Skip links

Golfslagenergie, een interessante ‘groene’ energiebron

Dagelijks brengt Het Groene Podium concrete oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag kijken we naar golfslagenergie, met andere woorden, naar hoe de kracht van de zeegolven een interessante energiebron kan opleveren.

Golfslagenergie kan veel meer energie produceren dan windenergie, met veel minder ruimte, waarom gebruiken we het niet meer?

Volgens de Verenigde Naties is 60 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen rechtstreeks afkomstig van de manier waarop we momenteel onze elektriciteit produceren.

Windenergie en zonne-energie worden steeds populairder, maar naarmate de wereldwijde vraag stijgt, is innovatie nodig om de productie van schone energie te verbeteren.

71 procent van de aarde is bedekt met water, maar slechts ongeveer 1,5 procent van de wereldwijde energie wordt geproduceerd door middel van golfenergie.

In de VS zou naar schatting 66 procent van de totale energiebehoefte kunnen worden gedekt met golfslagenergie. Dus waarom doen we niet meer?

Euronews Green sprak met Inna Braverman, CEO van Eco Wave Power, over hoe zij de uitdaging aangaat.

GEÏNSPIREERD OM EENVOUDIGE GOLFENERGIE TE CREËREN

Inna is geen ingenieur, wetenschapper of miljardair. Op de vraag wat haar op dit pad heeft gebracht, vertelt ze over haar eerste jaren als baby in Oekraïne.

Twee weken na haar geboorte in 1986 vond de kernramp in Tsjernobyl plaats.

“Ik was een van de baby’s die gewond raakte door de negatieve effecten van de explosie. Ik kreeg zelfs ademhalingsstilstand en was klinisch dood,” legt Inna uit.

Gelukkig was haar moeder verpleegster en kon ze haar reanimeren.

“Dus groeide ik op met het gevoel dat ik de wereld echt moest veranderen omdat ik een tweede kans in het leven kreeg.”

Inna’s familie emigreerde en vanaf haar vierde groeide ze op in Israël. Aanvankelijk dacht ze dat ze de wereld zou veranderen door politiek te bedrijven en ze koos ervoor om politicologie te studeren aan de universiteit.

Toen ze afstudeerde vond ze moeilijk werk en uiteindelijk werkte ze als vertaler voor een bedrijf in duurzame energie. Hier raakte ze geïnspireerd.

“Windenergie en zonne-energie waren gebieden die iedereen kende, er was al veel concurrentie en er was niet veel dat je kon innoveren,” legt ze uit.

“Golfenergie was iets waar alle ingenieurs en wetenschappers echt in geloofden. Toch was geen enkel bedrijf, hoe groot ook, ongeacht hun financiële middelen, personeel, technische expertise, wat ze ook hadden… in staat om het te realiseren.”

Met deze uitdaging in haar achterhoofd begon Inna onderzoek te doen.

“Ik zei tegen mezelf: ‘Ik heb het geld niet, noch de technische achtergrond en niet de contacten, maar ik kan het laten gebeuren.'”

  • Energietekorten tijdens hittegolf zouden ‘veel erger’ zijn geweest zonder zonne-energie, zeggen experts
  • Een gigantische waterbatterij in een berg helpt Schotland aan net zero

HOE LOST ECO WAVE POWER DE PROBLEMEN VAN GOLFENERGIE OP?

Inna beschrijft de belangrijkste punten die golfenergie hebben vertraagd als ‘de vijf angstfactoren’.

“99 procent van de ontwikkelaars in de golfenergie-industrie heeft besloten om te kiezen voor offshore technologieën”, legt ze uit.

Door te kiezen voor offshore centrales zijn de installatie- en onderhoudskosten enorm. En als er stormen komen, zijn de centrales ongelooflijk kwetsbaar.

Verzekeraars realiseerden zich dat stormschade en totale uitval regelmatig voorkwamen. Het werd bijna onmogelijk om een verzekering af te sluiten en dus om financiering te krijgen.

Met al deze onderling verbonden problemen waren maar weinigen zo ver gekomen om zich aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Sommigen begonnen te twijfelen of golfenergie wel mogelijk was.

Hoewel het een hernieuwbare energiebron is, werden offshore golfcentrales ook impopulair bij milieuactivisten omdat de bouw de zeebodem en de ecosystemen die daar leven.

Om deze problemen tegen te gaan, heeft Eco Wave Power de centrale aan land gebracht.

Het enige deel van het systeem in het water zijn de drijvers die op en neer dobberen met de golven. Deze drijven hydraulische cilinders aan die druk opbouwen in accumulatoren waar de energie wordt opgeslagen.

De drijvers worden bevestigd aan bestaande kunstmatige structuren zoals pieren, golfbrekers en aanlegsteigers.

“We nemen iets dat alleen wordt gebruikt om de golven te breken en niet zo goed is voor het milieu en we veranderen het in een bron van schone elektriciteit,” legt Inna uit.

Door de eenvoud van het ontwerp is het goedkoper te installeren en te onderhouden en is het beter beschermd tegen slecht weer en dus verzekerbaar.

Nu er een betrouwbaar product is ontwikkeld, neemt Inna deel aan de Onredelijke Impact fellowship in 2020, dat een ondersteuningsnetwerk biedt aan bedrijven die oplossingen creëren voor wereldwijde crises.

  • Wat is greenhushing? Hoe herken je de geraffineerde greenwashing-tactieken die in 2023 worden gebruikt?

WAT KOST ECO WAVE POWER KLANTEN?

Als je je afvraagt welke invloed golfenergie heeft op de kosten van je elektriciteitsrekeningInna suggereert dat als er eenmaal een commerciële centrale staat die 20 megawatt of meer produceert (genoeg voor 20.000 huishoudens), de kosten per eenheid aanzienlijk dalen.

“Onze [gemiddelde minimumprijs] van energie daalt tot ongeveer $0,05 US (€0,05) per kilowattuur, wat vergelijkbaar is met de prijzen van windenergie aan land,” legt Inna uit.

WAT IS DE VOLGENDE STAP VOOR ECO WAVE POWER?

Er is een proefstation geïnstalleerd in Gibraltar in 2016. Het was het eerste golfenergiesysteem dat werd aangesloten op het elektriciteitsnet in Europa en produceerde daar zes jaar lang energie. Het systeem van 100 kilowatt produceerde genoeg energie voor 100 huishoudens.

Gedurende deze periode heeft Eco Wave Power voortdurend tests uitgevoerd om het systeem bij te werken en te verbeteren.

Het proefstation is nu verwijderd en verscheept naar Los Angeles waar het op installatie wacht.

En Gibraltar plant momenteel de bouw van een nieuwe jachthaven in een gebied met optimale golven waar ze een grotere golfenergiecentrale hopen te installeren. Deze zou ongeveer 5 megawatt kunnen produceren, genoeg voor 5000 huishoudens.

Eco Wave Power heeft ook net zijn eerste golfenergiecentrale aangesloten op het Israëlische elektriciteitsnet.

Inna hoopt verder uit te breiden in Europa en de VS en voegt eraan toe dat ‘het Verenigd Koninkrijk eigenlijk een van de meest geschikte locaties ter wereld is voor de opwekking van golfslagenergie’.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Euronews. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over Eco Wave Power.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: