Skip links

Nog twee Europese landen voeren “klimaatticket” in, terwijl in Italië de kosten van het openbaar vervoer blijven stijgen

In navolging van andere Europese landen hebben Duitsland en Hongarije enkele dagen geleden ook het “klimaatticket” ingevoerd, een goedkoop ticket voor het openbaar vervoer in steden, bussen en regionale treinen in het hele land.

Het is een maatregel die enorme economische en klimaatvoordelen oplevert. Maar hoe betaalbaar zijn kaartjes voor het openbaar vervoer in heel Europa?

In het algemeen is het oude continent nog ver verwijderd van een effectief geïntegreerd, betaalbaar en vooral toegankelijk openbaar vervoersysteem voor alle mensen.

Zelfs de Italiaanse en andere Europese regeringen zouden binnen een paar weken klimaattickets kunnen invoeren als de politieke wil er was, waardoor zowel de huishoudelijke uitgaven als de klimaatschadelijke uitstoot van broeikasgassen zou verminderen,” concludeert Federico Spadini, campagneleider Transport van Greenpeace Italië.

HET RAPPORT VAN GREENPEACE

Het Greenpeace Central and Eastern Europe (CEE) rapport rangschikt 30 Europese landen en hun hoofdsteden op basis van vier criteria:

  • beschikbaarheid van tickets voor klimaat- of multimodaal vervoer en eenvoud van het ticketsysteem
  • kosten van het ticket
  • aanwezigheid van kortingen voor bepaalde categorieën mensen
  • hoeveelheid BTW op het openbaar vervoer

Hoewel er aanzienlijke verschillen zijn tussen landen, toont de analyse aan dat het perfecte klimaatticket nog steeds niet bestaat in Europa. Naast Luxemburg en Malta, die het openbaar vervoer gratis hebben gemaakt, hebben alleen Oostenrijk, Duitsland en Hongarije relatief goedkope tickets geïntroduceerd die in het hele land kunnen worden gebruikt, met een gemiddelde kostprijs van minder dan 3 euro per dag. Onderaan de ranglijst staan Bulgarije, Kroatië en Griekenland.

Hoe zit het metItalië? Ons land staat op de 21e plaats, omdat er niet één enkel ticketsysteem is en elk openbaarvervoersbedrijf zijn eigen systeem heeft. In Italië heeft tot nu toe alleen de stad Bari geëxperimenteerd met een jaarabonnement voor het openbaar vervoer in de stad van 20 euro per jaar, terwijl de kosten in bijna elke stad alleen maar stijgen.

De situatie verandert in de afzonderlijke Europese hoofdsteden: ze bieden allemaal maand- of jaarkaarten die geldig zijn voor bijna al het openbaar vervoer en ook kortingen voor bepaalde categorieën mensen.

Rome staat op de zevende plaats: de kosten van het jaarkaartje behoren momenteel tot de laagste in Europa, maar er zijn enkele beperkingen met betrekking tot de toegankelijkheid van kortingen. De kwaliteit van het openbaar vervoer in Rome voldoet echter niet aan de normen van een Europese hoofdstad en kent veel problemen.

Mobiliteit is na huisvesting de grootste kostenpost van Europese huishoudens. Vervoer is verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen in de EU en het verbruik van bijna 70% van alle olie die in de EU wordt gebruikt.

Het stimuleren van spoor- en openbaar vervoer om auto- en vliegreizen te verminderen is de sleutel tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en de vraag naar olie, terwijl het economische besparingen oplevert voor huishoudens. Samen met de kwaliteit en efficiëntie van het openbaar vervoer, zijn de kosten van het kaartje een doorslaggevend element in het overtuigen van mensen om met het spoor en het openbaar vervoer te reizen.

De petitie

Teken HIER de petitie om de Italiaanse regering en EU-instellingen op te roepen zich in te zetten voor betaalbare, eenvoudige, handige en inclusieve klimaattickets die nationaal en op lange termijn geldig zijn in de hele EU.

Dit artikel “Altri due Paesi europei introducono il “biglietto climatico”, mentre in Italia il costo dei mezzi pubblici continua ad aumentare” verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: