Skip links

Powerstation: Hennep levert duurzame componenten voor laadpalen

Op de markt van de elektrische mobiliteit vormt duurzaamheid het centrale concept. Laadpalen kunnen deze hernieuwbare elektriciteit leveren. Wanneer echter ook die installaties zelf uit duurzame materialen zijn opgebouwd, worden de ecologische winsten nog groter. Het bedrijf Powerstation uit Temse denkt al volop in die richting en werkt inmiddels onder meer met hennep als duurzame component van de laadpalen.

Powerstation wil de elektrificatie versnellen. Het bedrijf uit Temse wil daarbij echter ook een brede visie op duurzaamheid hanteren. Dit betekent dat niet alleen de energie zelf klimaatneutraal is, maar het streven is tevens om ook de gebruikte materialen zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen te halen. Daar komt het gebruik van hennep naar voor. 

Levensduur laadstations verlengen: Powerstation stelde vast in de sector op heel veel toestellen van kunststof, met eigenlijk een betrekkelijk beperkte levensduur, te botsen.

 • Daarbij is er volgens Senne Potters duidelijk van een ontbrekende schakel sprake. Als oplossing kwam bij Powerstation het gebruik van hennep, in combinatie met gerecycleerd aluminium, naar voor.
 • “Dat heeft te maken met C-biotech, een zusterbedrijf van Powerstation”, verduidelijkt de sales manager. “C-biotech specialiseert zich in het reinigen van grond die met pfos is vervuild. De wortels van hennep reiken tot diep in de grond en absorberen het pfos uit de bodem.”
 • Die vervuilende producten worden in de bladeren van de plant opgeslagen. De pollutie dringt echter niet door in de stengels, die na de oogst dan ook tot onder meer tot duurzame materialen kunnen worden verwerkt. Dat restproduct kan dus ook gebruikt worden als grondstof voor onderdelen van de laadpalen.
 • “De laadpalen van Powerstation worden uiteraard niet volledig uit hennep opgebouwd, maar het product kan wel voor bepaalde onderdelen worden gebruikt”, werpt Senne Potters op. “Dat geldt trouwens ook voor gerecycleerde koffiebonen en andere biologische materialen.”

Internationale markt: Het idee voor het gebruik van hennep kwam naar boven tijdens een van de brainstormsessies van Powerstation.

 • Daaruit bleek al snel dat deze toepassing een belangrijke meerwaarde kon bieden. Laadpalen met onderdelen in hennep zijn inmiddels één van de keuzemogelijkheden die aan de klanten worden aangeboden.
 • “Een traditionele laadpaal gaat ongeveer vier tot vijf jaar mee, maar het alternatief van Powerstation kan eigenlijk eindeloos worden gerecycleerd”, werpt Senne Potters op.
  • “Dat is te danken aan de keuze om met duurzame materialen te werken. In deze toepassing kan het materiaal wel vijftien tot twintig of zelfs vijfentwintig jaar meegaan.”
  • “Een laadpaal wordt vervangen wanneer de zwakste onderdelen minder goed beginnen te presteren. Bij de laadpalen is dat vooral de controller, want de rest bestaat uit bijzonder duurzame materialen, die een lange levensduur hebben.”
  • “Wanneer die zwakke schakel kan worden vervangen, kan de laadpaal een tweede leven krijgen. Dat tweede leven kan bij dezelfde klant, maar we kijken ook naar een markt waar klanten naar gerenoveerde exemplaren op zoek zijn.”
  • Daarbij mikt Powerstation niet alleen op de Belgische markt. Het bedrijf kijkt ook naar andere Europese markten en afzetmogelijkheden elders in de wereld. 
 • Powerstation rekent er alvast op om de laadpaal met duurzame componenten nog tijdens het eerste kwartaal van dit jaar te koop aan te bieden. Leveringen zouden al van het tweede kwartaal van dit jaar mogelijk worden.

Dit artikel ”Powerstation: Hennep levert duurzame componenten voor laadpalen” verscheen eerder in Business AM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: