Skip links

Dag Schnitzel: Vleesconsumptie bereikt laagterecord in Duitsland

Volgens het Duitse ministerie van Landbouw ruilen steeds meer Duitsers vleesproducten in voor plantaardige eiwitten, maar niet iedereen is er klaar voor.

Hoewel Duitsers bekend staan om hun liefde voor worst en schnitzel, eten ze de laatste jaren gestaag minder vlees. “Minder vlees eten draagt zeker bij aan zowel het milieu als de dieren. En het is ook gezond,” zei een 28-jarige gemeentewerker op het Vegan Summer Festival in Berlijn.

Florian Busmann genoot ’s zomers altijd van worstjes en biefstuk op de barbecue, maar tegenwoordig geeft hij de voorkeur aan vleesvervangers en gegrilde groenten zoals aubergines en paprika.

Uit cijfers van het Duitse ministerie van Landbouw blijkt dat de vleesconsumptie in 2022 is gedaald tot 52 kilo per persoon, het laagste cijfer sinds het begin van de berekeningen in 1989.

Ter vergelijking: vijf jaar geleden was dit nog 61 kilo per persoon.

Zorgen over dierenwelzijn, klimaatverandering en hogere prijzen lijken consumenten te hebben aangezet tot het zoeken naar alternatieven voor vlees om hun bord mee te vullen.

Vandaag de dag kiest 10 procent van de Duitsers voor plantaardig voedsel, vergeleken met 6 procent in 2018.

In 2021 benoemde Berlijn een vegetarische politicus tot minister van Landbouw, Cem Ozdemir van de Groene Partij, in een poging om het bewustzijn van alternatieve eiwitbronnen te vergroten in de strijd tegen klimaatverandering.

Cem Ozdemir
Minister van Landbouw, Alliantie 90/De Groenen

Ozdemir zei echter dat de vleesindustrie nog steeds een plaats heeft, ondanks het feit dat het een van de grootste veroorzakers van koolstofuitstoot is. Meer klimaatvriendelijke praktijken en het ondersteunen van “boeren om weinig dieren te houden, maar beter” zijn twee van zijn initiatieven.

Ozdemir bleef erbij dat Duitsers die minder vlees eten een “langetermijntrend” is die niets met hem persoonlijk te maken heeft.

“Mensen maken zich zorgen over het klimaat, willen een beter dierenwelzijn en letten ook meer op hun gezondheid, wat volgens mij goed is,” zei hij.

De groeiende markt voor vleesvervangers heeft ook een rol gespeeld volgens Sebastian Joy, hoofd van de NGO ProVeg International, die het festival in Berlijn organiseert.

“Je kunt nog steeds je hamburger, je schnitzel, je worstjes eten, maar je hoeft er geen dieren voor te doden,” zei hij.

Het ministerie van Ozdemir werkt aan een voedingsstrategie om Duitsers gezonder te laten eten en is van plan deze eind 2023 te presenteren.

Het plan is om mensen aan te moedigen om een “gezond, meer plantaardig en duurzaam dieet” te volgen, aldus het ministerie.

NIET IEDEREEN IS BEREID DE WORST OP TE GEVEN

Maar niet alle Duitsers zijn zo positief over een toekomst met minder vlees.

Uit een recente enquête in een Duits dagblad bleek dat 57 procent van de Duitsers er fel op tegen is dat de staat maatregelen neemt om de vleesconsumptie te verminderen.

“De staat moet wegblijven van het bord van de mensen,” zei een woordvoerster van de Duitse vleesindustrievereniging (VDF).

“Negentig procent van de Duitsers eet graag vlees. Niemand wil een vegetariër vertellen dat hij vlees moet eten om meer vitaminen en voedingsstoffen binnen te krijgen. Hetzelfde moet omgekeerd ook gelden,” zei de woordvoerster.

Volgens de VDF is de dalende vleesconsumptie in Duitsland sinds 2018 vooral te wijten aan de stijgende prijzen en de inflatiedruk op consumenten.

In Duitsland drijven de voedselprijzen nu de inflatie aan, hoewel de jaarlijkse stijging van de voedselkosten daalde van 22,3% in maart naar 14,9% in mei.

Ozdemir zei dat hij niet van plan is om Duitsers voor te schrijven wat ze in hun boodschappenmandje moeten stoppen.

“Iedereen kan zelf beslissen wat hij eet en hoeveel,” zei hij.

“Het is mijn taak om opties te bieden voor een evenwichtig en gezond dieet. Ik wil dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt.”

Dit artikel “Auf Wiedersehen Schnitzel: Meat consumption hits record low in Germany” verscheen eerder op Euro news.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: