Skip links

5 voedingsmiddelen tegen vermoeidheid

Gevoel van vermoeidheid, algemene vermoeidheid en zwakte zijn enkele van de typische symptomen die veel mensen ervaren bij het begin van het lenteseizoen. Om de batterijen weer op te laden en de stress het hoofd te bieden, kunnen we vertrouwen op bepaalde voedingsmiddelen die ons lichaam een energieboost kunnen geven, dankzij hun toevoer van essentiële voedingsstoffen.

De juiste voeding is nog belangrijker als je je al gestrest voelt door je hectische levensstijl en als je merkt dat de komst van de zomer alleen maar bijdraagt aan een voortdurend gevoel van uitputting. Hier zijn vijf voedingsmiddelen die kunnen helpen.

HAVER

Haver is een van de meest aanbevolen ontbijtgranen, omdat het jouw lichaam energie kan geven die het grootste deel van de dag aanhoudt. Haver ondersteunt de werking van het spijsverteringsstelsel, dat dan zijn taak om voedingsstoffen op te nemen en gifstoffen af te voeren optimaal kan uitvoeren.

Deze graansoort helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor plotselinge energiedalingen worden voorkomen. Haver levert vezels, fosfor en magnesium, die helpen om vermoeidheid tegen te gaan, samen met vitamine B1, die helpt om het voedsel dat we eten om te zetten in energie. Groen licht dus voor havervlokken als ontbijt, vergezeld van een goede centrifuge van vers seizoensfruit.

SPINAZIE

Energiedipjes kunnen wijzen op een ijzertekort. Spinazie en peulvruchten, waaronder linzen, behoren tot de belangrijkste plantaardige bronnen van dit kostbare element. Ze bevatten ook magnesium, kalium en B-complex vitaminen. Een laag ijzergehalte kan leiden tot geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. IJzer is essentieel om ervoor te zorgen dat de door het bloed vervoerde zuurstof de cellen optimaal bereikt en dat zij regelmatig de energie produceren die nodig is voor de organen waarvan zij deel uitmaken.

Magnesium draagt ook bij tot de energieproductie in het lichaam, tot het behoud van een goede spiertonus en tot de regulering van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Om de ijzeropname te bevorderen, is het noodzakelijk dat de consumptie van spinazie vergezeld gaat van voedingsmiddelen of dranken die rijk zijn aan vitamine C, zoals vers geperste sappen, binnen dezelfde maaltijd, terwijl men het combineren van spinazie en zuivelproducten in hetzelfde gerecht moet vermijden, omdat die de ijzeropname kunnen remmen vanwege hun hoge calciumgehalte.

GEDROOGDE VRUCHTEN EN OLIEHOUDENDE ZADEN

Gedroogde vruchten en oliehoudende zaden, zoals pompoen, zonnebloem of lijnzaad, zijn in staat ons lichaam te voorzien van hoogwaardige eiwitten en de waardevolle omega-3 vetzuren.

Afhankelijk van de geconsumeerde soorten kunnen zowel noten als zaden bijdragen tot de verrijking van onze voeding met essentiële elementen zoals mangaan, ijzer, koper, magnesium, fosfor, vitamine B1, B2, B5 en B6, die samen betrokken zijn bij de productie van de energie die ons lichaam nodig heeft om de dagelijkse taken aan te kunnen.

Hazelnoten, sesamzaad en pompoenpitten behoren tot de belangrijkste bronnen van tryptofaan, dat essentieel is om vermoeidheid tegen te gaan. Het lichaam is ook in staat de eiwitten in noten en oliehoudende zaden om te zetten in energiebronnen. Omega-3-vetzuren helpen vermoeidheid te bestrijden door het lichaam in staat te stellen gedurende een langere periode energie te produceren, zodat het niet naar suikerhoudende snacks hoeft te grijpen en zo de mogelijkheid van overmatige gewichtstoename tegengaat. Kies noten en zaden die geen zout bevatten en eet ze samen met vers fruit of volkorenbrood. Probeer ten slotte elke dag enkele porties zaden en gedroogd fruit klaar te maken voor het ontbijt en als tussendoortje.

PEULVRUCHTEN

Peulvruchten kunnen worden beschouwd als een bijna wonderbaarlijk voedsel als het erom gaat het lichaam te voorzien van een constante energiebron. Peulvruchten van alle kwaliteiten bevatten zowel eiwitten als koolhydraten in perfecte balans, waardoor het lichaam zowel op korte als op lange termijn energie krijgt.

Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en kalium, dezelfde mineralen die ook de hierboven genoemde voedingsmiddelen waardevol maken. Hun hoge eiwit- en vezelgehalte draagt bij tot het behoud van een constante bloedsuikerspiegel. Er wordt aangenomen dat peulvruchten vlees kunnen vervangen wat betreft ijzer- en eiwitinname (dit laatste alleen als ze worden geconsumeerd in combinatie met granen om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen).

In vergelijking met vlees bevatten ze minder calorieën en vet in dezelfde hoeveelheden. Hun magnesiumgehalte helpt de bloedsomloop te verbeteren en gaat gevoelens van vermoeidheid en uitputting tegen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het ijzer, waaraan ze rijk zijn, draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem, dat ons lichaam kan beschermen tegen agressie van buitenaf in tijden van verhoogde stress.

Peulvruchten kunnen zowel voor lunch als diner worden gegeten, niet alleen als bijgerecht, maar ook als hoofdingrediënt in soepen en stoofschotels, als smaakmaker bij rijst of pasta, en om uitstekende kroketten of groenteburgers van te maken.

YOGHURT

Uit een recente studie van de Universiteit van Toronto blijkt dat de probiotica in yoghurt beschouwd kunnen worden als een van de beste wapens om het zogenaamde “chronisch vermoeidheidssyndroom” te bestrijden.

Yoghurt bevat fermenten die kunnen helpen een correct evenwicht van de darmflora te handhaven, waardoor het lichaam wordt geholpen pathogenen en schadelijke bacteriën te elimineren. Probiotica zouden ook helpen de niveaus van tryptofaan te verhogen, een voorloper van serotonine, waarvan wordt aangenomen dat het een algemeen gevoel van kalmte en ontspanning bevordert.

Aanbevolen wordt te kiezen voor natuurlijke witte yoghurt, vrij van toegevoegde suiker en biologisch, om minstens drie keer per week te eten als tussendoortje of als ontbijt. Veganisten kunnen in plaats daarvan kiezen voor sojayoghurt, speciaal verrijkt met heilzame fermenten.

ERBA MATE

Erba Mate, de traditionele Argentijnse drank met vele eigenschappen, heeft ook het vermogen om ons op te vrolijken, want het is een echte natuurlijke oppepper dankzij de aanwezigheid van mateïne, zeer vergelijkbaar met cafeïne, maar zonder de contra-indicaties. Daarom kan Erba mate infusie worden gedronken wanneer we daar behoefte aan hebben.

Dit artikel ”Stanchezza primaverile: 5 alimenti (più 1) utili contro il senso di debolezza tipico di questo periodo” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: