Skip links
melatonine, slaap, rust, supplement

Denk in deze 3 gevallen aan melatonine supplement

Het zogenaamde slaaphormoon melatonine zorgt ervoor dat we ‘s avonds slaperig worden.
Van nature wordt dit hormoon aangemaakt in de pijnappelklier in onze hersenen.
Is jouw melatonineproductie verstoord? Dan kun je het ook innemen als supplement.
Dat is onder andere – maar dus niet alleen – aangewezen in deze drie gevallen. 

1. Bij gewichtstoename tijdens de menopauze

Doorgaans wordt een tekort aan oestrogeen gezien als de hoofdoorzaak voor toegenomen honger en gewichtstoename bij vrouwen tijdens de menopauze. Gedurende deze periode vindt er echter ook een verminderde aanmaak van melatonine plaats. Naarmate we ouder worden, vertraagt de melatonineproductie sowieso, maar tijdens de menopauze kent ze een opvallende daling.

Om het verband tussen melatoninetekort en gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze beter te begrijpen, deed men in 2015 een studie. Die verdeelde 90 vrouwen in drie groepen: een eerste groep met vrouwen in de premenopauze met een normale cyclus, een tweede groep met vrouwen in de menopauze zonder verandering in gewicht of eetlust en een derde groep vrouwen in de menopauze die wél een verandering ondervonden op vlak van eetlust en gewicht. Bij elke deelnemer werden de waarden van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol, het follikelstimulerend hormoon en melatonine gemeten. Uit deze studie blijkt dat er een significante relatie bestaat tussen een tekort aan melatonine en gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze. Volgens de onderzoekers is het gebruik van een supplement met melatonine het overwegen waard bij hormonale schommelingen, zoals tijdens de menopauze het geval is.

2. Bij slaapstoornissen tijdens de menopauze 

Veel vrouwen in de menopauze hebben moeite met in slaap vallen, slapen erg licht en/of worden meerdere keren per nacht wakker. De sterke daling in het geslachtshormoon veroorzaakt een drastische vermindering van de lichaamseigen melatonine productie. En het is net deze productie die verantwoordelijk is voor een diepe, gezonde slaap met veel droomactiviteit. Medicatie tegen slapeloosheid verlamt het lichaam en schakelt de broodnodige REM-slaap uit. Het gebruik van die medicatie wordt bovendien snel een gewoonte en kan serieuze bijwerkingen hebben. Neem het dus enkel als laatste hulpmiddel en bij voorkeur voor slechts een korte periode. Een melatonine supplement daarentegen corrigeert het 24-uurs ritme van het lichaam en herstelt de natuurlijke slaapcyclus zonder bijwerkingen. 

3. Bij slaapstoornissen door ploegenarbeid

Naast goede slaapgewoontes en gedragsveranderingen zijn er een aantal niet-medische mogelijkheden om de symptomen te verbeteren van mensen die kampen met het SWSD of Shift Work Sleep Disorder. Dat is de term die gehanteerd wordt bij onderzoek naar mensen die slaapstoornissen hebben ontwikkeld naar aanleiding van het werken in ploegenarbeid.

Een belangrijke te overwegen optie is het gebruik van melatonine. Melatonine wordt door het lichaam zelf geproduceerd en maakt je op een natuurlijke manier slaperig. Normaal verhoogt het melatonineniveau ’s avonds enkele uren voor bedtijd wanneer het lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen. De melatonine-niveaus blijven hoog tijdens de nacht, verminderen in de ochtend en blijven voor de rest van de dag zeer laag. Als je werkt volgens een ploegenschema en ’s avonds en/of ’s nachts aan licht wordt blootgesteld, kan de lichamelijke natuurlijke productie van melatonine onderdrukt worden. Het ‘melatonine profiel’ en slaap-waakritme van ploegenarbeiders raakt verstoord en draagt bij tot een slechte slaap en wellicht andere gezondheidsproblemen geassocieerd met ploegenarbeid. Het nemen van een melatonine supplement kan helpen om de interne klok te ‘resetten’ als men zich wil aanpassen aan een onregelmatig schema.

Dit artikel “Meer Melatonine nodig? …” verscheen eerder op Gezond.be.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: