Skip links

Europa is het snelst opwarmende continent ter wereld, waarschuwt een rapport van de WMO en Copernicus

Extreme hitte zal waarschijnlijk vaker voorkomen en heviger worden in de hele regio, waarschuwt een WMO-rapport.

Europa is het snelst opwarmende continent ter wereld, volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het Europese Copernicus netwerk.

Het continent is sinds de jaren tachtig twee keer zo snel opgewarmd als het wereldwijde gemiddelde, zo laten de twee organisaties zien in hun gezamenlijke jaarlijkse rapport State of the Climate, dat op maandag 19 juni is uitgebracht.

In 2022 was Europa ongeveer 2,3°C warmer dan aan het einde van de 19e eeuw.

De opwarming is sinds de jaren 1990 sterk toegenomen en heeft meermaals temperatuurrecords gebroken.

In sommige gebieden zijn de veranderingen extremer dan in andere, met temperaturen van ongeveer 2°C boven het gemiddelde in een groot deel van West-Europa en zelfs meer dan 3,5°C in gebieden dicht bij de Noordpool.

BLIJVEN DE RECORDHITTEGOLVEN IN EUROPA?

De zomer van 2022 was in veel Europese landen de warmste ooit gemeten.

Volgens het rapport eisten extreme weersomstandigheden meer dan 16.000 levens en troffen ze rechtstreeks 156.000 mensen. Overstromingen en stormen veroorzaakten de meeste economische schade, terwijl hittegolven de meeste dodelijke slachtoffers eisten.

België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal, Spanje, Zwitserland en het VK behoorden tot de landen die temperatuurrecords braken.

“De recordbrekende hittestress die Europeanen in 2022 ervoeren, was een van de belangrijkste oorzaken van weergerelateerde sterfgevallen in Europa,” zegt Dr. Carlo Buontempo, directeur van Copernicus Climate Change Service.

“Helaas kan dit niet worden beschouwd als een eenmalige gebeurtenis of een eigenaardigheid van het klimaat,” vervolgt hij, eraan toevoegend dat hittestress extremen waarschijnlijk vaker zullen voorkomen en intenser zullen worden in de hele regio.

De temperatuur van het zeeoppervlak rond Europa bereikte ook nieuwe hoogten, die gepaard gingen met mariene hittegolven.

De opwarming van de oceaan steeg tot meer dan drie keer het wereldwijde gemiddelde in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, de Baltische en Zwarte Zee en het zuidelijke noordpoolgebied. Dit leidde tot migratie van soorten, massa-uitstervingen en de komst van invasieve soorten die kwetsbare mariene ecosystemen verstoren.

Het smelten van gletsjers was ongekend: tussen 1997 en 2022 ging in Europa 880 km3 ijs verloren. De Alpen werden het zwaarst getroffen, met een gemiddelde afname in ijsdikte van 34 meter en een recordverlies in 2022.

HOE KAN EUROPA DE OPWARMING VAN DE AARDE TEGENGAAN?

Het rapport zegt dat hernieuwbare energie vorig jaar voor het eerst meer elektriciteit heeft opgewekt dan vervuilende fossiele brandstoffen – “een teken van hoop voor de toekomst”.

Wind- en zonne-energie genereerden 22,3 procent van de elektriciteit in de EU in 2022, waarmee ze fossiel gas (20 procent) inhaalden.

“Een toenemend gebruik van hernieuwbare energiebronnen en koolstofarme energiebronnen is cruciaal om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen”, zegt WMO secretaris-generaal professor Petteri Taalas.

Nu extreme weersomstandigheden de vraag naar en het aanbod van energie in Europa dreigen te beïnvloeden, benadrukt Taalas het belang van diensten zoals de WMO om ervoor te zorgen dat energiesystemen bestand zijn tegen klimaatgerelateerde schokken en om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Het rapport geeft aan dat het zuiden van Europa het meeste potentieel heeft voor zonne-energie, terwijl windenergie het beste werkt boven de oceaan – in het bijzonder voor de kust van Ierland en Portugal en de Egeïsche Zee.

Dit artikel “Europe is the fastest warming continent in the world, a WMO and Copernicus report warns” verscheen eerder op Euronews.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: