Skip links

Duurzaam staal produceert 90 % minder CO2

Britse onderzoekers hebben een manier bedacht om de CO2-uitstoot in de staalindustrie met 90 procent te verminderen. Volgens de wetenschappers is de techniek makkelijk toe te passen in bestaande staalfabrieken, waardoor de kosten veel lager liggen dan de bestaande technieken.

Het maken van staal kost veel energie. Staal wordt gemaakt uit ijzererts in hoogovens, die de erts onder extreem hoge temperaturen omzetten in staal. En om die temperaturen te bereiken, zijn fossiele brandstoffen nodig.

Volgens de World Steel Association komt voor iedere ton staal bijna twee ton CO2 vrij. Geschat wordt dat de industrie verantwoordelijk is voor 9 procent van de wereldwijde uitstoot. Als het een land was geweest, zou het de op twee na grootste uitstoter zijn, na China en de VS.

90 PROCENT MINDER CO2-UITSTOOT

Britse onderzoekers van de universiteit van Birmingham hebben een techniek ontwikkeld waarmee de CO2-uitstoot van staalfabrieken met 90 procent kan worden verminderd. Ze vangen de CO2 die vrijkomt af, en gebruiken dat in een chemische reactie waarbij ijzererts wordt omgezet in staal.

In het proces laten de onderzoekers de afgevangen CO2 reageren met het mineraal perovskiet, een materiaal dat wordt gebruikt in zonnepanelen. Die chemische reactie gebeurt onder veel lagere temperaturen dan in een gewone hoogoven. Daardoor kan de fabriek deels worden aangedreven op hernieuwbare energie.

‘GOEDKOPER DAN ANDERE TECHNIEKEN’

De techniek met pervoskiet kan volgens de onderzoekers in de bestaande fabrieken gebouwd worden. Dat is volgens hen veel goedkoper dan andere strategieën om staal duurzamer te maken, waarbij vaak de gehele fabriek moet worden vervangen. Het onderzoeksteam heeft patent aangevraagd en is opzoek naar industriële partners om het proces op grote schaal te testen.

UITDAGINGEN

Toch kleven er ook een aantal nadelen aan de nieuwe techniek, zegt Jihye Kim, assistent professor aan de Colorado School of Mines, die onderzoek doet naar de grondstoffenproductie voor staal tegen Business Insider.

“De onderzoekers vervangen niet honderd procent de cokes (zuiverdere steenkool, red.), dus moeten andere materialen, zoals biomassa, houtskool of gerecycled plastic worden toegevoegd als brandstof”, zegt Kim. Maar er zijn volgens de professor verschillende strategieën nodig om uiteindelijk een duurzame staalindustrie te bouwen.

STAAL UIT WATERSTOF

Zo werken verschillende grote staalfabrikanten aan het aanpassen van hun productieprocessen. Zo leverde het Zweedse SSAB vorig jaar de eerste lading groen staal voor de auto-industrie en zal het eveneens Zweedse H2GreenSteel vanaf 2025 groen staal op de markt brengen.

Ook de Duitse staalmaker Thyssen Krupp ontwerpt een nieuw systeem waarbij ze op grote schaal duurzaam staal willen produceren.

Dit artikel ”Deze onderzoekers maken staal met 90 procent minder CO2-uitstoot” verscheen eerder op Change inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: