Skip links

Microplastics beschadigen foetus

Microscopische plastic deeltjes die voorkomen in het meeste voedsel en drinkwater kunnen overgaan van zwangere vrouwen op hun ongeboren kinderen, zo stelt een nieuwe studie.

Ook bekend als MNPs, vervuilen de microplastics van nanometer formaat onze oceanen en lichamen.
Nu stellen onderzoekers dat deze microplastics ook de ontwikkeling van de foetus kunnen schaden.
De Rutgers University studie, vorige maand gepubliceerd in het tijdschrift Nanomaterials, werd gepresenteerd op de American Association for the Advancement of Science Conference.

DE STUDIE

Als onderdeel van het onderzoek werden kunststoffen op nanoschaal verstrekt en via beeldvorming werd ontdekt dat deze deeltjes niet alleen in de placenta doordrongen, maar ook in de lever, nieren, hart, longen en hersenen van het nageslacht.

Wetenschappers merkten op dat eerdere studies ook hadden aangetoond dat het toevoegen van deze kunststoffen aan voedsel de nakomelingen op verschillende manieren schaadt, aangezien chemicaliën, gifstoffen en zelfs microplastics gewoonlijk worden opgenomen via het voedsel dat we eten, het gereedschap waarmee we koken en de voorwerpen die we dagelijks gebruiken.

Kunststoffen op basis van aardolie zijn niet biologisch afbreekbaar, maar verwering en foto-oxidatie breken ze af in kleine fragmenten. Deze kleine fragmenten – micro nanoplastics genoemd – worden aangetroffen in menselijke longen, placenta en bloed.

In 2020 ontdekten wetenschappers microplastics in de placenta’s van aanstaande moeders,
waardoor volgens deskundigen een zogenaamde “cyborg baby” zou kunnen ontstaan.
Andere rapporten hebben gesuggereerd dat plastic waterflessen mensen kunnen blootstellen aan buitensporige hoeveelheden van die vervuilende nano-deeltjes.

Volgens de onderzoekers moeten toekomstige studies daarom nagaan hoe verschillende soorten plastic de cel barrières passeren, hoe de plastic deeltjesgrootte het proces beïnvloedt en hoe plastic de ontwikkeling van de foetus belemmert.


Dit artikel ‘’Microplastiche, è ufficiale: possono passare dalla placenta al feto compromettendone lo sviluppo‘’ verscheen eerder in Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: