Skip links

Van rioolslib naar biobrandstof: modulaire fabriek in Rotterdam maakt het mogelijk

Machinebouwer SPIE en scale-up C-Green gaan een modulaire fabriek voor de verwerking van natte biomassa (ofwel slib) bouwen. De innovatie van het Zweedse C-Green kan natte producten zoals mest en rioolslib energiezuinig verwerken tot een droog product, dat het hydrochar noemt. Dit kan vervolgens ingezet worden als biobrandstof of bodemverbeteraar.

Slib bestaat voor 90 procent uit vocht en is daarom lastig te verwerken. Momenteel wordt het vaak over lange afstanden getransporteerd, om het vervolgens te verbranden in hoogovens. Dat is bijzonder energie-intensief en verre van milieuvriendelijk, juist omdat slib voor zo’n groot deel uit vocht bestaat. Natte biomassa is daarnaast een belangrijke veroorzaker van methaanuitstoot, een broeikasgas dat vele malen schadelijker is dan CO2.

C-Green ontwikkelde een duurzamere verwerkingsmethode voor slib. Volgens het bedrijf kan een waterzuiveringsinstallatie voor een stad met 600.000 inwoners er al snel 10.000 ton CO2 per jaar mee besparen.

SNELKOOKPAN

De innovatie is gebaseerd op natte pyrolyse en is het beste te vergelijken met een snelkookpan. Het slib wordt onder hoge druk gekookt in een zuurstofvrije omgeving, waardoor de vaste deeltjes aan elkaar klonteren en naar de bodem zakken. Op die manier kunnen de vaste stoffen gemakkelijk worden gescheiden van het vocht. In de volgende stap van het proces wordt het water gereinigd, via een proces dat natte oxidatie heet, waardoor het verder verwerkt kan worden in een waterzuiveringsinstallatie.

De vaste stoffen die overblijven, worden gedroogd en zijn geschikt als biobrandstof en bodemverbeteraar. In tegenstelling tot slib stoot dit droge product (de hydrochar) geen methaan uit. Het is daarnaast stukken lichter omdat het vocht eruit is, waardoor het gemakkelijker en efficiënter getransporteerd kan worden.

EERSTE FABRIEK IN NEDERLAND

Machinebouwer SPIE zette onlangs zijn handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst met C-Green. Gezamenlijk gaan de bedrijven een eerste fabriek in Nederland bouwen. De fabriek is bijzonder, want hij is compact en bestaat uit kant-en-klare modules. Hij kan daarom gemakkelijker neergezet worden op plekken waar slib in grote hoeveelheden geproduceerd wordt, zoals waterzuiveringsinstallaties. De modulaire fabriek is in staat om 25.000 ton slib per jaar te verwerken.

REYM Rotterdam, één van de grootste afvalverwerkers van Nederland, kan de technologie in de aankomende maanden al testen, dankzij een pilotinstallatie.

PAPIERFABRIEK

Overigens heeft Nederland niet de primeur. De technologie van C-Green wordt al ingezet bij een papierfabriek in Finland, voor de verwerking van papierpulp (ook een vorm van slib). De hydrochar die daar geproduceerd wordt, wordt gebruikt om de papierfabriek van energie te voorzien.

Dit artikel ”Van rioolslib naar biobrandstof: modulaire fabriek in Rotterdam maakt het mogelijk” verscheen eerder op Change inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: