Skip links

Ecuador sluit ’s werelds grootste ‘schuld voor de natuur’-overeenkomst om de Galápagoseilanden te beschermen

Ecuador hoopt met de ‘schuld-voor-natuurruil’ de unieke flora en fauna van de archipel te beschermen, waaronder veel soorten die nergens anders op aarde voorkomen.

Ecuador heeft een schuld van 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) omgezet in een lening die miljoenen zal vrijmaken voor natuurbehoud op de Galápagoseilanden.

De deal, die op dinsdag 9 mei werd aangekondigd, is de grootste in zijn soort die ooit is gesloten. Het staat bekend als een “schuld voor natuur”-ruil.

“De grootste oceaanvriendelijke schuldenruil ter wereld vindt plaats in Ecuador om zijn unieke natuurlijke hulpbronnen te beschermen”, zegt Pablo Arosemena Marriott, minister van Economie en Financiën.

“Deze strategie vermindert de overheidsschuld, verhoogt de fiscale stabiliteit en creëert mogelijkheden om in basisbehoeften zoals gezondheidszorg en onderwijs te voorzien.”

Bijna 1.000 km voor de kust van Ecuador zijn veel van de soorten die op de Galápagoseilanden te zien zijn – zoals reuzenschildpadden en zeeleguanen – nergens anders op aarde te vinden. Na een bezoek aan de archipel in 1835 ontwikkelde de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin zijn evolutietheorie.

Wat is een ‘schuld in ruil voor natuur’-ruil?

Meestal worden schuld-voor-natuurruilovereenkomsten gesloten om regeringen te helpen bij de financiering van natuurbehoud. Daarbij wordt de schuld verminderd en worden verbintenissen aangegaan om geld te steken in natuurbescherming.

In april heeft Ecuador, met de hulp van het Pew Bertarelli Ocean Legacy Project en andere partners, 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) van zijn bestaande schuld omgezet in een lening van 656 miljoen dollar (599 miljoen euro), gefinancierd met een obligatie van de mondiale investeringsbank Credit Suisse.

De nieuwe lening zal in de komende 18 jaar worden terugbetaald, waarbij het land ongeveer 17 miljoen dollar (16 miljoen euro) per jaar ter beschikking stelt voor natuurbehoud. Zodra de betalingen van Ecuador in 2040 zijn beëindigd, zouden de activa uit stabiele investeringen en terugbetalingen voldoende moeten zijn om de natuurbescherming voor altijd op hetzelfde niveau te blijven financieren.

Dergelijke overeenkomsten zijn al succesvol gebleken in Belize, de Seychellen en Barbados, maar de ruil van schuld voor natuur in Ecuador is de grootste ooit. Deze verlaagt de schuld van het land met meer dan 1 miljard dollar (913 miljard euro), waarvan 450 miljoen dollar (411 miljoen euro) zal worden geïnvesteerd in natuurbehoud op de Galápagoseilanden.

Waar wordt het geld aan besteed?

Ecuador is van plan om vanaf september dit jaar geld uit te delen voor natuurbehoud. Het geld zal worden gebruikt om klimaatverandering en overbevissing, die het ecosysteem van de Galápagos onder druk zetten, tegen te gaan.

“Deze fondsen zullen de klimaatbestendigheid bevorderen en de duurzame visserij ondersteunen, waarmee een cruciale stap wordt gezet naar een financiële transitie waarbij diplomatie, natuurbehoud en financiën samen op weg gaan naar het algemeen welzijn”, aldus minister van Buitenlandse Zaken, Gustavo Manrique Miranda.

Gustavo Manrique Miranda
Minister van Buitenlandse Zaken


Toezicht, controle en patrouillering om de belangrijkste mariene ecosystemen in de archipel te beschermen zullen prioriteit krijgen. Volgens Ecuador zullen de instandhoudingsinspanningen ten goede komen aan migrerende soorten zoals walvishaaien, hamerhaaien en zeeschildpadden.

“Het Ecuadoraanse volk heeft een nauwe band met de oceaan”, voegt Manrique Miranda eraan toe.

“We begrijpen de waarde ervan en we koesteren de natuur om wat ze onze mensen en onze economie oplevert.”

De deal voldoet aan een belofte die president Guillermo Lasso in 2021 deed om ervoor te zorgen dat er altijd financiering is voor het beheer van het Galápagos zeereservaat en het Hermanded zeereservaat.

“Dankzij de inzet van de regering van Ecuador is natuurbehoud geen onderwerp dat slechts met één ministerie te maken heeft; het wordt een wereldwijde, gecoördineerde en coöperatieve actie van ons allen die op de blauwe planeet leven”, zegt minister van Milieu, Water en Ecologische Transitie Jose Antonio Davalos.

Hij voegt eraan toe dat het behoud van de zee en het behoud van beschermde gebieden toekomstige generaties het voorrecht zal geven om te genieten van deze archipel die het erfgoed is van het Ecuadoraanse volk en de wereld.

Dit artikel “Ecuador strikes world’s biggest ‘debt for nature’ deal to protect the Galápagos Islands” verscheen eerder op Euronews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: