Skip links

Milieugroeperingen klagen Amerikaanse regering aan over explosieve lancering SpaceX-raket

Aanklagers van vijf milieugroepen klagen de FAA aan om de lancering van SpaceX’s enorme Starship-raket tegen te houden totdat een jarenlang onderzoek is afgerond.

Milieuactivisten klagen de Amerikaanse overheid aan om verdere lanceringen van SpaceX’s Starship raket te voorkomen, na een explosieve lancering boven een natuurreservaat in Zuid-Texas.

De rechtszaak – die maandag (1 mei) in een federale rechtbank in Washington D.C. werd aangespannen – beweert dat Starship “puin en as over een groot gebied heeft verspreid” tijdens de lancering op 20 april. De aanklagers willen de Federal Aviation Administration (FAA), het agentschap dat verantwoordelijk is voor de regulering van de burgerluchtvaart in de VS, dwingen de lanceringsvergunning van Starship in te trekken, in afwachting van een jarenlange milieubeoordeling.

De gigantische raket van SpaceX, de grootste en krachtigste ooit gebouwd, begon zijn dramatische debuutvlucht door een krater te slaan in het beton onder zijn lanceerplatform en eindigde deze ongeveer vier minuten later met een explosie in de lucht.

De lancering zou ramen hebben ingeslagen in Port Isabel, Texas (een stadje op ongeveer 10 kilometer van het lanceerplatform), terwijl er een brand ontstond van 1,4 hectare in het staatspark en beton, metaal en as over de leefgebieden van bedreigde dieren werd geslingerd.

In de aanklacht stellen de aanklagers – waaronder het Center for Biological Diversity, de American Bird Conservancy en de Carrizo-Comecrudo Nation of Texas – dat de FAA “niet goed heeft gekeken naar de belangrijke milieueffecten van het project”, waaronder “bijdragen aan klimaatverandering; de gevolgen van strandsluitingen voor de gemeenschap … het potentieel voor zeer destructieve bosbranden; en de gevolgen voor wilde dieren van toegenomen verkeer, verlichting, lawaai en hitte in verband met raketlanceringen”.

De Starbase faciliteit van SpaceX ligt in Boca Chica, Texas, midden in een voorheen onontwikkeld gebied, omgeven door National Wildlife Refuge land en stranden waar bedreigde vogels en zeeschildpadden leven, waaronder de Kemp’s Ridley (Lepidochelys kempii), de meest bedreigde zeeschildpad ter wereld.

Voor de lancering werkte de FAA samen met de U.S. Fish and Wildlife Service aan een “Final Programmatic Environmental Assessment” voor SpaceX’s Starship en Super Heavy ruimtevaartuigen, waarin een aantal stappen staan die SpaceX voor de lancering moest nemen om de omgeving te beschermen.

De aanklagers zeggen echter dat de FAA in plaats daarvan onderzoek had moeten doen en een diepgaand rapport had moeten opstellen dat een Environmental Impact Statement (EIS) wordt genoemd – een veel langer proces dat gemiddeld 3,4 jaar kan duren.

“SpaceX toestemming geven om de grootste raketten die de mensheid kent te lanceren is het soort significante federale actie die een volledige analyse vereist,” schreven de auteurs van het document. Het document beweert dat in de afgelopen vijf jaar ten minste acht raketten op de site zijn ontploft.

Na de meest recente lancering heeft de FAA verdere vluchten van de Starship-raket aan de grond gehouden in afwachting van de resultaten van een “onderzoek naar ongelukken”, wat een standaardpraktijk is wanneer raketten op een dwaalspoor raken. Het onderzoek van de FAA zal moeten uitwijzen dat Starship de openbare veiligheid niet in gevaar brengt voordat hij opnieuw kan worden gelanceerd. Omdat de brokstukken zich veel verder verspreidden dan verwacht, is ook het “anomalie-reactieplan” van de FAA van kracht geworden, wat betekent dat SpaceX extra “milieumaatregelen” moet treffen voordat het opnieuw een lanceervergunning aanvraagt.

In hoeverre dit verdere lanceringen van de mammoetraketten kan vertragen is nog onduidelijk. SpaceX-oprichter Elon Musk zei dat hij verwacht dat het volgende Starship over zes tot acht weken zal opstijgen.

Starship is 120 meter hoog en wordt aangedreven door een recordaantal van 7,5 miljoen kilo aan stuwkracht. Het kan 10 keer zoveel lading vervoeren als de huidige Falcon 9-raketten van SpaceX. De gigantische raket is ontworpen om bemanningsleden, ruimtevaartuigen, satellieten en vracht te vervoeren naar locaties rond het zonnestelsel, zowel voor SpaceX als namens NASA.

In tegenstelling tot andere lanceerplaatsen voor grote raketten, heeft SpaceX’s Boca Chica site geen deluge systeem, dat de pads overspoelt met schokgolf-onderdrukkend water of schuim, en geen vlammengeul om brandende uitlaatgassen veilig af te voeren.

Tijdens een discussie op 29 april op Twitter Spaces zei Musk dat het puin “gewoon zand en rots” was en “niet giftig” en dat het bedrijf maatregelen nam om een andere rommelige lancering te voorkomen, waaronder het installeren van een stalen plaat onder het lanceerplatform en het gebruik van een water deluge systeem.

“In principe was het resultaat ongeveer wat ik verwachtte, en misschien iets boven mijn verwachtingen,” zei Musk. “Voor zover wij weten is er geen noemenswaardige schade aan het milieu ontstaan.”

De FAA geeft geen commentaar op lopende rechtszaken, maar het agentschap zei eerder dat SpaceX had voldaan aan alle openbare veiligheids- en milieu-eisen om door te gaan met de lancering.

Dit artikel ”Environmental groups sue US government over explosive SpaceX rocket launch” verscheen eerder op Live Science.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: