Skip links

Gewonde soldaten helpen Amerikaanse wetenschappers koraalriffen te redden

Dagelijks brengt Het Groene Podium concrete oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag het verhaal van Amerikaanse veteranen die genezing vinden in het herstellen van de bedreigde koraalriffen.

Deze veteranen van het Amerikaanse leger, die gewond raakten in de strijd, vinden genezing in het herstellen van de bedreigde koraalriffen van Florida. Een groep Amerikaanse legerveteranen die gewond zijn geraakt in de strijd, werkt aan het herstel van koraalriffen voor de zuidpunt van Florida, VS.

De missie is tweeledig: koraal redden dat bedreigd wordt door ziektes en stijgende zeetemperaturenen veteranen helpen hun wonden te helen, zowel fysiek als emotioneel.

Sinds 2011 werken het Mote Marine Laboratory en de non-profit Combat Wounded Veteran Challenge (CWVC) elk jaar een week samen om te helpen bij het herstel van koraalriffen, een belangrijk ecosysteem voor zeeleven.

KORAALHERSTEL BIEDT GENEZING AAN GEWONDE VETERANEN

CWVC plaatst gewonde veteranen in uitdagende en werkt samen met onderzoekers die hen observeren en informatie over hen verzamelen om de behandeling van posttraumatische stressstoornis, hoofdtrauma en andere aandoeningen te helpen verbeteren.

Tijdens de excursie luisteren de veteranen in het water naar aanwijzingen van een medewerker van het Mote lab die voor hen uit duikt, kaart in de hand, naar een diepte van ongeveer vier meter.

Billy Costello, 41, is in zijn element als voormalig duiker voor de 3e Special Forces Group van het leger.

“Zij hebben een grote rol gespeeld in mijn herstel, door me te helpen leren wat ik zou kunnen doen na het verlies van mijn been,” zegt hij.

Costello is blij dat hij aan de duik kan deelnemen. “Het is goed voor het hart en de ziel,” zegt hij, “vooral als je in de buurt bent van een groep veteranen die vergelijkbare situaties hebben meegemaakt en de kansen hebben overwonnen en op zo’n positieve manier zijn hersteld… Het is zo’n zegen.”

Door activiteiten zoals koraal plantendragen de veteranen bij aan het behoud van het mariene ecosysteem en vinden ze genezing en een doel in hun reis.

WAAROM MOETEN KORAALRIFFEN WORDEN HERSTELD?

Ze fungeren als ‘onderwatersteden’, koraalriffen een verbazingwekkende diversiteit aan zeeleven en zijn cruciaal voor de gezondheid van oceanen.

Ze staan nu echter onder enorme druk door klimaatverandering. De opwarming van de wateren en de verzuring van de oceanen vormen een grote bedreiging.

Uitbraken van ziektes verergeren de situatie nog verder, wat leidt tot wijdverspreide koraalverbleking en sterfte. In Key West doen veteranen de riffen herleven door koraal te planten.

HOE WERKT HET PLANTEN VAN KORAAL?

De duikers nemen in het lab gekweekte stukjes koraal en planten ze in onderwater kwekerijen, verdeeld in vierkante segmenten.

Daarna reinigen ze algen en afval van beschadigde delen van het rif, bedekken het rif met epoxyhars en bevestigen de nieuwe stukken koraal voorzichtig met lijm.

In iets meer dan een uur tijd planten de veteranen en de medewerkers van het instituut 1.040 steenkoralen van zes verschillende soorten op Higgs Head.

Deze soorten zijn gekozen omdat ze beter bestand zijn tegen gevaren zoals een stijgende watertemperatuur, oceaan verzuring en ziekten, legt Michael Crosby, voorzitter van het Mote lab, uit.

Het herbevolken van het rif bestaat uit het planten van koraalfragmenten van hetzelfde genotype in een kleine ruimte. Terwijl ze groeien, versmelten hun weefsels en vormen ze een kolonie die 40 keer sneller in omvang kan toenemen dan normaal koraal.

“Over twee jaar, drie jaar hebben we [het equivalent van] een 50 jaar oud koraal gecreëerd dat dan in staat is om zelfstandig kuit te schieten,” zegt Crosby, die ervan overtuigd is dat de exemplaren nog lang zullen overleven.

BEKIJK DE VIDEO HIERONDER VOOR MEER INFORMATIE OVER DEZE SAMENWERKING.

Bron: Euronews en Het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: