Skip links

Reststromen als grondstof voor voeding een stap dichterbij

Multiphase Dryers brengt een revolutie teweeg in de verwerking van voedsel- en drankreststromen door innovatieve droogtechnologie en groene warmte.

Startup Multiphase Dryers heeft een droogtechniek ontwikkeld die gebruik maakt van restwarmte, om zo op een betaalbare manier reststromen van voedsel te drogen. LIOF investeert in deze techniek vanuit het Limburg Vroege Fase Fonds en maakt hiermee de doorontwikkeling van het prototype naar een condenserende droger en de validatie van de commerciële haalbaarheid mogelijk, zegt LIOF in een persbericht.

  • Multiphase Dryers gebruikt laagwaardige restwarmte (50 graden) voor het betaalbaar drogen van voedsel- en drankreststromen.
  • Er start een pilot dit jaar om commerciële toepasbaarheid te testen.

Biobased grondstoffen en food & beverage reststromen bevatten veel vocht en zijn daardoor bederfelijk. Drogen met een gangbare droger kost veel warmte van meer dan 90 graden, en wordt vaak opgewekt met aardgas, elektriciteit of zelfs steenkool. Deze vorm van drogen is daarmee kostbaar en milieuonvriendelijk. 

Merlijn Chardon, co-founder vertelt: “De condenserende drogers die wij ontwikkeld hebben worden aangedreven door laagwaardige restwarmte van 50 graden die nu nog vaak letterlijk via een schoorsteen vervliegt. Hierdoor kunnen reststromen betaalbaar en groen opgewaardeerd worden. Een kans voor tal van bedrijven in de food & beverage sector.” 

AARDAPPELSCHILLEN

De drogers zijn interessant voor bedrijven met vochtrijke en bederfelijke bijproducten en biobased reststromen. Een voorbeeld hiervan is de verwerking van aardappelschillen naar aardappelpuree. Of bierbostel dat met gebruik van de droger opgewaardeerd kan worden naar (ingrediënt voor) brood, vleesvervangers of banket. De toepassingsmogelijkheden zijn groot, de inspanning en investering gering. Veel reststromen worden nu immers vaak niet benut of eindigen hooguit als nat veevoer.

PILOT VAN START IN 2024

In het 2e kwartaal van 2024 gaat een pilot van start bij bedrijven met monostromen, oftewel reststromen van één product. Dit kan een bedrijf zijn waar voedsel verbouwd wordt maar ook waar voedsel verwerkt wordt. Met de pilot wil Multiphase Dryers ervaring opdoen om de drogers door te ontwikkelen en de commerciële toepasbaarheid te toetsen.

Gedurende de pilot kan 80 tot 150 kilo per uur gedroogd worden.

Bron: Innovation Origins en Het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: