Skip links

De meest effectieve drankjes tegen ijzertekort

IJzer is een belangrijk onderdeel van ons lichaam, verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen die de zuurstofvoorziening en CO2-zuivering verhogen. Ontdek hoe je meer ijzer binnenkrijgt met deze heerlijke en supergezonde drankjes.

Wist je dat ons lichaam in de winter, door de lagere hoeveelheid zuurstof als gevolg van vallende bladeren, meer kans heeft op een ijzertekort? Of als je al wat problemen hebt en je ijzer snel omhoog wilt krijgen, kun je de drankjes die we zo zullen beschrijven combineren met voedingsmiddelen met veel vitamine C en B12 om de opname in de maagwand te verbeteren.

IJzer helpt ons lichaam het energieniveau hoog te houden, maar het is ook heel belangrijk voor:

 • ondersteuning van fysieke groei
 • cellulaire werking
 • neuronale ontwikkeling
 • productie van bepaalde hormonen

Maar wat gebeurt er als ons ijzergehalte te laag is? Welke mensen lopen het meeste risico?

WAT IS IJZERARMOEDE? WELKE MENSEN LIJDEN HET VAAKST AAN IJZERARMOEDE?

Wanneer we een ijzertekort hebben, kunnen we ijzeranemie krijgen. Symptomen kunnen zijn:

 • vermoeidheid
 • weinig energie
 • bleke huid
 • concentratieproblemen

Om te voorkomen dat uw dag (of erger nog, week of maand) vertraagt door vermoeidheid door ijzertekort, kunt u uw ijzerinname opvoeren met een van deze vijf gemakkelijk te maken drankjes.

Ze zijn vooral nuttig als je:

 • zwanger bent
 • een zware menstruatiecyclus hebt
 • vegetariër bent
 • een duursporter bent

RODE BIETEN

Deze knol is een echt supervoedsel: rijk aan mineralen zoals calcium en fosfor, vitaminen, vezels en bètacaroteen, kan het je voorzien van veel voedingsstoffen om je dag door te komen. Natuurlijk behoort ook ijzer tot de belangrijkste bestanddelen. Naast al deze fantastische eigenschappen hebben rode bieten ook ontstekingsremmende eigenschappen dankzij de anthocyanen die ze hun karakteristieke roodpaarse kleur geven.

Om bietensap te bereiden kunt u de bieten schillen en alleen in een blender doen of samen met fruit zoals appels, sinaasappels, ananas en kokos of wortels en groenten zoals wortels en gember. U kunt besluiten het sap door een zeef te zeven voor een mildere consistentie. Het gebruik van ander voedsel dat rijk is aan vitamine C en/of B12 zal de opname van ijzer verbeteren.

GROENE JUICE

De naamgeving lijkt misschien extreem algemeen, maar dit is eigenlijk een grote kracht van Green Juice. Deze drank kan worden bereid door een grote verscheidenheid aan ingrediënten te mengen, zodat je kunt experimenteren met wat je al in huis hebt.

Veel voorkomende ingrediënten zijn:

 • Komkommers
 • Spinazie
 • Peren
 • Peterselie
 • Selderij
 • Savooiekool
 • Munt

U kunt plantaardige melk toevoegen om van dit sap een smoothie te maken.

PRUIMENSAP

Pruimen zijn van nature rijk aan ijzer, en zijn daarom zeer geschikt voor wie last heeft van ijzerarmoede. Pruimen zijn ook geweldig voor wie meer kalium nodig heeft.

Om het te bereiden, laat je de pruimen gewoon minstens 15 minuten weken (beter nog 3o). Daarna moeten ze alleen in een blender, en kan er beetje bij beetje water aan worden toegevoegd om een suikerachtige, zijdeachtige emulsie te maken.

U kunt ook wat versere pruimen toevoegen om de zuurgraad en de helderheid te verhogen, of wat groene appels om de smaak wat ronder te maken (en de drank wat uit te rekken, zodat u er meer van krijgt). Of, als je meer van zure smaken houdt, kun je citroen-, limoen-, sinaasappel- of grapefruitsap toevoegen.

SPINAZIE EN ANANAS SMOOTHIE

Bij het mengen worden de meest onwaarschijnlijke smaken goede vrienden. Zou je eigenlijk geraden hebben dat spinazie heerlijk is in combinatie met ananas? Zoals we al vaak hebben gezegd, moeten ijzer en vitamine C altijd samen reizen, dus het is geen verrassing dat onze smaakpapillen deze combinatie waarderen… en als je er niet van houdt, denk dan aan een ongelooflijk wondermiddel voor het hele lichaam!

Voor een heldere kleur blancheert u spinazie 30 seconden tot een minuut in kokend, licht gezouten water. Wanneer het chlorofyl binnenin lichter wordt en heldergroen wordt, is het tijd om het uit het water te halen, in een kom met koud water te leggen en de ananas in plakjes te snijden. Doe de twee ingrediënten in een blender met een beetje plantaardige melk en je bent klaar.

SMOOTHIE VAN DADELS EN GRANAATAPPEL

We eindigen deze lijst van drankjes om het ijzergehalte te verhogen op een hoge noot met de dadel-granaatappel smoothie. Mahoniebruin van kleur en met een heldere geur is dit drankje perfect voor de winter.

Verwijder de granaatappelpitjes van de schil en doe ze in de blender, samen met de ontbeende dadels. Voeg een beetje water toe samen met de gekozen plantaardige melk om de twee vruchten te mengen en te combineren. U kunt een theelepel honing aan de drank toevoegen voor een boost van anti-oxidanten, complexe suikers en ontstekingsremmers, zelfs als u diabetes heeft.

HOE NEEM JE AL HET OPGENOMEN IJZER OP?

Als je een van deze drankjes maakt om een ijzertekort aan te vullen, bedenk dan dat de manier waarop je het binnenkrijgt heel belangrijk is. Cafeïne en theïne remmen het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen, net zoals frisdrank moet worden vermeden als je het ijzergehalte in het bloed wilt verbeteren.

Dit artikel ”Carenza di ferro? Le 5 bevande più efficaci per aumentare i livelli (facilissime da preparare a casa)” verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: