Skip links

Afvallen: wat wél en wat niet werkt!

De lente komt eraan en dat betekent ook dat we uitkijken naar warmer weer, lichtere kleding en heerlijk op het strand vertoeven. Met dit vooruitzicht willen velen graag afvallen.
Wil je voor komende zomer ook een paar kilo kwijt? Grote kans dat je direct denkt aan een diëten. Het ding is dat je dit beter kan vermijden. Veilig afvallen? Zo doe je dat!

Waarom je diëten beter kunt vermijden

It’s all about body positivity en houden van jezelf. Een mooi voornemen is natuurlijk om te houden van jezelf zoals je bent alleen snappen we ook dat ‘afvallen’ op je lijstje met goede voornemens kan staan. Wil je een paar kilo kwijt? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan diëten. Dat is alleen niet zo slim. Een dieet kun je namelijk het beste vermijden als je voor veilig afvallen wilt gaan.

Waarom? Dat komt omdat een dieet alleen op de korte termijn werkt. Ook zijn veel diëten best extreem, waardoor je mentaliteit over eten en gewicht allesbehalve oké wordt. Dat wil je natuurlijk niet. Wat beter werkt, is je eigen eetpatroon langzaamaan aanpassen zodat je het op de lange termijn ook vol kunt houden. 

Dit zijn de 4 beste tips voor veilig afvallen 

Veilig afvallen tip #1 – Focus op voeding

Focus je niet op ingewikkelde diëten waarbij je geen pasta of gluten mag eten. Pas je eetpatroon stapje voor stapje aan. Kook meer met groenten en snack meer fruit, eet tussendoor meer noten en zaden en kies voor zo min mogelijk bewerkte producten. Laat de zoete koekjes in het schap staan, maar kies bijvoorbeeld wel voor een reep pure chocolade. Daarnaast is het belangrijk om een ritme te hebben in je eetpatroon. Het liefst eet je op zo’n zes of zeven momenten per dag – onder andere een ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten. Tijdens die maaltijden hoef je dus niet gigantische porties te eten. 

Veilig afvallen tip #2 – Vermijd alles-of-niets-denken

Denken in extremen is een absolute no-go als het over veilig afvallen gaat. Schrap niets volledig uit je eetpatroon en denk niet ‘nu mag ik nooit meer chocola eten’. Bij een gezonde leefstijl hoort juist dat je geen schuldgevoel hebt. Dat betekent niet dat je jezelf de hele tijd hoeft te belonen, maar wel dat je prima een taartje kunt eten op een verjaardag of jezelf op een lekkere latte kunt trakteren. 

Veilig afvallen tip #3 – Wees consistent

Laat je schuldgevoel lekker links liggen, maar wees wel consistent. Na een moment waarop je misschien een beetje de mist in bent gegaan volgens jezelf, pak je de volgende dag de draad weer op. Denk eraan hoe je de volgende keer voor een gezondere optie kunt gaan of je eetpatroon kunt aanpassen zodat je minder cravings hebt. 

Veilig afvallen tip #4 – Mindfulness kan je helpen

Mindfulness – of eigenlijk je bewust zijn van jezelf en je voeding – kan je zeker helpen. Bij veilig afvallen is het een goed idee om in een notitieboekje of app bij te houden wat je op een dag eet. Dat geeft namelijk veel inzicht. Wil je in 2022 afvallen? Probeer dan in december een paar dagen je voeding bij te houden. Daar heb je later iets aan. Als je bijvoorbeeld nooit ontbijt eet of tussendoortjes overslaat en ’s avonds naar een zak chips grijpt, weet je dat je komend jaar beter wél kunt ontbijten en tussendoor noten of een andere gezonde snack je cravings wat zullen stillen. 

Dit artikel ”Dit zijn de 4 beste tips voor veilig afvallen + waarom je diëten beter kunt vermijden verscheen eerder op TrendAlert.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: