Skip links

Vijf bedrijven die de mode-industrie duurzamer maken

Meer dan ooit hebben we duurzame mode nodig, want de kledingindustrie is een van de meest vervuilende. Ze is verantwoordelijk voor tien procent van de koolstofuitstoot in de wereld, droogt waterbronnen op en vervuilt waterstromen. Sinds de opkomst van de zogenaamde snelle mode worden meer van deze hulpbronnen geëxploiteerd. Vanaf 2000 is de kledingproductie verdubbeld: mensen kopen meer kledingstukken en houden ze de helft minder lang.

Modebedrijven zelf bieden meer collecties aan dan ooit, met een gemiddelde dat is gestegen van twee in 2000 naar vijf in 2011. Bovendien belandt elk jaar 85 procent van het textiel op de vuilnisbelt, om nog maar te zwijgen van het feit dat bij het wassen van sommige stoffen plastic in de oceanen terechtkomt. Hoe kunnen deze trends worden omgebogen? Deze vijf bedrijven proberen de status quo te veranderen.

RESORTECS

Elk kledingstuk komt overeen met een specifiek soort garen. Elk van hen heeft een specifieke kleur, een materiaal, of de elasticiteit die we zoeken in een broek of een trui. Op dit moment is het recyclen van textiel vaak lastig. Het herverwerken van gebruikte kleding kost tijd omdat het meestal met handwerk gebeurt.

Dit kan allemaal tot het verleden behoren omdat Resortecs een in warmte oplosbaar naaigaren heeft ontwikkeld. De Smart Stitch verschilt niet van conventioneel garen, op één ding na: het maakt het mogelijk kledingstukken uit elkaar te halen zonder handmatige tussenkomst. Naast het garen ontwikkelde het Belgische bedrijf een oven die – zonder gebruik te maken van vuur – textiel uit elkaar haalt. Dit systeem maakt recycling gemakkelijker, zonder de kwaliteit of de ontwerpmogelijkheden te beïnvloeden.

Duurzaam naaigaren kan helpen de modewereld milieuvriendelijker te maken
In de mode-industrie beginnen processen heel langzaam. Maar als ze eenmaal op gang komen, gaat het snel, zegt Davidson Leite, woordvoerder van de Belgische start-up Resortecs.

ORANGE FIBER

Jam, sap en gelei kunnen allemaal gemakkelijk in verband worden gebracht met sinaasappels. Sinds enkele jaren gaan stof en citrus ook hand in hand. Het Italiaanse bedrijf Orange Fiber maakt inderdaad stof van citruspulp. Het Siciliaanse bedrijf haalt cellulose uit sinaasappels, citroenen of mandarijnen om die vervolgens om te zetten in stof voor de kledingindustrie.

Het eindresultaat is een lichte stof die op zijde lijkt. Orange Fiber werd gebruikt door luxe modehuizen zoals Salvatore Ferragamo, maar ook door H&M en de stropdassen fabrikant Marinella.

Citrusstof geeft vitaminen aan mode-industrie
Sinaasappeljam, sinaasappelcake, sinaasappelsap, sinaasappeljam, sinaasappellikeur en zelfs sinaasappelwijn. Citrusvruchten kun je zogezegd behoorlijk uitpersen. Maar van sinaasappelen stof maken is geheel iets nieuws.

LAMORAL

Als regen je constante metgezel is, moet je een goede waterafstotende jas hebben. Bij de productie van waterafstotende coatings worden gevaarlijke chemicaliën gebruikt, die uiteindelijk het milieu vervuilen.

Lamoral ontwikkelde een waterafstotende coating die op textiel kan worden aangebracht zonder gebruik te maken van fluor – een gevaarlijke chemische stof. Het Nederlandse bedrijf vond een manier om een duurzame coating te maken en wekte de belangstelling van verschillende fabrikanten van sport- en outdoorkleding.

Met waterafstotende coating mode een duurzaam handje helpen
Een van de paradepaardjes van de jonge firma Lamoral op de Brightlands Chemelot Campus is een waterafstotende coating op textiel. Zonder fluor waardoor geen PFAS of andere troep in het milieu belandt.

COFFEE CLOTHING

Voordat denim, een overhemd of een jasje in de rekken van uw favoriete winkel liggen, moeten vele stappen worden doorlopen. In het beginstadium van het ontwerp van een product helpt het uitproberen van verschillende materialen en patronen om uit te zoeken wat het beste werkt. Dit houdt in dat er kledingstukken worden geproduceerd die uiteindelijk worden weggegooid.

De missie van Coffee Clothing om de mode-industrie duurzamer te maken, houdt ook in dat er geen fysieke monsters worden geproduceerd, maar dat er gebruik wordt gemaakt van 3D-tekeningen. Bovendien doet het bedrijf geen fysieke modeshows, maar kiest het voor digitale. Bovendien beperkt het merk het aantal chemicaliën dat bij de productie van kleding wordt gebruikt.

Coffee Clothing verduurzaamt modewereld met virtuele shows en 3D-ontwerpen
De fashionwereld van vandaag de dag is alles behalve duurzaam te noemen. De textielsector vervuilt het drinkwater en de CO2-uitstoot van de sector is groter dan dat van de luchtvaart en scheepvaartindustrie bij elkaar.

THE FABRICANT

Als digitale modeshows misschien niet vernieuwend lijken, heb je dan ooit gehoord van een volledig digitaal modemerk? In dat geval moet je weten dat ze al bestaan, en dat The Fabricant er één van is.

The Fabricant is het eerste uitsluitend digitale modehuis. Er zijn geen scharen, textiel of naaimachines, maar 3D-modellen zijn te vinden in hun digitale atelier. Als we steeds meer digitale omgevingen gaan beleven, zullen we ons ook daar indrukwekkend moeten kleden. En de Fabricant heeft ons ingedekt.

The Fabricant maakt digitale mode zodat je er in de Metaverse ook goed uitziet
Het zal nog niet direct gebeuren. Maar er komt volgens futurologen een moment dat we meer tijd gaan doorbrengen in een digitale wereld dan in het werkelijke bestaan.

DUURZAME MODE

In de fysieke en digitale wereld zullen modeverslaafden nog steeds de kans krijgen om de beste outfits te vinden. Hopelijk zonder zoveel vervuiling als nu.

Dit artikel ”Vijf bedrijven die de mode-industrie duurzamer maken” verscheen eerder op Innovation Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: