Skip links

Blauwe vinvissen terug in de Indisch Oceaan

Bijzonder nieuws het dierenrijk: de blauwe vinvissen – de grootste dieren op aarde – keren terug naar een gebied in de Indische Oceaan waar ze tientallen jaren geleden werden uitgeroeid door intensieve jacht. Hier bij het Groene Nieuws delen we meer achtergrond over deze bedreigde diersoort waar we bijzonder weinig vanaf weten.

Al in 2020 en 2021 had een groep onderzoekers en filmmakers beelden gemaakt van de walvissen in de Seychellen, de archipel van 115 eilanden in de Indische Oceaan voor de kust van Oost-Afrika. Deze beelden zijn te zien in de film ‘Blue Whales: Return of the Giants’. Kijk hier naar de adembenemende beelden van de grootst levende dieren op aarde:

Maar na een jaar van onderwater geluidsopnames werd er nog veel meer ontdekt: de dieren brengen maanden door in dat gebied. Dit betekent dat ze zich daar zouden kunnen voortplanten. De onderzoekers die bij de missie betrokken waren, beschreven de ontdekking als een ‘overwinning voor het natuurbehoud’ nadat de walvisvloot van de Sovjet-Unie de populatie in de jaren zestig had gedecimeerd.

In slechts één jaar tijd doodden de walvisjagers ongeveer 30.000 dwergvinvissen. De commerciële walvisvangst heeft een blijvende impact gehad. Alleen al op het zuidelijk halfrond zijn er meer dan 300.000 gedood, achtervolgd door moderne, snelle walvisschepen. Het aantal blauwe vinvissen is nog maar een fractie van wat het was en de International Union for Conservation of Nature, een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen, beschouwt de soort als met uitsterven bedreigd.

DE INSTALLATIE VAN EEN GELUIDSVAL EN HYDROFOON

De ontdekking, gepubliceerd in het Journal of Endangered Species Research, is het resultaat van deinstallatie van een ‘geluidsval’ op de zeebodem bij een klein eiland. De val, uitgerust met onderwatermicrofoons, batterijen en opnameapparatuur, werd een jaar lang op zijn plaats gelaten en nam elke dag 15 minuten van elk uur op.

Tegelijkertijd bracht Dr. Stafforf tijdens de maandenlange expeditie enkele uren per dag door met het plaatsen van een hydrofoon, een onderwatermicrofoon, in het water. Dankzij deze microfoon kon het team buitengewone geluiden horen: potvissen die duizenden meters onder het wateroppervlak dartelden en dolfijnen die met elkaar communiceerden en elkaar konden lokaliseren via echo’s. Helaas werd er geen enkele blauwe vinvis waargenomen.

Maar helaas geen blauwe vinvis. Toen de wetenschappers echter hun geluidsval terugkregen, voerden ze een diepgaande analyse van de opname uit waaruit bleek dat de blauwe vinvissen aanwezig waren en communiceerden toen de onderzoekers niet ingrepen.

HET IS MOGELIJK DAT DE SEYCHELLEN EEN BROED- OF GEBOORTEGEBIED ZIJN

Het karakteristieke zeer laagfrequente gezang van de zoogdieren was vooral te horen in maart en april. Dit betekent dat de Seychellen erg belangrijk kunnen zijn voor blauwe vinvissen omdat ze zingen tijdens het broedseizoen. Het zijn waarschijnlijk de mannetjes die zingen, gebaseerd op wat we weten van andere walvissen. Het is dus ook mogelijk dat de Seychellen een broed- of kalefgebied zijn.

Wetenschappers hebben ook kunnen vaststellen tot welke akoestische populatie de blauwe vinvissen in het gebied behoren. Ze zijn namelijk te onderscheiden aan de hand van de geluiden die ze maken. Op de Seychellen is een akoestische populatie gehoord die meestal wordt geassocieerd met de noordelijke Indische Oceaan.

Een grote zorg is nu om gebieden die belangrijk zijn voor blauwe vinvissen te beschermen tegen geluidsoverlast, die zich net zo goed door het water verspreidt.

Bron: GreenMe en het Groene Podium
Beeld: Thomas Kelley

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: