Skip links

Voedzame groenten maar door pesticiden vergiftigd

Groenten en fruit die dagelijks op onze tafel belanden, zijn zwaar vervuild met pesticiden, herbiciden en andere chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid.

Zoals elk jaar publiceerde het Amerikaanse activistennetwerk Environmental Working Group (EWG) in 2023 de Dirty Dozen, de ranglijst van de meest met pesticiden vervuilde vruchten, groenten en groenten.

In het ‘dirty dozen’ vinden we trieste bevestigingen (aardbeien en spinazie, die respectievelijk de eerste en tweede plaats innemen), maar ook nieuwe namen die aan de ranglijst zijn toegevoegd vanwege nieuwe verboden maar nog steeds gebruikte neurotoxische insecticiden (bosbessen en sperziebonen).

DE MEEST VERVUILDE GROENTE

Verrassend is dat een groente die zeer voedzaam is en rijk aan heilzame eigenschappen voor ons organisme, in de ranglijst van EWG ook de meest vervuilde groente is door de aanwezigheid van giftige chemicaliën.

We hebben het over bloemkool die, samen met savooiekool, de derde plaats op het podium inneemt. Rijk aan vezels, vetzuren (omega 3 en omega 6), calcium en ijzer, heeft deze groente meer ijzer dan vlees (voor hetzelfde gewicht), maar is daarvoor een duurzamer alternatief.

Bovendien is kool een natuurlijke antioxidant tegen vrije radicalen, versterkt het immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk door het hart en de slagaders te beschermen, en heeft een ontgiftende en kankerbestrijdende werking.

In het licht van al deze gezondheidsvoordelen raden voedingsdeskundigen aan om kool en andere kruisbloemige groenten ten minste twee tot drie keer per week te eten, in ruime porties, gedurende het winterseizoen.

De aanwezigheid van schadelijke chemicaliën verandert echter niet alleen de voordelen van kool, maar stelt het lichaam ook bloot aan grote risico’s: talrijke studies hebben bevestigd dat de inname van pesticiden het risico op het ontwikkelen van chronische degeneratieve ziekten zoals kanker, diabetes en astma verhoogt.

HET EWG-ONDERZOEK

Voor haar onderzoek baseerde de Environmental Working Group zich op tests van 46.569 monsters van fruit en groenten, uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Food and Drug Administration (FDA).

Voor de analyses werden de vruchten en groenten gewassen en geschild op de huishoudelijke manier (zoals wij thuis zouden doen), om de werkelijke omstandigheden van de consumptie van de producten door de Amerikaanse bevolking weer te geven.

In totaal werden 251 verschillende pesticiden ontdekt op bijna 75% van de geanalyseerde verse, niet-biologische landbouwproducten die in de VS werden verkocht.

Fruit en groenten die deel uitmaken van het “vuile dozijn” testten positief op 210 verschillende pesticiden: elk item op de lijst testte positief op ten minste 13 pesticiden, waarbij sommige tot 23 besmet waren.

HET “VUILE DOZIJN” VAN 2023

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Bloemkool en savooiekool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika’s en pepers
 10. Kersen
 11. Bosbessen
 12. Groene bonen.

Dit artikel ”Questo è l’ortaggio più nutriente del mondo, ma anche il più avvelenato da pesticidi” verscheen eerder op Greenme.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: