Skip links

7 schitterende voordelen van Epsom zout

De voordelen van Epsom zout zijn schijnbaar eindeloos – hier is wat deze mineralen kunnen doen voor je huid, lichaam en ziel.

Dit natuurlijke mineraal wordt al eeuwenlang in baden gebruikt, en is door de jaren heen aangeprezen als een natuurlijke remedie voor alles van huidontsteking tot slecht slapen en spierspanning.

Voor velen is een zakje Epsom zout even onmisbaar als het beste bubbelbad. Ze hebben niet de meest sexy reputatie en liggen vaak in grote, functionele zakken bij de drogist. Door hun natuurlijke overvloed is dit verzorgingsingrediënt relatief goedkoop en zeer toegankelijk. Hoewel velen dit middel als een wonderproduct beschouwen, is het belangrijk te vermelden dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor de meeste beweerde voordelen van Epsomzout. Toch geen reden om hier eens beter naar te kijken.

“De publieke liefde en het feit dat ze al zo lang worden gebruikt, betekent dat er veel voordelen van Epsomzout gekoppeld zijn aan de helende kracht van het ingrediënt,” zegt Dr Barabara Paldus, wetenschapper en oprichter van Codex Beauty. Epsomzout heeft ook een voordeel ten opzichte van zee- of steenzout om in te baden. “Andere zouten zijn zeer absorberend en kunnen dus wel worden gecombineerd met essentiële oliën maar moeten wel op een droge plaats worden bewaard – niet in de badkamer! Daarentegen bestaat epsomzout uit magnesium en sulfaat, het is niet zo absorberend en kan gerust in de badkamer worden bewaard,” legt Paldus uit. Praktisch en krachtig, wat is er niet leuk aan? Dit zijn de beste voordelen van epsomzout van de experts, evenals de antwoorden op uw veelgestelde vragen over epsomzout. 

DE 7 BESTE VOORDELEN VAN EPSOMZOUT

1. KALMEREN VAN PIJNLIJKE SPIEREN

Pijnlijke spieren verzachten is waarschijnlijk het bekendste voordeel van epsomzout. “Magnesium is essentieel voor spierontspanning, en deze combinatie met de voordelen van het sulfaat is wat Epsom zout een go-to maakt voor sportherstel,” zegt Penny Hamilton, welzijnsexpert en medeoprichter van Westlab. “Niet alleen helpt een Epsom-bad de spieren ontspannen te houden, het helpt ook DOMS (delayed onset muscle soreness), krampen te verminderen en kan blessures helpen voorkomen.”

2. VERMOEIDE VOETZOLEN WEKEN

De welzijnsvoordelen van het nemen van een mindful moment met een Epsomzoutbad zijn niet te onderschatten. Maar als je geen badmens bent, is er een andere manier om van de voordelen van Epsomzout te genieten – waarom verwerk je ze niet in een thuispedicure voor een voetverzachtende en ontzwellende behandeling? Estée Lalonde, oprichter van het zelfzorgmerk Mirror Water en beauty influencer, adviseert: “Het is heerlijk om een voetbad te nemen met deze zouten terwijl je naar je favoriete tv-programma kijkt. Strooi wat in een warme kom met water, leg je voeten erin en ontspan.” 

3. DE GEEST TOT RUST BRENGEN

“Epsomzouten staan ook bekend om hun vermogen met stressverlichting en stemmingsstabilisatie,” legt Dr. Paldus uit. “Sommige mensen beweren dat magnesium de productie van serotonine (het geluks- of ontspanningshormoon) in je hersenen verhoogt.  De meeste artsen geloven echter dat de stressverlichting komt van het warme bad zelf, en dat je dit effect kunt krijgen met alleen warm water.” Hoe je dit ook interpreteert, omgaan met stress is ongelooflijk subjectief, maar velen vinden wel dat deze multitasking zouten een drukke geest helpen verlichten. 

4. HET VERZACHTEN VAN EEN ONTSTOKEN HUID

Dit badproduct wordt ook gebruikt om specifieke soorten huidontstekingen te verzachten. “Dit is minder bekend in het Verenigd Koninkrijk, maar in de VS wordt Epsomzout vaak gebruikt als huismiddeltje in kompressen, omdat het spoelende en uitdrogende effect de zwelling en het ongemak van insectenbeten en -steken kan verzachten,” legt Hamilton uit. “Dit is logisch voor mij, want ik heb altijd magnesiumsulfaatpasta van de drogist gebruikt om splinters van mezelf en mijn familie te verwijderen, dus dit is gewoon een versie daarvan.”

5. VERZACHT KRAMPEN

Iedereen die wel eens in een bad met Epsomzout is ondergedompeld tijdens een bijzonder erge krampaanval, kan dit beamen. “De spierontspannende eigenschappen van Epsomzout zijn geweldig voor het verzachten van krampen en spierpijn bij menstruatie en ook overgangsverschijnselen,” zegt Hamilton. Velen vinden ook dat “Epsom baden kunnen helpen bij vermoeidheid, energieniveau en stemming, wat ook symptomen zijn van hormonale schommelingen”.

6. DE SLAAP VERBETEREN

Een schoonheidsslaapje is alles. En als je je afvraagt hoe je beter kunt slapen, kan Epsomzout de oplossing zijn. “Niet alleen is magnesium essentieel voor de productie van melatonine (het slaaphormoon) het is ook essentieel voor ATP dat de brandstofmunt van het lichaam is en van vitaal belang is voor het omzetten van glycogeen in energie”, zegt Hamilton. Ze vervolgt: “Het nemen van een Epsom zout bad ongeveer 1-2 uur voor het slapen gaan kan niet alleen helpen bij het bevorderen van een diepere, meer rustgevende nachtrust, maar kan je ook helpen om je de volgende dag energieker en frisser te voelen.” 

7. VERLICHTING VAN HOOFDPIJN

Het laatste voordeel van Epsomzout dat de deskundigen aanhaalden is waarschijnlijk het meest eenvoudige. Ze kunnen hoofdpijn helpen verlichten en zijn volgens veel patiënten een van de belangrijkste remedies tegen migraine, wanneer ze in een bad worden gedaan. “Door de spieren rond je schedel te ontspannen, kan het magnesium in Epsom zout helpen om hoofdpijn of migraine te verlichten,” zegt Paldus. 

HOE VAAK MOET JE EPSOMZOUT GEBRUIKEN?

“Wij raden aan ze 2 tot 3 keer per week te gebruiken,” zegt Hamilton. “De grootste misvatting is echter hoeveel je moet gebruiken. Mensen voegen vaak te weinig toe aan hun badkuip. Als je ze regelmatig gebruikt, is ongeveer een halve kilo (2 kopjes) per bad aanbevolen. Maar als je ze gebruikt na een evenement zoals een halve marathon, waarbij je je lichaam van mineralen hebt ontdaan, dan wil je dit verhogen tot een volle kilo (4 kopjes).”

MOET IK SPOELEN NA EEN EPSOMZOUTBAD?

Hier zit enige nuance in en het hangt allemaal af van welk Epsomzout je kiest. Sommige Epsomzouten zijn voedend genoeg om op de huid te laten liggen, omdat ze gecombineerd zijn met andere mineralen (dit weet je eenvoudigweg door de verpakking te lezen). “Puur Epsomzout staat echter niet bekend om zijn positieve effecten op de huid en kan bij regelmatig gebruik zelfs behoorlijk uitdrogen, dus we raden af om dit zout na het bad op de huid te laten zitten”, adviseert Hamilton. Het gebruik van uw beste lichaamscrèmes voor een droge huid zal dit verhelpen. 

KAN EPSOMZOUT JE LICHAAM ONTGIFTEN?

Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het magnesium in Epsomzout diep in de huid kan doordringen, is het onwaarschijnlijk dat Epsomzout je lichaam kan ontgiften. “Sommige online detoxplannen pleiten voor het drinken van Epsomzouten, maar de inname van Epsomzouten kan leiden tot snelle en dramatische veranderingen in iemands darmtoestand, wat ernstige uitdroging en ongemak kan veroorzaken,” legt Paldus uit. 

WAAROM HETEN ZE EPSOMZOUTEN?

Als u zich ooit hebt afgevraagd waarom Epsomzout zo heet, gaat het verhaal dat in het begin van de 17e eeuw een boer op Epsom Common (net buiten Londen) een bron ontdekte waarvan zijn koeien weigerden te drinken vanwege de bittere en zoute smaak. Op de een of andere manier werd besloten het op de menselijke huid aan te brengen, en toen de huidkwalen van sommige mensen opklaarden, werd Epsom een beroemd Victoriaans kuuroord waar de rijken naartoe trokken om genezen te worden. Natuurlijk weten we nu dat onder de aarde massa’s magnesiumsulfaat liggen die in het water zijn opgelost, maar omdat het op deze plek voor het eerst werd ontdekt, is deze chemische verbinding bekend geworden als Epsomzout. 

HOE LANG MOET JE IN EPSOMZOUT WEKEN?

Het korte antwoord is: zo lang als u wilt! Epsomzout is geen krachtig ingrediënt waar je huid maar korte tijd aan mag worden blootgesteld, dus voel je vrij om je onbeperkt te wentelen. 


Dit artikel ‘’7 brilliant Epsom salt benefits, according to skin and wellness experts’’ verscheen eerder in Innovations Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: