Skip links

Slechts 1 % van textielafval wordt gerecycled: Deze robots gaan dat veranderen

Steeds zoekt het Groene Podium naar oplossingen om onze economie écht duurzamer te maken. De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën en uiteindelijk zouden we massaal minder mode-artikelen moeten consumeren om zo onze ecologische voetprint te minderen. Daarnaast wordt slechts 1 percent van ons textielafval in Europa gerecycleerd en daar heeft dit bedrijf nu een oplossing voor bedacht.

Het Franse bedrijf Cetia brengt een revolutie teweeg in het recyclen van modeafval met geavanceerde technologie. In Zuid-Frankrijk redden futuristische robots tonnen afval van de stortplaats door schoenen te verscheuren. Europa recyclet momenteel slechts één procent van zijn gebruikte textiel. Schoenen bestaan uit meerdere moeilijk te scheiden materialen zoals polyester, schuim en leer en zijn daarom bijzonder moeilijk te recyclen. Maar de recyclingindustrie innoveert snel.
Cetia, gelanceerd in Hendaye in het zuidwesten van Frankrijk, is ’s werelds eerste ‘innovatieplatform’ dat automatisch de zool van een schoen kan verwijderen.
Deze machine gebruikt een nabij-infraroodsensor om het materiaal van het kledingstuk vrij nauwkeurig te detecteren – of het nu 80 procent katoen, 20 procent polyester of 50/50 is,”
zegt Chloé Salmon Legagneur, directeur van Cetia.
“Hiermee kunnen we dit detecteren en alle materialen met dezelfde samenstelling in de juiste bak stoppen”, legt ze uit.

HOE KAN AI HELPEN BIJ TEXTIELRECYCLING?
De Europese Unie heeft ambitieuze textiel recycling doelen gesteld. Tegen 2030 wil ze een minimumgehalte aan gerecyclede vezels in de samenstelling van textiel. Maar kleding en schoenen zijn moeilijk te ontmantelen en te sorteren, wat betekent dat als ze worden gerecycled, dit vaak is tot opvulmateriaal voor huishoudelijk gebruik of bitumen, dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegbedekking en dakbedekking. De industrie wil dat dit verandert.

“Merken vertellen ons ‘Ik wil dat het materiaal van mijn producten wordt gerecycled in mijn industrie, niet als isolatiemateriaal of vloerbedekking’,” zegt Legagneur.
De machine van Cetia gebruikt infraroodtechnologie om de kleur en samenstelling van de stof te herkennen wanneer twee materialen worden gemengd. De gesorteerde kledingstukken gaan door een andere machine die de ‘harde punten’ – zoals ritsen en knopen – van de stof scheidt. Verderop in de hal zorgt een andere lasersnijmachine ervoor dat de stof niet beschadigd raakt wanneer het van andere onderdelen wordt gescheiden. Een andere machine met kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven machine kan onderscheid maken tussen een zak en een kraag, of tussen een mouw en een broek. Deze geavanceerde apparatuur kost bijna €2 miljoen.

ECODESIGN KAN TEXTIELRECYCLING BEVORDEREN
Om recycling te vergemakkelijken merken waaronder Decathlon – een van de eerste supporters van Cetia – al in de ontwerpfase nadenken “over het aantal gebruikte materialen, storende elementen, enz.”, legt Clémence Goubet uit, ontwikkelingsmanager duurzame schoenen bij de sportretailer. Het merk streeft naar 100 procent ecologisch ontworpen producten in 2026. Dit project, Re-shoes genaamd, is “essentieel” volgens Véronique Allaire-Spitzer, directeur van de Regeneration Division van eco-organisatie Refashion. “Totdat we een oplossing hebben om [het materiaal voor te bereiden voor recycling], zullen we geen [gerecycled textielsector” in Frankrijk. De organisatie voor circulair textiel injecteert 900.000 euro om de projecten van Cetia te financieren. De Franse regio Nouvelle-Aquitaine, waar Cetia is gevestigd, draagt bijna een miljoen bij.

Kijk hieronder naar een video om meer te zien over deze innovatie.
Bron: Het Groene Podium en Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: