Skip links

‘We moeten voorbereid zijn’: El Niño en emissies kunnen de komende 5 jaar de warmste ooit maken

Hitteverspreidende broeikasgassen en een El Niño-gebeurtenis kunnen het wereldklimaat steeds verder doen afwijken van wat we gewend zijn, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie.

De wereldtemperatuur zal de komende vijf jaar waarschijnlijk naar recordhoogte stijgen, zo waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Onder invloed van broeikasgassen die warmte vasthouden en El Niño, is de kans 98% dat ten minste een van de komende vijf jaren – en de periode als geheel – de warmste ooit zal zijn.

Volgens het laatste rapport van de WMO is er ook een kans van 66% dat de jaarlijkse gemiddelde oppervlaktetemperatuur tussen 2023 en 2027 gedurende ten minste één jaar meer dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau zal liggen.

Dit zou ons kortstondig boven de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs duwen die de wereldwijde temperatuurstijging deze eeuw tot 1,5°C willen beperken.

ZAL DE WERELD DE KOMENDE VIJF JAAR DE 1,5°C OPWARMING OVERSCHRIJDEN?

“Dit rapport betekent niet dat we het in de Overeenkomst van Parijs gespecificeerde niveau van 1,5°C permanent zullen overschrijden, dat verwijst naar een langdurige opwarming over vele jaren”, zegt WMO-secretaris-generaal professor Petteri Taalas.

“De WMO luidt echter de alarmbel dat we het 1,5°C-niveau tijdelijk en met toenemende frequentie zullen overschrijden.”

De kans op een tijdelijke overschrijding van 1,5°C is gestaag toegenomen sinds 2015, toen deze bijna nul was. Tussen 2017 en 2021 was de kans ongeveer 10 procent.

Er is nu een kans van 32 procent dat de gemiddelde temperaturen in de komende vijf jaar deze drempel zullen overschrijden, volgens het Britse Met Office – het WMO-centrum dat verantwoordelijk is voor dit soort voorspellingen.

“Voorspeld wordt dat de wereldgemiddelde temperaturen zullen blijven stijgen, waardoor we steeds verder verwijderd raken van het klimaat waaraan we gewend zijn”, aldus Dr. Leon Hermanson, een wetenschapper van het Met Office die het rapport leidde.

WELK EFFECT ZAL EL NIÑO HEBBEN OP DE WERELDWIJDE TEMPERATUREN?

De gemiddelde temperatuur op aarde lag in 2022 ongeveer 1,15°C boven het niveau van 1850 tot 1900. De afkoelende omstandigheden van La Niña in de afgelopen drie jaar hebben de opwarmingstrend op lange termijn tijdelijk afgeremd, aldus de WMO.

Deze omstandigheden eindigden in maart 2023 en de opwarmende El Niño zal zich naar verwachting de komende maanden ontwikkelen. Gewoonlijk doen deze omstandigheden de temperaturen op aarde een jaar na hun ontwikkeling stijgen, wat betekent dat de gevolgen in 2024 zichtbaar zullen worden.

In combinatie met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering zal dit, zo waarschuwt Talaas, de mondiale temperaturen naar “onbekend terrein” duwen.

“Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid, de voedselzekerheid, het waterbeheer en het milieu. “We moeten voorbereid zijn.”

KUNNEN SYSTEMEN VOOR VROEGTIJDIGE WAARSCHUWING ONS VOORBEREIDEN OP EXTREEM WEER?

Het rapport is uitgebracht in de aanloop naar het Wereld Meteorologisch Congres eind deze maand. Hier zullen deskundigen bespreken hoe de weerdiensten kunnen worden versterkt om de aanpassing aan de klimaatverandering te ondersteunen.

Een van de grootste prioriteiten is het initiatief Early Warnings for All, dat vorig jaar tijdens COP27 door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres werd gelanceerd.

Ondanks het toenemende aantal extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte, hittegolven en stormen, zijn er nog steeds hiaten in de systemen die mensen voor deze gevaren waarschuwen – vooral in ontwikkelingslanden.

Uit in 2022 verzamelde gegevens bleek dat slechts de helft van de lidstaten van de WMO over systemen beschikt die mensen en regeringen informeren dat er gevaarlijk weer op komst is. Deze systemen moeten ook worden gekoppeld aan beleid, communicatie en rampenplannen om doeltreffend te zijn.

Guterres roept de WMO op ervoor te zorgen dat iedereen op aarde binnen vijf jaar wordt beschermd door systemen voor vroegtijdige waarschuwing.

Dit artikel ”‘We need to be prepared’: El Niño and emissions could make the next 5 years warmest on record” verscheen eerder op Euronews.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: