Skip links

Chemicaliën in shampoos, nagellak en wasmiddelen: de lijst van de meest schadelijke producten

Een team van het Silent Spring Institute en de Universiteit van Californië, Berkeley, toont aan dat er verschillende schadelijke ingrediënten zitten in sommige producten die we dagelijks thuis en op het werk gebruiken.

Zoals vermeld in de conclusies van de studie:

Uit onze analyse blijkt dat er in 2020 meer dan 5.000 ton vluchtige chemicaliën uit Californische consumentenproducten zijn vrijgekomen die in Prop 65 worden genoemd (stoffen waarvoor in de Californische Proposition 65-wet wordt gewaarschuwd, red.).

De studie keek specifiek naar bepaalde schadelijke chemicaliën die bekend staan als vluchtige organische stoffen (VOC’s). Deze stoffen komen terecht in de lucht en kunnen zich ophopen in onze huizen en op lange termijn verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker.

Volgens Kristin Knox, hoofdauteur en wetenschapper bij het Silent Spring Institute, is dit de eerste studie die met gegevens in de hand aantoont hoeveel VOC’s aanwezig zijn in verschillende soorten algemeen gebruikte producten. Het is uiteraard gebaseerd op Amerikaanse gegevens, dus we weten niet of de situatie elders precies hetzelfde is.

Voor hun analyse gebruikten de deskundigen gegevens van de California Air Resources Board (CARB), die al meer dan 30 jaar de aanwezigheid van schadelijke vluchtige organische stoffen (VOC’s) in consumentenproducten controleert. Deze verbindingen reageren met andere verontreinigende stoffen in de lucht en dragen bij tot smog.

De wetenschappers onderzochten specifiek de aanwezigheid in producten van 33 chemische stoffen die kanker, geboorteafwijkingen of andere problemen kunnen veroorzaken, en die de Californische wet (Proposition 65) heeft gereguleerd door bedrijven te verplichten hun aanwezigheid aan de consument te melden.

Bij het doornemen van alle gegevens vonden de deskundigen meer dan 100 verschillende producten die schadelijke chemicaliën bevatten die in Prop 65 worden genoemd. Er zijn echter 30 producten in het bijzonder waarover de grootste bezorgdheid bestaat, omdat ze verschillende chemische stoffen tegelijk bevatten die potentieel grotere schade kunnen veroorzaken.

De meeste van deze producten zijn artikelen voor persoonlijke verzorging.

DE GEVAARLIJKSTE STOFFEN

In producten die op het lichaam worden gebruikt, was formaldehyde de meest voorkomende stof en werd aangetroffen in nagellak, shampoo, make-up en andere soorten persoonlijke verzorgingsproducten.

Bij producten die thuis worden gebruikt, waren algemene schoonmaakmiddelen, kunstmaterialen en wasmiddelen de categorieën die de meeste VOS bevatten die in de Californische wet zijn opgenomen.

Ook kleefstoffen bevatten meer dan een dozijn verschillende VOS.

In de volgende infographic vindt u een lijst van de 11 belangrijkste chemische stoffen die in de geanalyseerde producten werden aangetroffen.

DE LIJST VAN PRODUCTEN DIE VOCS VRIJGEVEN

Onder de in de studie gerapporteerde producten die we dagelijks gebruiken en die mogelijk vluchtige organische stoffen (VOC’s) bevatten zijn:

 • shampoos
 • hand- en lichaamslotions
 • handreinigers
 • scheergels
 • diverse make-up cosmetica
 • afwasmiddel
 • wasmiddel
 • naftaleen
 • verfverwijderaars
 • oplosmiddelen
 • haarstylers

De volledige lijst van risicoproducten vindt u in de volgende afbeeldingen, waar u ook kunt zien wie er het meest aan wordt blootgesteld (consumenten, werknemers of de bevolking in het algemeen).

Een nogal schokkende studie die echter zeer nuttig zou kunnen zijn om fabrikanten aan te moedigen hun referenties te veranderen en veiligere ingrediënten te gebruiken.

Dit artikel ”Sostanze chimiche in shampoo, smalto e detersivi: la lista dei prodotti più a rischio” verscheen eerder op Green me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: