Dagelijks brengt Het Groene Podium concrete oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag een experiment met bizons en hoe deze dieren ingezet worden om het risico op bosbranden te bestrijden.
Een oeroud paardenras en Europese bizons maken deel uit van een baanbrekend project om het risico op bosbranden in Spanje en Portugal te bestrijden. Hier lees je hoe.
ZELDZAME GARRANO-PAARDEN EN EUROPESE BIZONS HELPEN BIJ PREVENTIE VAN BOSBRANDEN
In een baanbrekend experiment op het Iberisch schiereiland heeft het Garrano-paard samen met Europese bizon beide oude rassen, hun krachten gebundeld om het risico op bosbranden te bestrijden.
Deze bedreigde dieren spelen een cruciale rol bij het opruimen van struikgewas en vegetatie die als brandstof dienen voor verwoestende branden.
- Przewalski’s paard: Kan klonen deze bedreigde diersoort voor uitsterven behoeden?
- Bizons zouden de ‘natuurlijke brandbestrijders’ kunnen zijn die we nodig hebben om bosbranden aan te pakken
Hoe helpen prehistorische paarden bij het bestrijden van bosbranden?
De Garrano paardenmet een populatie van ongeveer 300, zwerven semi-wild in het Serra da Cabreira-gebergte in Portugal. Dit ras, waarvan de oorsprong teruggaat tot de prehistorie, is sinds het midden van de 20e eeuw sterk in aantal afgenomen.
Volgens Joao Paulo Ribeiro, voorzitter van de Vereniging van Garrano-fokkers, slonk hun populatie van ongeveer 70.000 tot slechts 350 merries in de jaren 1990.
Maar dankzij toegewijde conserveringsinspanningen is hun aantal nu gestegen tot meer dan 1500.
Burgemeester Antonio Cardoso van Vieira do Minho noemt de paarden treffend “sappeerpaarden”, een verwijzing naar de militaire term en de nadruk op hun vitale rol bij het vrijmaken van het terrein.
Deze innovatieve aanpak is erop gericht om bosbranden door gebruik te maken van het natuurlijke graasgedrag van de paarden om dagelijks ongeveer 30 kilo vegetatie te verorberen.
Door zich te richten op de gebieden onder telegraafpalen, dragen de paarden bij aan het creëren van brandgangen, waardoor het risico dat branden zich verspreiden wordt verkleind.
- Spanje wordt ‘heter, droger en ontvlambaarder’ door klimaatverandering, waarschuwt Greenpeace
- In beeld: Europa verschroeid door zinderende temperaturen bij tweede hittegolf
EEN SAMENWERKING TUSSEN MENSEN EN EUROPESE BIZONS IN SPANJE
Soortgelijke brandbestrijdingsinitiatieven zijn in andere regio’s geïmplementeerd.
In Spanjebenadrukt de directeur van het Europese Bizonreservaat, Jesús González Ruiz, de cruciale rol van de Europese bizon bij het behoud van bos gezondheid van de bossen.
Bizons, die bekend staan om hun ongedifferentieerde eetgewoonten, eten meer dan 130 verschillende plantensoorten, waardoor het landschap effectief wordt opgeruimd en verjongd. Hun aanwezigheid helpt voorkomen dat het kreupelhout een potentiële brand gevaar wordt.
Deze samenwerking tussen mens en dier betekent een belangrijke verschuiving naar duurzame brandpreventiestrategieën.
Door het aangeboren gedrag en de vaardigheden van deze bedreigde rassenwerken gemeenschappen op het Iberisch schiereiland aan het behoud van hun rijke natuurlijke erfgoed en beschermen ze tegelijkertijd tegen de verwoestende gevolgen van bosbranden.
Ze hopen dat deze vorm van ‘eco-grazen’ zich ook naar andere gebieden zal verspreiden.
BEKIJK DE VIDEO HIERONDER VOOR MEER INFORMATIE OVER DIT BAANBREKENDE PROJECT.