Skip links
De Europese zeewiermarkt groeit elk jaar.

Europese zeewierboerderijen zijn de toekomst

Het is misschien even wennen voor wie gewend is aan de traditionele landbouw. Je moet ook het beeld van kop-hals-romp, stallen en land (en stikstof tanks) vergeten. Want feit is dat zeewierboerderijen de toekomst hebben.

Dat blijkt uit een studie van North Sea Farmers, een branchevereniging van bedrijven die zeewier telen of zeewiergerelateerde toepassingen en producten op de markt brengen. De meest geschikte locaties voor duurzame zeewierboerderijen zijn offshore windmolenparken in de Noordzee.

Zeewierverbruik

North Sea Farmers streeft naar 400 vierkante kilometer aan zeewierparken in de Nederlandse wateren tussen offshore windparken vanaf 2030. Daarmee zou tot 1,6 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen worden bespaard.

De Europese zeewiermarkt groeit elk jaar. Vorig jaar aten Europeanen voor 840 miljoen euro aan zeewier. Volgens de studie zal de verkoop tegen 2030 naar verwachting stijgen tot 2 à 3 miljard euro. Het zeewier dat momenteel op de Europese markt verkrijgbaar is, komt bijna uitsluitend uit Azië. Europa heeft geen traditie op dit gebied. Met wilde oogst en teelt samen produceert ons continent slechts 300.000 ton zeewier per jaar. Dat is minder dan één procent van het wereldwijde volume van 32,4 miljoen ton. Overigens is de totale marktwaarde van zeewier 8,4 miljard euro.

De Noordzeeboeren denken dat de stijging van de zeewierconsumptie te danken is aan een groeiend bewustzijn van de Europese consument. Zeewier, de algemene term voor verschillende algen en zeeplanten, heeft uitstekende voedingswaarden. Het heeft ook gunstige effecten voor het milieu. Zeewier is gemakkelijk te kweken. Er is geen landbouwgrond voor nodig en ook geen zoet water. Met de zeewierteelt op een oppervlakte driemaal de grootte van Portugal zou in de wereldbehoefte aan eiwitten kunnen worden voorzien.

Tandpasta en chocolademelk

Zeewier wordt gebruikt in gerechten als sushi, hamburgers en spaghetti. Een voorbeeld is de Dutch Weed Burger die gemaakt is van gekweekt Nederlands zeewier (verkrijgbaar in sommige Nederlandse supermarkten). Zeewier wordt ook gebruikt als zoutvervanger, smaakversterker en als alternatief voor dierlijk eiwit. Het wordt ook gebruikt als verdikkingsmiddel in tandpasta en chocolademelk. Ook de farmaceutische industrie heeft veel toepassingen voor zeewier.

Het artikel Europese zeewierboerderijen zijn de toekomst verscheen eerder op Innovation Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: