Skip links

2 Miljoen euro voor brandstofcelcentrale in Rijnmond

Dagelijks zoekt Het Groene Podium naar oplossingen die nu al een positieve bijdrage kunnen leveren aan het behoud van een leefbaar klimaat. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag een artikel over de financiering van een brandstofcelcentrale in de regio Rijnmond.


Deze week heeft het Zepp.solutions, gevestig in Delft, namelijk een subsidie van €1,98 miljoen gewonnen van het Europese Just Transition Fund (JTF). Met het geld kan Zepp een geavanceerde fabriek bouwen voor de productie van brandstofcelsystemen. Het JTF ziet de mogelijkheden van Zepp om bij te dragen aan een eerlijke overgang naar een klimaatneutraal Europa door regionale economische duurzaamheid te ondersteunen en de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid tijdens deze overgang te beperken.

LEIDENDE POSITIE IN DE WATERSTOFSECTOR

De fabriek, die komt te staan in de regio Rijnmond, geeft Zepp.solutions de kans om zijn leidende positie in de groeiende waterstofsector in Europa te versterken. Met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeenten in de regio Groot-Rijnmond wil Zepp.solutions de energietransitie versnellen en tegelijkertijd de veerkracht op de arbeidsmarkt bevorderen.

“We zijn blij en trots dat deze belangrijke subsidie van het Just Transition Fund aan ons is toegekend. Dit is een belangrijke stap in het opzetten van een state-of-the-art productiefaciliteit voor onze brandstofcelsystemen. Hierdoor kunnen we de ontwikkeling van onze technologie versnellen en de productie en toepassing van deze waterstofsystemen in de komende jaren opschalen,” aldus Jonas Brendelberger, medeoprichter van zepp.solutions.

Waterstof is veelbelovend voor een groenere staalindustrie, maar alleen als het hele systeem meekomt. Ik noem de laatste 150 jaar het staaltijdperk. Het is een van de belangrijkste materialen ooit. Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin een veel duurzamere staalproductie belangrijker is dan ooit.”

VOLLEDIG GEÏNTEGREERDE SYSTEMEN DIE DIESELMOTOREN VERVANGEN

De fabriek zal worden gebruikt voor de productie van de volledig geïntegreerde waterstof-brandstofcelmodules Y50 en X150 van Zepp. Deze brandstofcelmodules zetten waterstofgas efficiënt om in bruikbare elektrische hoogspanning die kan worden gebruikt om voertuigen, schepen of andere zware machines aan te drijven. Tot de huidige toepassingen behoren de Rotterdamse Watertaxi, graafmachines die in de bouw worden gebruikt en een 67 meter lang binnenvaartschip. De eerste twee vrachtwagens met brandstofcelsystemen van Zepp zullen later dit jaar de weg op gaan.

“Het Zepp-team kijkt ernaar uit om onze bijdrage aan een klimaatneutraal Europa te vergroten. Elk van onze systemen vervangt uiteindelijk een vervuilende dieselmotor, waardoor 111 tot 332 ton CO2-uitstoot per jaar per systeem wordt gereduceerd. Onze brandstofceltechnologie biedt een indrukwekkende vermogensdichtheid die aanzienlijk hoger is dan die van de concurrentie. Deze hogere vermogensdichtheid maakt de integratie van waterstoftechnologie in meer zware toepassingen mogelijk. We maximaliseren de potentiële impact van de technologie,” aldus Brendelberger.

PRODUCTIE OPSCHALEN

De fabriek stelt Zepp.solutions in staat om de productie op te schalen naar 1.000 systemen per jaar, waardoor ongeveer 100 duurzame waterstofbanen in de regio worden gecreëerd. Door zich te richten op de productie van hun emissievrije brandstofcelsystemen, draagt Zepp.solutions bij aan het ambitieuze doel van de regio om de Europese waterstofhub te worden.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij Innovation Origins.

Heb je zelf ook tips en/of ideeën die nu al bijdragen aan een klimaatvriendelijke toekomst? Stuur ze dan naar redactie@hetgroenepodium.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: