Skip links

Oostenrijkse ‘Klimaatshakira’ ontsnapt aan deportatie

De in Duitsland geboren activiste heeft een aanhang op TikTok opgebouwd dankzij haar wegblokkerende klimaatprotesten.

“Het is soms behoorlijk pijnlijk. Vooral als je je hand al meerdere keren hebt geplakt zoals ik dan wordt de huidirritatie elke keer groter.”

De Oostenrijkse autoriteiten treden hard op tegen zogenaamde ‘klimaatstickers’ als Anja Windl. Maar ze zijn tot nu toe niet ontmoedigd, en hebben in mei minstens drie weken lang wegblokkades op grote verkeersknooppunten in Wenen aangekondigd.

Delen van de regering eisen gevangenisstraffen voor demonstranten die het verkeer tot stilstand brengen door zichzelf op de weg te plakken.

Windl, een leidende figuur uit de klimaatbeweging Last Generation, heeft gezegd dat haar deportatie te wachten staat vanwege haar betrokkenheid.

WIE IS KLIMAATSHAKIRA?

De in Duitsland geboren Beierse activiste Windl staat ook bekend als de ‘Klimaatshakira’, vanwege haar gelijkenis met de beroemde zangeres. Windl zegt dat ze is gedagvaard door de Oostenrijkse vreemdelingendienst.

“Of ik Oostenrijk zal worden uitgezet is een kwestie van tijd”, zegt ze tegen Euronews.

“En ik moet afwachten of ik ├╝berhaupt een uitzettingsbrief krijg. Mijn gok is ja, ze zullen proberen van me af te komen.”

De activiste heeft een aanhang verworven op haar TikTok-account door video’s te plaatsen waarin ze zichzelf op Oostenrijkse wegen plakt. Ze heeft nu van over de hele wereld aandacht gekregen met haar zoektocht op sociale media naar een Oostenrijkse echtgenoot om “aan deportatie te ontsnappen”.

WAT WILLEN ‘KLIMAATSTICKERS’?

De Laatste Generatie roept op tot een “effectieve klimaatbeschermingswet” voor Oostenrijk. Al meer dan 800 dagen onderhandelen politici over een nieuwe wet die in veel delen van het land de CO2-grenswaarden regelt nadat een vorige wet in 2020 afloopt.

De Oostenrijkse minister van Milieu Leonore Gewessler vertelt Euronews dat ze “een groot voorstander is van een snelle beslissing over deze klimaatbeschermingswet”.

“Het is geen geheim, als ik hem in mijn eentje kon aannemen, hadden we hem al. Maar ik heb er een parlementaire meerderheid voor nodig en daar werk ik hard aan.”

Dit artikel ”Austria’s ‘Climate Shakira’ has come up with a novel way to try and escape deportation’‘ verscheen eerder op Euronews.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: