Skip links

De circulaire e-bike voor het leven

De fiets wordt gemaakt in de Roetz Fair Factory in Amsterdam Noord.
“Een bijzondere plek, waar al van oudsher industrie bedreven wordt”, vertelt Laurents Nolet,
de operationeel directeur.

Sociale onderneming

Het in 2011 opgerichte Roetz maakt fietsen met zoveel mogelijk herbruikbare materialen uit afgedankte fietsen. De fietsen worden geassembleerd en gerepareerd in de fabriek van Roetz. “Hier werken vakmensen met een kwetsbare arbeidspositie”, zegt Ellen Heeres, directeur van Stichting Roetz Fair Factory. “Afgelopen jaren hebben we zeker zeventig mensen opgeleid tot fietsenmaker. De helft hiervan stroomt door naar een werkplek of doet een nieuwe opleiding.”

Veel meer elektrische fietsen en e-waste

“De e-bike neemt een enorme vlucht”, zegt oprichter en CEO Tiemen ter Hoeven. “In 2021 werden er voor het eerst meer elektrische dan normale fietsen verkocht.”

Dat een elektrische fietstocht duurzamer is dan een autorit is duidelijk. Maar de e-bike brengt ook uitdagingen met zich mee. Ter Hoeven: “Reparaties zijn complexer en door de accu is de levensduur korter. Een normale fiets gaat met gemak twintig jaar mee. Maar je ziet geen e-bikes ouder dan tien jaar. Dit betekent dat de industrie de komende jaren een enorme stroom e-waste creëert.”

Modulaire fiets

Daarom ontwikkelde de Amsterdamse fietsenfabrikant het model Roetz Life, een elektrische fiets bestaande uit verschillende modules. Dit betekent dat onderdelen als het stuur, het frame en de zelfontwikkelde aandrijfmodule gemakkelijk te vervangen en te repareren zijn. “De fiets is aanpasbaar aan de wensen van de klant”, vertelt Olaf Wit, hoofd design.
“Je kunt gemakkelijk accessoires als voor- en achterdragers bevestigen en de motor is om te zetten naar een speed pedelec. Daarbij is het frame zo ingericht dat we de accu gemakkelijk kunnen aanpassen als nieuwe en betere batterijen op de markt verschijnen.”

Reparatie pitstop-stijl

Naast de modulaire opbouw zit een groot deel van de innovatie van Roetz Life in de service. “De fiets heeft op verschillende plekken sensoren”, vertelt Ter Hoeven.
“Zo meten we de status van de accu, de bandendruk en het remmechanisme. Dreigt een onderdeel kapot te gaan of merken we dat je bandendruk afneemt vanwege een lek, dan krijg je van ons een notificatie. Je kunt dan de volgende dag een afspraak maken met één van onze monteurs. Die kan dan gemakkelijk en snel het onderdeel vervangen, ‘pitstop-stijl’.”

Fiets voor het leven

Dankzij het service-model houdt Roetz alle onderdelen in beheer. Het monitoringssysteem signaleert vroegtijdig reparatiebehoeften, waardoor Roetz de levensduur van materialen kan verlengen. Kapotte onderdelen worden gerepareerd of vervangen en gaan indien nodig mee terug naar de Fair Factory om klaargestoomd te worden voor een volgend leven.

“Wij zien onze nieuwste innovatie als meer dan een duurzame e-bike”, zegt Ter Hoeven. “Roetz Life is een kantelpunt, een volgende stap in circulariteit, een toekomstbestendige manier van consumeren. Het is een fiets voor het leven.”

De modulaire fiets is sinds begin 2023 beschikbaar.

Het artikel Amsterdamse fietsenmaker Roetz onthult circulaire e-bike die leven lang mee moet gaan verscheen eerder op Change Inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: