Skip links

Je huis koelen zonder airconditioning

Door het steeds warmer wordende klimaat gebruiken we steeds vaker airconditioners, en niet alleen in de zomer. Maar, zoals bekend, zorgt het gebruik ervan alleen maar voor meer vervuiling.

Maar een team wetenschappers van de Universiteit van Cambridge is erin geslaagd een manier te vinden om huizen te koelen met een iriserende film op basis van planten.

Omdat kleuren oppervlakken warmer maken, zijn de meeste coatings voor koeling wit. In plaats van kleurstof te gebruiken, besloot het team van wetenschappers te kiezen voor zogenaamde “structurele kleuring”, d.w.z. kleuring die ontstaat door interferentie op structuren die in grootte dicht bij de golflengte van zichtbaar licht liggen. Dit verschijnsel kan worden waargenomen bij dieren als pauwen, vlinders en kevers.

EEN DUURZAAM, GOEDKOOP SYSTEEM

De onderzoekers gebruikten vervolgens materialen van nanoformaat van cellulose om dit bijzondere iriserende effect te creëren, door ze te combineren met een andere laag flexibele witte ethylcellulose. Eén vierkante meter film kan meer dan 120 watt koelvermogen genereren. Uit de studie blijkt dat het met deze speciale folie mogelijk is de temperatuur in een gebouw overdag met ongeveer 4°C te verlagen.

Het voordeel van dit systeem dat gebruik maakt van de eigenschap van stralingskoeling is ook de lage productiekosten van de folie.

We wilden het goedkoop maken,” verklaart Qingchen Shen, co-auteur van de studie waaraan ook de Italiaanse natuurkundige Silvia Vignolini deelnam, “Daarom hebben we materialen op basis van cellulose gebruikt. Cellulose-nanokristallen kunnen worden gewonnen uit hout of katoen. Cellulose is het meest voorkomende polymeer in de natuur.

De op planten gebaseerde film kan worden toegepast op daken en muren van huizen, maar kan ook worden gebruikt om auto’s te bedekken. En het zou een waardevolle bondgenoot kunnen blijken om ons te helpen het gebruik van airconditioning te verminderen. Kortom, een positieve oplossing voor het milieu en voor onze portemonnee.

Dit artikel ”Scienziati creano una pellicola vegetale iridescente in grado di rinfrescare casa (al posto dell’aria condizionata)” verscheen eerder op Green Me.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: