Het lijkt op het eerste gezicht misschien walgelijk, maar deskundigen beweren dat insecten de uitstoot en voedselkosten kunnen verminderen.
Worden insecten in de toekomst een hoofdvoedsel? Verschillende bedrijven in Europa wedden erop.
Van lagere emissies tot minder landgebruik en een manier om bij te dragen aan de circulaire economie, ze claimen een reeks voordelen. Maar de Europeanen overtuigen om insecten te eten is niet gemakkelijk.
Volgens een eerder dit jaar gepubliceerde studie van de Universitat Oberta de Catalunya gelooft bijna 60% van de mensen dat insecten in de toekomst een alternatieve en duurzame bron van eiwitten kunnen worden.
Maar meer dan vier op de vijf mensen waren niet bereid om ze aan hun dieet toe te voegen, om uiteenlopende redenen, van afkeer tot twijfels over de voedselveiligheid.
Antoine Hubert, medeoprichter en CEO van de Franse insecteneiwitpionier Ÿnsect, zegt dat er “grote dingen” moeten veranderen in onze voedselsystemen, van het veld tot het bord.
“Voedsel is de eerste oorzaak van de ineenstorting van de biodiversiteit die we de afgelopen decennia hebben gezien, maar ook de tweede oorzaak van de klimaatverandering.”
Hij gelooft dat insecten – samen met plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling – een “belangrijke rol” te spelen hebben op weg naar een duurzaam voedselsysteem.
KUNNEN INSECTEN DE MILIEU-IMPACT VAN VOEDSEL VERMINDEREN?
Hubert zegt dat een van de belangrijkste dingen waarin mensen geïnteresseerd zijn als het gaat om de producten van Ÿnsecten is de impact op het milieu.
“Als je kijkt naar de producten, de eiwitten in vergelijking met andere dierlijke eiwitten, is de impact op het milieu meer dan 95 procent minder dan bij rundvlees, bijvoorbeeld wat betreft de koolstofuitstoot. En het gaat om meer dan 95 tot 98 procent of zo van de vermindering van het waterverbruik van rundvlees naar varkens.”
De verticale manier waarop Ÿnsecten kweken betekent ook dat ze 98 procent minder land gebruiken om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren.
“Je bespaart dus veel ruimte, wat goed is voor de biodiversiteit, je vermindert drastisch de koolstofuitstoot. We verminderen drastisch het waterverbruik en hetzelfde geldt voor de oceanen,” legt Hubert uit.
“Elke ton van onze producten kan ook vissen voeden en de vangst van vijf ton wilde vis vermijden.”
KUNNEN INSECTEN BIJDRAGEN AAN EEN CIRCULAIRE ECONOMIE?
Nathalie Berezina, chief technology officer van het in de EU gevestigde insectenkweekbedrijf FlyFeed, zegt dat deze manier van eiwitten kweken ook kan bijdragen aan de circulaire economie.
“Meelwormen, die voeden zich vooral met restjes graan, terwijl wasmotten… die kan zich voeden met het plastic afval. En de zwarte vlieg, dat is een insect dat zich voedt met organisch afval zoals restjes fruit of groenten,” legt ze uit.
Het maakt de insecten “echt krachtig” voor de circulaire economie, omdat ze zich zelfs kunnen voeden met afval na consumptie.
“Daarom zouden we ze meer moeten gebruiken dan nu, want die dieren hebben een heel specifiek systeem ontwikkeld waarmee ze verschillende soorten voedsel kunnen verteren op basis van restjes.
KUNNEN INSECTENEIWITTEN HELPEN BIJ MEER DAN ALLEEN DE UITSTOOT?
Het belangrijkste verschil met dierlijke landbouw is volgens haar wat de insecten eten.
“De belangrijkste kosten voor alle landbouwdieren liggen meestal in het substraat dat ze eten,” legt Berezina uit.
“[De insecten] voeden zich met restjes, met afval en mengsels van die dingen die moeilijk te verteren zijn door andere soorten organismen.”
Ze voegt eraan toe dat dit kleine dieren zijn met een korte levensduur, wat betekent dat ze in veel minder tijd groeien. De omstandigheden om insecten te kweken zijn vaak ook vrij eenvoudig en vereisen, als je het juiste land kiest om ze te produceren, heel weinig verandering van het omgevingsklimaat.
In combinatie met het goedkope substraat zou dit ze een minder dure manier kunnen maken om eiwitten te produceren en voedselcrises aan te pakken, aldus Berezina.
MET WELKE OBSTAKELS WORDEN INSECTENBOEREN GECONFRONTEERD?
Een van de grootste obstakels voor insecteneiwitten in de EU was de regelgeving. Maar daar is net verandering in gekomen met een aantal producten die het afgelopen jaar zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie.
“Deze erkenning is een van de belangrijkste mijlpalen van het bedrijf in de afgelopen tien jaar”, zegt Hubert. “In Europa werd tot nu toe niets goedgekeurd.”
Maar de producten van Ÿnsect hebben in de hele EU groen licht gekregen van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid. Volgens Hubert betekent dit dat de markt voor menselijke voeding nu snel kan groeien.
“De tweede beperkende factor was de technologie en de hoeveelheden. Nu hebben we hoeveelheden. We kunnen genoeg leveren op de Europese markt,” voegt Hubert eraan toe.
KUNNEN EUROPEANEN OVERTUIGD WORDEN OM INSECTEN TE ETEN?
De grootste barrière voor consumenten is waarschijnlijk het idee om insecten te eten.
“Insecten op zich zijn niet iets wat Europeanen gewend zijn te eten, dus je hebt een soort ‘yuk’-effect,” zegt Berezina.
Maar omdat ze uit Frankrijk komt, wijst ze erop dat veel mensen al gewend zijn aan het eten van slakken, kikkers en oesters.
“Ik weet niet of je ooit slakken hebt geproefd, maar eigenlijk heb ik geen idee, hoe slakken eigenlijk smaken. Want het enige wat je proeft is de knoflookboter die bij de slakken zit.”
Berezina gelooft dat het smakelijk maken van dingen alles is wat nodig is om insecten in verschillende gerechten te verwerken.
Antoine Hubert
Medeoprichter en CEO van Ÿnsect
Ÿnsect onderzoekt al welke soorten insecteneiwitten mensen wel en niet willen eten.
“De laatste [barrière] was gewoon om producten te definiëren die mensen zullen eten, van traditionele hele insecten – die een meerderheid van de mensen niet zal eten – tot iets heel gewoons voor u of voor uw plaats: hamburgers, gehaktballen, falafels, pasta,” zegt Hubert.
“Ons doel is niet om iedereen te overtuigen, het is gewoon om dit voedsel voor te stellen … en ze kunnen het kiezen tussen andere oplossingen die er zijn: planten, algen, schimmels en gewoon alle traditionele producten die we al hebben, en vlees en vis en planten.”
Dit artikel ”Just like eating frogs’ legs? Inside the European companies that want to convince us to eat insects” verscheen eerder op Euronews.