Skip links

Oplossing: hoe leef je minimalistisch?

Wat zijn de oplossingen die nu al een bijdrage leveren aan een duurzamer leven? Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag een artikel over minimalistisch leven.

Minder consumptie en overvloed en meer eenvoud en tevredenheid, dat is wat minimalisten nastreven. Hoe kan je zelf een minimalistische leefstijl toepassen? Minder consumptie en meer tevredenheid: dat is wat minimalisten nastreven. Hoe kan je zelf een minimalistische leefstijl toepassen?

Wat is minimalisme?

Minimalisme is een concept dat verschillende interpretaties kent en van toepassing kan zijn op zowel een manier van leven of een bepaalde kunstvorm. In dit geval hebben we het over de eerste. Het gaat erom dat je bewust omgaat met wat je al hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt. Kort gezegd: in plaats van te streven naar meer materiële bezittingen, draait een minimalistische levensstijl om tevredenheid.

We geven je vier ideeën hoe je zelf minimalistischer kunt leven.

1. Formuleer een helder doel voor jezelf

Het begrip minimalisme kan voor iedereen iets anders betekenen. Onderzoek voor jezelf wat het voor jou inhoudt en welk aspect van je leven je wat meer wilt inrichten volgens deze leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan meer rust in je hoofd of minder kleding.

2. Opruimen

Afscheid nemen van bepaalde voorwerpen wordt als een essentieel onderdeel van een minimalistische leefstijl gezien. Neem elke kamer onder de loep, van de badkamer tot de keukenkastjes en van de kledingkast tot de woonkamer. Door je woonruimte grondig te reinigen creëer je niet alleen fysieke ruimte, maar zal je ook ervaren dat je mentaal meer rust en tevredenheid voelt.

3. Minder consumeren

Een volgende stap kan zijn om minder te consumeren. Doe dit door een bepaald doel met jezelf af te spreken, zoals een half jaar geen kleding aanschaffen of in de supermarkt alleen kopen wat er op je boodschappenlijstje staat. Volgens minimalisten is de moeite die je voor deze stap moet doen het meer dan waard.

Meer lezen: Wachttijd nuttig besteden: zo doe je dat

4. Slim omgaan met spullen

Minimalistischer leven betekent niet dat je geen nieuwe voorwerpen meer mag aanschaffen. Integendeel: op de lange termijn heb je meer baat bij het investeren in producten van hoge kwaliteit. Deze zijn vaak wat prijziger, maar gaan langer mee. Verder vallen er nog allerlei andere gewoontes onder een minimalistische manier van leven, zoals lenen, ruilen, delen en hergebruiken. Een manier die nu groeit in populariteit is het verkopen van je oude kleding.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Trendalert.

Heb je zelf ook tips en/of oplossingen die direct kunnen bijdragen aan een klimaatvriendelijke wereld? Laat het ons dan weten en schrijf naar redactie@hetgroenepodium.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: