Skip links

3D-print vis: oplossing voor behoud van vissen in de zeeën

De kant-en-klare, vlokkige visfilet zal naar verwachting volgend jaar in Singapore op de consumentenmarkt komen en daarna in landen als de VS en Japan.

Volgens het World Economic Forum (WEF) consumeren mensen wereldwijd meer dan ooit vis en zeevruchten.

Landen met de hoogste consumptie, zoals IJsland en de Malediven, aten in 2019 gemiddeld meer dan 80 kg vis en zeevruchten per persoon.

Volgens een studie van de Dalhousie University zouden de wereldoceanen in 2048 zo goed als leeg kunnen zijn als alles bij het oude blijft.

De afnemende vispopulatie vraagt om alternatieven om de milieubelasting te omzeilen.

Lab-gekweekt rundvlees en kip worden al een tijdje bestudeerd, maar er zijn nog maar weinig bedrijven die zich met zeevruchten bezighouden.

Steakholder Foods, een Israëlisch biotechbedrijf, en Umami Meats, een Singaporese start-up op het gebied van cellulaire landbouw, ontwikkelen nu de eerste in het laboratorium gekweekte visfilet met behulp van 3D-printtechnieken.

SCHOON, TRANSPARANT EN ANTIBIOTICAVRIJ

“We zijn begonnen met het 3D-printen van visproducten. De vlokkerigheid van de vis is iets wat uniek is voor vis. Met onze gepatenteerde printmogelijkheden weten we precies dezelfde textuur en vlokbaarheid van een echte vis te 3D-printen”, aldus Arik Kaufman, CEO van Steakholder Foods.

Cellen van bedreigde soorten, zoals tandbaars en paling, worden gebruikt om spieren en vet te kweken.

Die worden vervolgens toegevoegd aan “bio-inkt” om een volumineuze witte filet van vingerlengte af te drukken.

“Het proces is schoon, het is transparant. Het eindproduct is antibioticavrij en ik neem aan dat we in de toekomst de gezondheidsvoordelen van deze gekweekte vleesproducten zullen begrijpen,” aldus Kaufman.

Het resultaat heeft de vlokkigheid van traditionele vis en wanneer gebakken en gekruid is het moeilijk om het verschil te zien.

“Het is echt lekker,” zei Megumi Avigail Yoshitomi, representatief directeur van de Japan Association for Cellular Agriculture, tijdens een proeverij in het hoofdkantoor van Steakholder Foods in Rehovot.

“Ik voel dezelfde – bijna dezelfde – ervaring van de visstructuur in mijn mond. En ik ben ook, echt verbaasd over de sappigheid en ook het soort boterachtige gevoel in mijn mond,” voegde ze eraan toe.

UITDAGINGEN MET ECHTE ZEEVRUCHTEN

Hoewel het proces voor in het laboratorium gekweekte vis gemakkelijker is dan voor rundvlees, is er veel minder bekend over vis dan over stamcellen van koeien, aldus Mihir Pershad, directeur van Umami.

Celkweek alleen is nog te duur om de kosten van traditionele zeevruchten te evenaren, dus voorlopig worden de viscellen verdund met plantaardige ingrediënten in de bio-inkt.

Kaufman hoopt dat de complexiteit en het niveau van de producten hoger worden en dat de productieprijzen in de toekomst zullen dalen.

“We willen dat consumenten kiezen op basis van hoe het smaakt en wat het kan doen voor de wereld en het planetaire milieu. En we willen de kosten als overweging wegnemen,” voegde Pershad eraan toe.

De eerste producten zullen naar verwachting volgend jaar in Singapore op de markt komen en vervolgens, in afwachting van regelgeving, in landen als de Verenigde Staten en Japan.

Dit artikel”Our oceans could be empty by 2048. This start-up is 3D printing fish to meet growing seafood demand” verscheen eerder op Euronews.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: