Skip links

De duurzame kroning van Koning Charles

Het is zover: de eeuwige erfgenaam die koning is geworden staat op het punt zijn kroning te vieren. Zaterdag 6 mei wordt het hoogtepunt, waar Charles al min of meer sinds zijn derde jaar op wacht. Genoeg tijd, zou je kunnen zeggen, om (onder meer) bekendheid te verwerven als de nieuwe intergenerationele monarch met een groene en milieuvriendelijke instelling en een sterke passie voor plantkunde.

En het lijkt erop dat het engagement van de koning voor ecologie en milieubescherming ook in elk detail van de kroning tot uiting zal komen.

Wat zal er dan gebeuren voor de jubelende ogen van de Britse onderdanen in vervoering en de amper 2.000 gasten op de ceremonie?

NUL PLASTIC, UITNODIGINGEN OP GERECYCLEERD PAPIER BLOEMEN EEN GO GO (MAAR INHEEMS)

Bij de inrichting van de abdij, ontworpen door Shane Connolly, zal geen gebruik worden gemaakt van plastic of synthetische sponzen en er zullen geen bloemen verloren gaan.
Terwijl alle vormen van plastic en wegwerpplastic zijn verboden, zijn de bloemen uitsluitend afkomstig uit de koninklijke tuinen. In Westminster Abbey zullen 30 soorten tulpen, wilde appels, azalea’s, rododendrons en takken van bomen staan die door koningin Elizabeth II en prins Philip zijn geplant.

Andere soorten zijn helleborussen (in het knoopsgat van de koning bij zijn huwelijk in 2005), lelietjes-van-dalen en oorschelpen voor de koningin. We zullen ook primula’s en viooltjes zien bij The Great West Door, terwijl er ook twee hoge taxus topiaries bij de poorten zullen staan, die kort daarna op Sandringham zullen worden herplant als permanent eerbetoon aan de kroning.

Overal, zegt bloemist Shane Connolly, die verantwoordelijk was voor de bloemen op het huwelijk van de koning en de koningin in 2005, zullen de bloemen worden geschikt met behulp van duurzame schuimvrije technieken. Alle gebruikte bloemen en takken zullen echter worden gedoneerd aan Floral Angels, een liefdadigheidsinstelling, en worden hergebruikt in boeketten en verzonden naar plaatselijke verpleeghuizen, opvanghuizen, hospices en andere gemeenschapsleden.

De seizoensgebonden kroningsbloemen zijn allemaal geteeld op Britse bodem, van Cornwall in het zuidwesten van Engeland tot het eiland Skye in de Binnen-Hebriden, voor de noordwestkust van Schotland.

Daarnaast is de uitnodiging voor 2.000 gasten gedrukt op gerecycled karton. Het werk van heraldisch kunstenaar Andrew Jamieson bevat een met de hand getekend aquarelontwerp dat een natuurlijk universum voorstelt met bloemen, grassen, vlinders, insecten, vogels en vruchten. Ook is de groene man met het bladerdek afgebeeld, een figuur uit de Britse folklore die de wedergeboorte van de lente symboliseert. Rondom hem, te midden van een medley van boshyacinten, korenbloemen, wilde aardbeien, lelietjes-van-dalen, eikenbladeren, rozenbottels, eikels, bloeiende rozemarijn en andere Britse wilde bloemen, zijn op het ontwerp de vier nationale bloemen van het Verenigd Koninkrijk afgebeeld: de Welshe narcis, de Schotse distel, de Ierse klaver en de Engelse roos.

DE CRUENTLY-FREE OLIE EN ANDERE RARITEITEN

De heilige olie die wordt gebruikt om de koning te zalven (vergeet niet dat in het Verenigd Koninkrijk de koning juist door zalving wordt bevestigd als Opperhoofd van de Kerk van Engeland) is gemaakt met wreedheidsvrije ingrediënten. Eerdere versies omvatten civetolie uit de klieren van kleine zoogdieren en ambergris uit de ingewanden van walvissen.

Nu is “chrismaolie” gewoon olijfolie geparfumeerd met een mix van essentiële oliën, sesam, roos, jasmijn en kaneel, waaraan ook oranjebloesem is toegevoegd.

Het ritueel vond tot nu toe plaats onder een weelderig baldakijn, ondersteund door edellieden. Dit zal niet het geval zijn voor Karel III, die daarentegen besloten heeft zich te laten zalven door de aartsbisschop van Canterbury achter een voor de gelegenheid vervaardigd geborduurd scherm.
Geen nieuw gewaad bovendien: Karel zal in feite het stuk karmozijn fluweel dragen dat koning George VI droeg bij zijn kroning in 1937: het is het colubium sindonis, een wit linnen tuniek dat het priestergewaad, de zwaardriem en de kroningshandschoen voorstelt.

DE SCHADUW VAN DIAMANTEN

Allemaal heel mooi, maar er is een maar: Charles zal worden gekroond met de historische kroon van Sint Edward, die is gebruikt sinds de kroning van koning Karel II in 1661, nadat de monarchie was hersteld na de tienjarige republiek van Oliver Cromwell. De kroon werd in december uit de Tower of London gehaald om te worden aangepast voor de ceremonie van 6 mei.

De kroon, die ongeveer 2,2 kilo weegt, bestaat uit een massief gouden frame bezet met robijnen, amethisten, saffieren, granaten, topazen en toermalijnen, en heeft een fluwelen kap met een band van hermelijn.

Blits en blits, zeker, maar laten we niet vergeten dat de dood van de koningin vorig jaar opnieuw de aandacht heeft gevestigd op hoe bijna alle koninklijke edelstenen werden verkregen uit het Britse Rijk tijdens de koloniale periode: in de Imperial Crown of State, die de nieuwe Koning zal dragen tegen het einde van de kroningsceremonie en ook wanneer hij op het balkon van Buckingham Palace verschijnt, zit de Cullinan II diamant, die soms de Tweede Ster van Afrika wordt genoemd, aan Edward VII werd gegeven door de regering van Transvaal, een voormalige Britse kolonie in wat nu Zuid-Afrika is. De andere controversiële steen is de Koh-i-Noor, die volgens Buckingham Palace niet bij de kroning zal worden gebruikt.

Dit artikel ”Zero plastica monouso e fiori selvatici autoctoni, così Re Carlo tenta di rendere la sua incoronazione un po’ più sostenibile” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: