Skip links

Deense oplossing: belasting op biefstuk

Dagelijks zoekt Het Groene Podium naar oplossingen die nu al bijdragen aan een leefbare toekomst. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag een stuk over de Denen die rundvleesproducten willen belasten om CO2-uitstoot te verminderen.

Het heffen van belastingen op rundvleesproducten zou één van de manieren kunnen zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, zegt de Deense regering.

In restaurant Flammen in Kopenhagen, Denemarken, bereiden chef-koks steaks van vee dat aan de andere kant van de planeet is grootgebracht. Het is iets waar de chef-kok van restaurant Flammen in Kopenhagen trots op lijkt te zijn. “Dan is er onze rundvleescuvette,” legt hij uit. “Dat komt respectievelijk uit Uruguay of Argentinië.”

Dit is geen triviale kwestie als het gaat om de gezondheid van de planeet: rundvlees is verantwoordelijk voor 55 procent van de Deense voedsel gerelateerde uitstoot en dat is niet alleen omdat het duizenden kilometers van huis wordt vervoerd.

Henrik Wenzel is professor aan de Zuidelijke Universiteit van Denemarken.

“En dat komt omdat koeien zulke slechte ‘machines’ zijn”, zegt hij.

“Ze gebruiken 80 tot 90 procent van de energie die ze eten als lichaamswarmte. Bovendien hebben ze vier magen, boeren ze en stoten ze methaan uit.” Het veranderen van het menu en het eten van gevogelte of vis kan het probleem verlichten. Dit is de aanpak die Flammen heeft gekozen.

Thomas Krohn, district manager bij Flammen, zei: “Rundvlees is tenslotte een van de grote zondaars, daarom hebben we een paar jaar geleden ook besloten om onze ossenhaas -wat eigenlijk ons best verkochte product is- te vervangen door kalkoen, kip en zalm.”

De Deense rundvleesconsumptie stoot acht miljoen ton CO2 per jaar uit, wat gelijk staat aan 40 procent van de emissiereductie-doelstelling van het land. De regering sluit niet uit dat ze het probleem via belastingen aanpakt.

Jeppe Bruus, de Deense minister van Belastingen, zei: “We bekijken alle mogelijkheden. En dat betekent onder andere dat we bezig zijn met het herstructureren van onze voedselindustrie, dat we aan het bekijken zijn hoe we een belasting kunnen invoeren op de productie van onder andere rundvlees. En dan kijken we natuurlijk ook naar mogelijke verbruiksbelastingen en of die gebruikt kunnen worden”.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie is de veeteelt verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, een aandeel dat bijna net zo groot is als dat van het wereldwijde transport.

Kijk hieronder naar de video.

Heb je zelf ook tips en/of oplossingen die direct kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke wereld? Laat het ons dan weten en schrijf naar redactie@hetgroenepodium.nl.

Bron: Euronews/Het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: