Skip links

Primeur: in het lab gekweekte vissticks en visballetjes

Wie weet ligt er over een paar jaar een stukje – in het lab gekweekt – vis op je bord. Bluu Seafood, een Duits bedrijf dat in hun lab gekweekt vis ontwikkelt zette onlangs een grote stap en onthulde twee producten die ze binnen een paar jaar op de markt zullen brengen: vissticks en visballetjes.
Deze producten zijn gemaakt van gekweekte viscellen en verrijkt met plantaardige eiwitten om de smaak te optimaliseren.

De producten zijn inmiddels marktklaar en zullen binnenkort het wettelijke goedkeuringsproces ingaan. Bluu Seafood streeft naar een marktintroductie in Singapore tegen het einde van 2023. Het bedrijf zal ook goedkeuring aanvragen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Naast visballetjes en vissticks heeft de Berlijnse start-up ook de eerste prototypes ontwikkeld
van meer complexe producten, zoals filets en sashimi.

Stamceltechnologie

Bluu Seafood werkt met een zogenaamde stamceltechnologie om hun producten te ontwikkelen. Dat proces begint met een eenmalige ‘visbiopsie’, waarvoor de vissen niet gedood hoeven te worden. Vervolgens wordt stamceltechnologie toegepast om volledige cellijnen te ontwikkelen in een laboratoriumsetting. Bluu maakt daarbij gebruik van de Atlantische zalm, de regenboogforel en de karper.

Daarmee is het bedrijf een van de velen die werken aan een oplossing voor de problemen die ontstaan zijn in de visserij, waaronder overbevissing, verontreiniging door zware metalen en plastic, en dierenmishandeling.

Door een beter lichtsysteem is er tot 30 procent meer kweekvis. De visteelt is met meer dan 50 bedrijven een snelgroeiende sector in Nederland. Het is ook een hoogtechnologische bedrijfstak.

Regelgeving

Maar een marktklaar product ontwikkelen betekent niet automatisch dat het product ook al snel op de markt zal worden gebracht. Singapore is tot nu toe de enige regio ter wereld waar in het laboratorium gekweekt vlees op de markt mag worden gebracht. Daarom is dit eiland Bluu’s eerste aanloophaven.

De volgende stap is het verkrijgen van goedkeuring in de rest van de landen. Vooral de EU is een grote opgave, aangezien het wettelijk kader in alle 27 landen van elkaar verschilt. Daarom besloot Bluu vorig jaar medeoprichter te worden van Cellular Agriculture Europe, een industriële coalitie ontworpen om gelijkgestemde bedrijven te helpen hun stem te laten horen over beleidskwesties met betrekking tot gekweekt vlees, vis en zuivelproducten.

Bluu verwacht dat de eerste laboratorium gekweekte visballetjes tegen 2025 in de supermarkt liggen.

Het artikel Bluu Seafood onthult in het lab gekweekte vissticks en visballetjes verscheen eerder op Innovation Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: