Skip links

De beste plantaardige melkalternatieven

Nu er steeds meer producten op de markt komen, is het kiezen van het beste melkalternatief niet meer zo eenvoudig als vroeger. En er zijn veel redenen waarom plantaardige melk zo populair is geworden. Mensen met lactose-intolerantie, melkallergie en inflammatoire darmziekten kunnen er om gezondheidsredenen voor kiezen. Voor veganisten zijn ethische overwegingen vaak het voornaamste motief, terwijl sommigen gewoon niet van de smaak van koemelk houden.

Ook groeit de zorg dat dierlijke melk geen milieuvriendelijke keuze is. Veeteelt genereert een aanzienlijke hoeveelheid methaan – een krachtig broeikasgas. Het verbruikt ook veel essentiële hulpbronnen. Volgens een analyse van onderzoekers van de Universiteit van Oxford is er negen keer meer land nodig om zuivelmelk te produceren dan een vergelijkbare hoeveelheid rijst-, soja-, haver- of amandelmelk.

Wat de deskundigen zeggen:

Dr. Michelle Braude, voedingsdeskundige en oprichter van The Food Effect, zegt: “Van alle zuivelvrije melk die nu verkrijgbaar is, van hennep- tot hazelnoot- en haver- tot amandelmelk, kan het een hele uitdaging zijn om te beslissen welke plantaardige melk je kiest. Voorbij zijn de dagen dat ze een onwillige vervanging waren voor koemelk.”

Bovendien zijn er aanwijzingen dat plantaardige melkalternatieven veel waarde kunnen toevoegen aan onze voeding. Ze evenaren misschien niet precies de voedingswaarde van zuivelmelk, maar ze leveren veel gezonde voedingsvetten, antioxidanten en verbindingen zoals fytosterolen en isoflavonen. Hoewel er veel verschillende soorten zuivelvrije melk bestaan, heeft elke soort iets te bieden voor onze gezondheid en ons welzijn.

Om je te helpen beslissen welke geschikt is voor jou, hebben we een complete gids gemaakt van de beste melkalternatieven. Lees verder als je wilt weten wat elke melk uniek maakt, en hoe je ze kunt kiezen op basis van je voorkeuren en gezondheidsdoelen.

HET BESTE MELKALTERNATIEF

  1. SOJAMELK

Het beste eiwitrijke melkalternatief

6,5 g eiwit per kopje
Het meest vergelijkbaar met koemelk
Sommige producten bevatten toegevoegde suikers
Sojabonen vergen grote hoeveelheden land en water.

Sojamelk is een geweldige allrounder: het is voedzaam, overal verkrijgbaar en dankzij de milde en romige smaak past het goed bij veel verschillende ingrediënten. In de meeste kruidenierszaken en supermarkten vindt u gemakkelijk pakken sojamelk, die meestal relatief goedkoop zijn. Het is ook het enige plantaardige melkalternatief dat volledige eiwitten bevat. Eén kopje bevat namelijk ongeveer 6,5 gram van deze belangrijke macronutriënt.

Sojamelk is ook een goede bron van calcium, mangaan en selenium, en van plantaardige stoffen die isoflavonen worden genoemd. Veel merken verrijken hun producten ook met tal van vitaminen en mineralen, zoals vitamine B12 en vitamine D. Volgens een overzicht gepubliceerd in het Journal of Functional Foods kan regelmatige consumptie van sojamelk helpen om ontstekingen te bestrijden, de bloeddruk te verlagen, het bloedlipidenprofiel te verbeteren en de tailleomtrek te verminderen.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan dit melkalternatief. Om te beginnen zijn sommige mensen allergisch voor soja. Sommige producten bevatten ook veel toegevoegde suikers, vooral als ze gearomatiseerd zijn. Ook de duurzaamheid van soja baart zorgen. Sojabonen worden wereldwijd in grote hoeveelheden verbouwd, vooral om de steeds groeiende veestapel te voeden. Als gevolg daarvan hebben ze enorme hoeveelheden land en water nodig. Veel milieuactivisten wijzen erop dat stukken regenwoud in het Amazonegebied zijn verbrand om plaats te maken voor sojaplantages. De oplossing? Als je een pak sojamelk koopt, controleer dan of het gemaakt is van duurzame gewassen die in de VS of Canada zijn geteeld.


  1. AMANDELMELK

Het beste melkalternatief voor gewichtsverlies

Goede bron van vitamine E
Laag in calorieën
Vereist 130 pinten water per glas

Amandelmelk is een van de populairste plantaardige melkalternatieven in de VS.

“Het is zeer mild van smaak, waardoor het perfect te gebruiken is in thee en koffie, maar ook bij ontbijtgranen en havermout,” zegt Dr Michelle Braude, voedingsdeskundige en oprichter van The Food Effect.

Het heeft ook een goede voedingswaarde. Amandelmelk bevat misschien minder dan de helft van het eiwit dat soja- of koemelk levert, maar tegelijkertijd bevat het weinig calorieën, suikers en vetten. Daarom kan het een goede keuze zijn voor mensen met een caloriebeperkt dieet.

“Het is rijk aan vitamine E en antioxidanten, belangrijk voor de bescherming van de lichaamscellen tegen schade,” voegt Braude eraan toe.

Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van amandelmelk, zijn veel studies lovend over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van amandelen. Amandelen zijn rijk aan voedingsvetten, maar er is geen bewijs dat ze bijdragen tot gewichtstoename of daarmee samenhangende chronische ziekten. Integendeel, meerdere studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van deze noten kan helpen om de bloeddruk te verlagen, het bloedlipidenprofiel te verbeteren en een gunstig effect heeft op onze cognitieve vaardigheden en darmgezondheid.

Er zijn echter een paar nadelen aan amandelmelk. Een daarvan is de ecologische voetafdruk. Amandelgewassen genereren misschien niet veel broeikasgassen en gebruiken niet veel land, maar ze hebben een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om te gedijen. Boeren moeten 130 liter water gebruiken om één glas amandelmelk te produceren. Het is ook niet geschikt voor mensen met een notenallergie en mogelijk niet geschikt voor jonge kinderen vanwege het lage gehalte aan macronutriënten.


  1. HAVERMELK

Het beste melkalternatief voor koken en bakken

Doet het goed in koffie, thee en ontbijtgranen, maar ook in gebak.
Energierijk voor actieve mensen
Kan darmklachten veroorzaken bij gevoelige personen
Hoger in koolhydraten

Als u op zoek bent naar een plantaardig alternatief met een vergelijkbare smaak en consistentie als volle zuivelmelk, zoek dan niet verder dan havermelk. Het is zoet en romig en past goed bij koffie, thee en ontbijtgranen. Het is ook een rijke bron van calcium, ijzer, fosfor, B-vitaminen en vitamine D. Een kopje van dit melkalternatief levert maar liefst 130 calorieën en 16 gram koolhydraten, waardoor het een geweldige energiebron is voor actieve mensen. Dankzij een dergelijk hoog koolhydraatgehalte en een goede textuur is havermelk mogelijk het beste melkalternatief voor baksels.

Haver bevat veel vitale biologisch actieve bestanddelen, zoals bèta-glucanen en avenanthramiden. Beta-glucanen is een fractie van wateroplosbare prebiotische vezels waarvan is aangetoond dat ze de cardiovasculaire en metabolische gezondheid verbeteren, zoals beschreven in een overzicht gepubliceerd in Nutrition Reviews, terwijl avenanthramiden kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlichten van huidirritatie en het bestrijden van vrije radicalen. Bovendien heeft de productie van havermelk een relatief lage impact op het milieu. Havergewassen vergen niet veel onderhoud, en als ze in rotatie worden geteeld, kunnen ze bodemerosie verminderen en de biodiversiteit vergroten.

Toch heeft havermelk een paar nadelen. De beta-glucanen kunnen een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagkrampen veroorzaken bij personen met een gevoelige maag. Een ander aspect om rekening mee te houden is het hoge suikergehalte. Vaste haver is rijk aan complexe koolhydraten, maar het productieproces van de melk kan ervoor zorgen dat deze worden afgebroken tot kleinere moleculen. Als een producent er meer suiker aan toevoegt, wordt het koolhydraatgehalte nog hoger. Daardoor is havermelk mogelijk niet geschikt voor mensen met een caloriebeperkt dieet of voor patiënten met diabetes type 2.


  1. KOKOSMELK

Het beste alternatief voor koolhydraatarme diëten

Slechts 2g koolhydraten per kopje
Werkt goed in desserts
Kokosnoot teelt niet altijd duurzaam
Niet overal verkrijgbaar

Kokosmelk is misschien niet zo populair of overal verkrijgbaar als soja- of amandelmelk, maar het heeft wel een plaats als een van de beste melkalternatieven.

“Het is heerlijk in smoothies, gezonde veganistische desserts en ontbijtrecepten zoals pannenkoeken en chiazaadpudding,” zegt Dr. Braude. Het is ook rijk aan calcium, vitamine D en vitamine B12, terwijl het minder dan 50 calorieën en 2g koolhydraten per kopje levert. Daarom kan het een goede keuze zijn voor mensen met een koolhydraatarm dieet en mensen met diabetes type 2.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat de voedingsvetten in kokosmelk zeer gunstig zijn voor onze gezondheid. Volgens een overzicht gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture zijn kokosnoten een rijke bron van vetzuren met middellange keten, verbindingen die sterk lijken op die in moedermelk. Van deze voedingsstoffen is aangetoond dat ze de bloedlipiden reguleren, de cognitieve functie verbeteren, systemische ontstekingen verminderen en het risico op het ontwikkelen van stofwisselingsziekten en bepaalde soorten kanker verkleinen.

“In tegenstelling tot gewone verzadigde vetten, worden middellange-keten vetzuren toegeschreven aan een verbeterd vetverlies wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een afslankplan, evenals aan vele andere gezondheidsvoordelen, zoals de verbetering van het darmmicrobioom”, voegt Dr. Braude toe.

Op het gebied van duurzaamheid heeft kokosmelk echter niet de beste reputatie. Met een groeiende vraag naar deze vrucht worden uitgestrekte regenwoudgebieden gekapt om plaats te maken voor kokosnootplantages. Er is ook bezorgdheid over het welzijn van de plukkers en de dieren die betrokken zijn bij de oogst van deze vrucht. Volgens rapporten van PETA worden in sommige landen apen routinematig aan palen geketend en gedwongen de kokospalmen te schudden. Dus als je niet wilt bijdragen aan deze praktijken, kies dan altijd voor kokosmelk die Fair Trade gecertificeerd is.


  1. HAZELNOOTMELK

Het beste melkalternatief voor de smaak

Goede bron van omega-3 ALA
Hazelnootgewassen vergen minder onderhoud
Kan duur zijn
Niet zo goed verkrijgbaar als andere melkalternatieven

Hazelnootmelk mag dan een relatieve nieuwkomer zijn in de wereld van zuivelvrije producten, het kan nu al beschouwd worden als een topkandidaat voor de titel van beste melkalternatief. Niet alleen heeft het een uitzonderlijk dikke, romige consistentie en een unieke zoete, nootachtige smaak, het is ook rijk aan vele gezondheidsbevorderende voedingsstoffen. Hazelnoten bevatten veel belangrijke vitaminen en sporenelementen, waaronder vitamine E, koper, mangaan, kobalt, ijzer en zink. Bovendien verrijken fabrikanten van hazelnootmelk hun producten meestal met calcium, B-vitamines en vitamine A. Eén kopje hazelnootmelk levert ongeveer 75 calorieën, terwijl het gezonde onverzadigde vetzuren bevat zoals omega-3 en omega-6.

Het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van hazelnootmelk zelf staat nog in de kinderschoenen, maar er is bewijs voor de heilzame eigenschappen van hazelnoten. Volgens een overzicht gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health kan regelmatige consumptie helpen bij het reguleren van bloedlipiden, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van ontstekingswaarden en het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Bovendien vergt de teelt van hazelnoten minder onderhoud dan die van andere soorten noten, met name amandelen. Ze kunnen goed gedijen in zware teeltomstandigheden en hebben geen pesticiden nodig, wat op zijn beurt de grondwaterverontreiniging helpt verminderen.

Wat zijn de nadelen? Hazelnootmelk is vaak relatief duur en niet zo goed verkrijgbaar als andere melkalternatieven.


  1. RIJSTMELK

Het beste budget melk alternatief

Goede bron van antioxidanten
Natuurlijk zoet
Laag in proteïne en vezels
Rijstgewassen vereisen veel water

Rijstmelk is lang niet zo populair als andere melkalternatieven, ondanks het feit dat rijst wereldwijd een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen is. Het is ook zoeter en wateriger dan andere zuivelvrije dranken, waardoor het perfect past in smoothies, shakes en koffie.

Het voedingsprofiel is echter niet voor iedereen even aantrekkelijk. Een kopje ongezoete rijstmelk bevat bijna 115 calorieën en bijna 23 gram koolhydraten, terwijl het weinig voedingsvezels en eiwitten bevat. Rijst heeft ook een zeer hoge glycemische index (GI), wat betekent dat de insulinespiegel snel kan stijgen, wat de ontwikkeling van insulineresistentie en diabetes type 2 bevordert. Dit effect kan nog worden versterkt door de vloeibare vorm van rijstmelk.

Anderzijds is dit graan rijk aan vele vitaminen en mineralen, vooral als het genetisch gemodificeerd is. Volgens een overzicht gepubliceerd in het tijdschrift Foods bevatten rijstzemelen veel antioxidanten, waaronder verschillende actieve vormen van vitamine E. En omdat het eiwit ervan hypoallergeen is, kunnen rijstproducten gemakkelijk worden opgenomen in veel eliminatiediëten. De prijs is een ander voordeel – rijstmelk is meestal een van de goedkoopste melkalternatieven op de markt.

Er zijn echter weinig nadelen. In het verleden zijn er veel gevallen geweest van ernstige ondervoeding, vooral eiwittekort, als gevolg van het gebruik van rijstmelk. Hoewel veel rijstdranken veel extra voedingsstoffen bevatten, worden ze niet aanbevolen voor kinderen of mensen met ernstige aandoeningen. Bovendien zijn ze niet erg milieuvriendelijk. De rijstteelt vergt veel water en produceert veel broeikasgassen, vooral methaan.


  1. CASHEWMELK

Het beste melkalternatief, voor veelzijdigheid

Cashewmelk lijkt qua smaak en consistentie vrij veel op amandelmelk, maar is iets romiger van smaak dan nootachtig. Dit maakt het heerlijk in thee, koffie en smoothies. De twee melken hebben ook dezelfde voedingswaarden. Eén kopje cashewmelk levert ongeveer 60 calorieën, 3 gram vet, 7 gram koolhydraten en 1,5 gram eiwit, en veel belangrijke microvoedingsstoffen. Dit melkalternatief is bijzonder rijk aan vitamine K, ijzer, koper, magnesium en zink. Cashewnoten zijn ook een geweldige bron van krachtige antioxidanten, zoals carotenoïden en fenolverbindingen. Ondanks het hoge vetgehalte hebben meerdere studies aangetoond dat regelmatige consumptie van deze noten geen negatieve effecten heeft op onze gezondheid, en zelfs kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Bovendien is dit melkalternatief wellicht milieuvriendelijker dan amandelmelk, omdat de cashewteelt veel minder water en land gebruikt. Een groot deel van de cashew-industrie is echter berucht om mensenrechtenschendingen en slechte arbeidsomstandigheden. Als u geen hand wilt hebben in deze praktijken, kies dan altijd voor producten die Fair Trade gecertificeerd zijn.

Prijs en beschikbaarheid kunnen ook problemen opleveren. Cashewmelk is meestal duurder en minder verkrijgbaar in winkels dan amandelmelk.


  1. HENNEPMELK

Het beste alternatief voor melk, rijk aan omega-3

Grote bron van omega-3 vetzuren
Hennep is vrij duurzaam te telen
Laag eiwitgehalte
Niet zo algemeen verkrijgbaar

Bij de beste melkalternatieven is hennepmelk ongetwijfeld een rijzende ster. Hoewel het gemaakt is van eetbare vruchten van de Cannabis sativa plant, bevat deze zuivelvrije drank geen psychoactieve ingrediënten.

Hennepmelk heeft een sterke, aardse en licht zoete smaak. “Naar mijn mening lijkt en smaakt het het meest op koemelk – en heeft het ook een licht zoete smaak ondanks dat het geen toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen bevat,” zegt Dr. Braude.

Maar het is niet noodzakelijkerwijs de smaak die de verkoop van hennepmelk stimuleert. Hennepvoeding is niet alleen voedzaam, maar ook goed voor het milieu. Een kopje hennepmelk bevat ongeveer 70 calorieën, minder dan 2 gram koolhydraten en bijna 5 gram gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-3 alfa-linoleenzuur en omega-6 linolzuur.

“Een kopje hennepmelk bevat meer omega-vetzuren dan een tonijnsteak,” voegt Dr Bruade toe. Het is ook rijk aan ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink en vele krachtige antioxidanten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat specifieke fytonutriënten in hennepzaad de ontwikkeling en verspreiding van kankercellen kunnen tegengaan. Bovendien is hennep een zeer duurzaam gewas – het beschadigt de grond waarop het groeit niet, het verbruikt niet veel grondstoffen en het kan worden geteeld zonder gebruik te maken van schadelijke pesticiden.

Daar staat tegenover dat de meeste hennepmelk een zeer laag eiwitgehalte heeft. Ze zijn ook vrij duur en moeilijk te vinden in gewone winkels, maar daar komt verandering in naarmate hennepmelk populairder wordt.


  1. ERWTEN MELK

Het beste milieuvriendelijke melkalternatief

Ongeveer 9 g eiwit per kopje
Een van de meest duurzame in termen van land- en watergebruik
Niet zo goed verkrijgbaar als andere melkalternatieven

Als je denkt aan de beste melkalternatieven, denk je waarschijnlijk niet eens aan erwtenmelk. Maar met zijn uitzonderlijk hoge eiwitgehalte en een lange lijst van potentiële gezondheidsvoordelen verdient erwtenmelk de aandacht. Erwtenmelk heeft een romige consistentie en een licht zoete, ‘krijtachtige’ smaak, vergelijkbaar met koemelk. Een kopje erwtenmelk bevat ongeveer 70 calorieën, 4,5 g voedingsvet en bijna 9 g hoogwaardige eiwitten, terwijl het weinig tot geen koolhydraten bevat. Het is ook een rijke bron van vitamine D, vitamine A, calcium, kalium en ijzer.

Erwten bevatten veel verschillende belangrijke fytonutriënten met sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, zoals tannines en flavonoïden. Vermeldenswaard is ook dat erwteneiwit hypoallergeen is en een positieve invloed kan hebben op de bloeddruk en de darmgezondheid, zoals beschreven in het tijdschrift Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. De voedingswaarde van erwtenmelk maakt het een perfecte keuze voor actieve personen, bodybuilders en personen met voedselallergieën.

Erwtenmelk is ook een van de meest duurzame melkalternatieven. Het heeft lang niet zoveel water en kunstmest nodig als amandelmelk, en het produceert minder broeikasgassen dan de meeste plantaardige alternatieven. Aan de andere kant is het nog steeds een nieuw product, dus er kunnen problemen zijn met de prijs en beschikbaarheid van erwtenmelk.

HOE KIES JE HET BESTE MELKALTERNATIEF

Fitnessdoelen

Wat en hoeveel je eet heeft een grote invloed op je inspanningsvermogen en prestaties. Het is dus zinvol om je plantaardige melkalternatief te kiezen op basis van je persoonlijke fitnessdoelen.

Als je wilt afvallen, kies dan producten die relatief weinig calorieën, voedingsvetten en koolhydraten bevatten, zoals amandel- of kokosmelk. Als je een notenallergie hebt, of gewoon de smaak van amandelen en kokosnoten niet kunt verdragen, kies dan voor ongezoete, ‘dieet’-opties van andere melkalternatieven. Veel merken bieden ten minste één caloriearme optie in hun zuivelvrije assortiment.

Als je wilt aankomen of spieren wilt opbouwen, ben je beter af met producten die veel eiwitten en koolhydraten bevatten, zoals soja-, erwten- en havermelk. Het komt ook steeds vaker voor dat melkalternatieven worden verrijkt met extra eiwit – Soya High Protein van Alpro is daar een goed voorbeeld van. Meng je zuivelvrije drank met een schep van het beste veganistische eiwitpoeder om je spieren een flinke eiwitboost te geven.

Tot slot, als je een duursporter bent die op zoek is naar een goede energiebron, let dan op het calorie- en koolhydraatgehalte van je melk. Haver- en rijstmelk zijn wellicht het meest geschikt voor jouw behoeften.

Smaak en consistentie

De keuze van het beste melkalternatief hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeuren en de manier waarop u het wilt gebruiken. Dankzij hun relatief neutrale smaak zijn soja-, rijst- en erwtenmelk zeer geschikt voor algemeen gebruik. Melk op basis van noten is meestal romiger, dikker en smeuïger dan andere, en dus meer geschikt voor ontbijtgranen, thee, koffie, desserts en proteïneshakes. Tegelijkertijd kunnen ze botsen met fruitige of hartige smaken in sommige gerechten.

De smaak en consistentie van een bepaalde melksoort zijn niet bij alle merken gelijk. Deze eigenschappen hangen nauw samen met de prijs van de melk van uw keuze, en met alle productieprocessen die worden gebruikt om de melk te produceren. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde plantaardige melksoort, probeer dan verschillende merken uit om een product te vinden dat aan al je eisen voldoet. Hierboven hebben we onze favorieten voor elk type melkalternatief op een rijtje gezet.

Voedingswaarde

Veel plantaardige melk is verrijkt met extra vitaminen en mineralen, zodat het de voedingsstoffen in koemelk evenaart. Calcium is een bijzonder belangrijke voedingsstof voor veganisten, omdat plantaardige voeding er niet veel van bevat.

“Calcium is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam, niet alleen voor gezonde botten en tanden, maar ook om een gezond gewicht te behouden”, legt Dr. Braude uit. “Bezuinigen op de hoeveelheid calciumhoudend voedsel die je eet, kan het lichaam het signaal geven om meer vetcellen aan te maken. De consumptie van voldoende calciumrijk voedsel kan helpen beschermen tegen osteoporose op latere leeftijd. Het helpt ook om de spiermassa te behouden, wat de stofwisseling verbetert, waardoor je gedurende de dag efficiënter calorieën kunt verbranden.”

Dr. Braude adviseert ook om te controleren of uw melk verrijkt is met vitamine D. “Vitamine D is een andere essentiële voedingsstof die sterk verbonden is met calcium, en het is nodig om de opname van calcium te regelen. Gelukkig zijn de meeste plantaardige melkproducten verrijkt met calcium en vitamine D, waardoor ze een echte win-win zijn. Zorg ervoor dat je de etiketten van zuivelvrije melk en yoghurt die je koopt controleert om er zeker van te zijn dat ze verrijkt zijn met calcium en vitamine D.”

Het suikergehalte is een ander belangrijk punt. Veel merken bieden gezoete en ongezoete versies van hetzelfde melkalternatief aan. Controleer echter of de dieetoptie kunstmatige zoetstoffen bevat om het gebrek aan natuurlijke suikers te compenseren. Ze kunnen ook een meer waterige consistentie hebben.

Sommige melkalternatieven kunnen veel natrium (zout) bevatten. Wetenschappers van het tijdschrift Nutrients wijzen erop dat zout het meest voorkomende toegevoegde ingrediënt is in plantaardige dranken. Veel bewerkte veganistische en vegetarische voedingsmiddelen bevatten ook veel van dit ingrediënt. Als je ze combineert, kan het vrij gemakkelijk zijn om de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie te overschrijden die stellen dat een volwassene niet meer dan 2g natrium (5g zout) per dag mag eten. Als je je zorgen maakt over je zoutconsumptie, kan kokosmelk de beste keuze voor je zijn, omdat die meestal minder zout bevat. Controleer echter altijd het etiket van de ingrediënten op het natrium- of zoutgehalte, want dat kan tijdens het productieproces zijn toegevoegd.

Ten slotte moet u nagaan hoe het beste melkalternatief in uw dieet past. Als je je dag begint met een warme kom havermout, dan levert het drinken van havermelk daar bovenop misschien niet meer gezondheidsvoordelen op. Ook als u regelmatig noten eet, kan het kiezen van soja- of erwtenmelk meer waarde aan uw dieet toevoegen dan een melk op basis van noten. Door verschillende voedselgroepen door elkaar te gebruiken, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen.

IS EEN MELKALTERNATIEF BETER VOOR U?

Koemelk is een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, met name jodium, calcium, vitamine D en kalium. Het levert ook veel volledige eiwitten. Dus hoe zijn plantaardige melkalternatieven in vergelijking met koemelk, vooral omdat ze duurder zijn en minder verkrijgbaar in de winkel?

Het enige melkalternatief dat echt vergelijkbaar is met koemelk is sojamelk. Andere plantaardige dranken leveren mogelijk niet dezelfde soort en hoeveelheid voedingsstoffen. Dit is bijzonder belangrijk om in gedachten te houden wanneer melkalternatieven worden aangeboden aan jonge kinderen, ouderen en andere kwetsbare personen. In veel gevallen kan aanvulling nodig zijn om de tekorten aan te vullen.

Melkalternatieven zijn ook meer bewerkt dan koemelk, dus er kunnen meer vulstoffen, verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Koemelk bevat doorgaans ook minder suikers dan plantaardige alternatieven.

Wat is de boodschap? Matiging en slimme keuzes.

“Hoewel ik absoluut niet tegen zuivel ben – ik consumeer zelf echte melk en zuivelproducten – geloof ik net zo goed dat je aan dezelfde voedingsbehoeften kunt voldoen zonder zuivel,” zegt Braude. “Het vereist alleen wat meer denkwerk en kennis.”

Dit artikel ”Best milk alternative: plant-based options for smoothies, cereals and hot drinks” verscheen eerder op Live Science.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: