Verduurzaming versnellen is belangrijker dan ooit. Elke week brengt het Groene Podium een nieuwsbericht dat dit laat zien met deze week het bericht dat juli de warmste maand was ooit gemeten op onze planeet.
Mensen worden blootgesteld aan steeds frequentere en intensere extreme gebeurtenissen,
zo waarschuwt de Copernicus klimaatveranderingsdienst.
Juli was de warmste maand ooit gemeten op aarde, volgens de Copernicus Climate Change Service (C3S) van de EU.
Vorige maand waren de gemiddelde temperaturen ongeveer een derde van een graad hoger dan het vorige record dat in 2019 werd gevestigd. Records worden meestal slechts met tienden of honderdsten van een graad gebroken.
Zuid-Amerika en een groot deel van Antarctica kenden temperaturen ver boven het gemiddelde, terwijl landen op het noordelijk halfrond – inclusief Zuid-Europa – te maken kregen met zinderende hittegolven.
“2023 is momenteel het op twee na warmste jaar tot nu toe met 0,43°C boven het recente gemiddelde, waarbij de gemiddelde temperatuur in juli wereldwijd 1,5°C boven het pre-industriële niveau lag,” zegt Samantha Burgess, adjunct-directeur van C3S.
Ze voegt eraan toe dat, hoewel het nog niet betekent dat de doelstelling van het Akkoord van Parijs wordt geschonden, “het de urgentie laat zien voor ambitieuze inspanningen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen, die de belangrijkste oorzaak zijn van deze records.”
C3S en de Wereld Meteorologische Organisatie namen de ongebruikelijke beslissing om aan te kondigen dat juli aan te kondigen dat juli de warmste maand ooit zou worden voordat deze eindigde.
De berekeningen van dinsdag bevestigen dat de 29 dagen van 3 tot 31 juli de hoogste temperaturen lieten zien sinds de EU in 1940 begon met registreren.
Vorige maand kende ook de heetste dag ter wereld Op 6 juli bereikte de temperatuur een gemiddelde van 17,08°C, waarmee het vorige record uit augustus 2016 werd verpulverd.
RECORDTEMPERATUREN IN LUCHT EN OCEAAN KUNNEN ‘ERNSTIGE GEVOLGEN’ HEBBEN
Er werden ook records gebroken voor mondiale zeeoppervlaktetemperaturen.
Na “ongewoon hoge” temperaturen in april, warmde het oceaanoppervlak in juli op tot meer dan 0,51°C boven het gemiddelde van 1991-2020.
Vorige maand waren er hittegolven in de Middellandse Zee, de Caraïben en de wateren ten zuiden van Groenland.
- Energietekorten door hittegolf zouden ‘veel erger’ zijn geweest zonder zonne-energie, zeggen experts
- Anticyclonen, hittegolven op zee en klimaatverandering: De wetenschap achter Europa’s brute zomer
“We zijn er net getuige van geweest dat de mondiale luchttemperaturen en de mondiale oppervlaktetemperaturen van de oceanen in juli nieuwe records hebben gevestigd,” zegt Burgess.
“Deze records hebben ernstige gevolgen voor zowel de mensen als de planeet die steeds vaker wordt blootgesteld aan extreme gebeurtenissen.”
Antarctica zee-ijs lag ook 15 procent onder het gemiddelde, het laagste niveau in juli sinds het begin van de satellietwaarnemingen. In juni bleef het dagelijkse Antarctische zee-ijs gedurende het grootste deel van de maand onder het maandelijkse gemiddelde.
C3S waarschuwt dat de opwarming de komende maanden naar verwachting zal verergeren door het El Niño weerfenomeen de effecten van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering verergert.
“Recordbrekende temperaturen maken deel uit van de trend van drastische temperatuurstijgingen wereldwijd. Antropogene emissies zijn uiteindelijk de belangrijkste oorzaak van deze stijgende temperaturen,” legt Carlo Buontempo, directeur van C3S.
“Het is onwaarschijnlijk dat het record van juli dit jaar geïsoleerd zal blijven.”