Skip links

1e ‘in het laboratorium gekweekt’ vlees goedgekeurd voor verkoop in de VS

Voor het eerst hebben Amerikaanse regelgevende instanties verschillende in laboratoria gekweekte kipproducten goedgekeurd voor verkoop in de VS.

Labvlees, gemaakt van in stalen tanks gekweekte kippencellen, mag nu voor het eerst in de VS geproduceerd en verkocht worden.

Op woensdag (21 juni) kregen twee in Californië gevestigde bedrijven – Upside Foods en Good Meat, een dochteronderneming van Eat Just – als eerste in het land goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voor de productie en verkoop van in laboratoria gekweekte kipproducten, zo meldt The Washington Post. Joinn Biologics, een productiepartner van Good Meat, kreeg ook goedkeuring om het vlees te kweken.

Het proces om in een laboratorium gekweekt vlees te maken, ook wel “gekweekt” of “gecultiveerd” vlees genoemd, begint volgens de USDA met het verzamelen van cellen uit het weefsel van een levend dier. Het verzamelen van de cellen “brengt normaal gesproken geen blijvende schade toe aan het dier of doodt het dier niet”, merkt het departement op. De cellen worden vervolgens gescreend en opgeslagen in een celbank. De cellen worden later uit de celbank gehaald en verplaatst naar grote, afgesloten vaten – vaak stalen tanks, volgens The Associated Press.

De tanks fungeren als bioreactoren waar de cellen zich snel kunnen vermenigvuldigen. Fabrikanten voorzien de cellen van voedingsstoffen, oppervlakken waarop de cellen kunnen groeien en eiwitgroeifactoren die de cellen aanzetten tot differentiatie in spier-, vet- en bindweefsel, zoals in een gewone kip, aldus de verklaring van het USDA. Eenmaal gedifferentieerd en klaar om geoogst te worden, worden de cellen verzameld uit de tanks en “bereid met behulp van conventionele voedselverwerkings- en verpakkingsmethoden”.

Gerelateerd: Moet je vlees eten om eiwitten binnen te krijgen?

In 2019 hebben de Amerikaanse Food and Drug Administration en de Food Safety and Inspection Service van het USDA een regelgevend kader opgezet om ervoor te zorgen dat in laboratoria gekweekt vlees veilig is en waarheidsgetrouw wordt geëtiketteerd. Als onderdeel van dit goedkeuringsproces zijn de gekweekte kipproducten van zowel Upside Foods als Good Meat beoordeeld en bevestigd dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Op woensdag ontvingen beide bedrijven een “grant of inspection”, het laatste USDA-keurmerk dat nodig is om hun producten op de markt te brengen, meldt NPR.

Voorlopig zal de in het laboratorium gekweekte kip niet te vinden zijn in een gemiddelde supermarkt en het zal prijzig zijn. Upside Foods werkt samen met Dominique Crenn, eigenaar van het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Atelier Crenn, die het gekweekte vlees zal serveren in Bar Crenn in San Francisco. Op dezelfde manier zal het product van Good Meat worden geserveerd in een nog niet bekend gemaakt restaurant van sterrenchef José Andrés, een van de bestuursleden van het bedrijf, aldus NPR.

Na deze eerste uitrol in chique restaurants vertelde Dr. Uma Valeti, oprichter en CEO van Upside, aan Yahoo Finance dat het bedrijf ernaar streeft om uiteindelijk “de conventionele prijzen te verslaan” van traditioneel gekweekt vlees en voorziet dat de producten van Upside binnen vijf tot 15 jaar “op gelijke hoogte” zullen staan met conventionele vleesproducten.

Naast het feit dat gekweekt vlees “slachtvrij” is, wijzen voorstanders van de producten op de potentiële voordelen voor het milieu in vergelijking met conventioneel gekweekt vlees. Sommige wetenschappers, waaronder een team van de Universiteit van Californië in Davis, hebben er echter op gewezen dat kweekvlees niet noodzakelijkerwijs minder koolstofemissies produceert dan conventionele veeteelt, deels vanwege het energie-intensieve proces dat momenteel nodig is om het groeimedium te maken dat tijdens de productie wordt gebruikt.

Bovendien is het nog niet duidelijk hoe bedrijven de productie kunnen opschalen om in het laboratorium gekweekt vlees beschikbaar te maken voor algemene consumptie, meldt CNBC.

Dit artikel “1st ‘lab-grown’ meat approved for sale in the US” verscheen eerder op Live Science.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: