Skip links

Doorbraken met fotonica: sla kweken met rood en blauw licht

Je kunt de vorm en kleur van planten tijdens hun teelt beïnvloeden met speciale verlichting in verticale boerderijen. De markt voor verticale landbouw groeit, en dat kan niet zonder fotonica. De groei van planten is immers afhankelijk van licht door het fotosyntheseproces dat ze ondergaan.

Verticale landbouw wint de laatste vijf tot tien jaar aan populariteit. Planten- en bloementelers zetten kwekerijen op binnen een afgesloten ruimte. De planten worden dan in meerdere lagen boven elkaar gekweekt.

Licht beïnvloedt vorm en kleur van planten

Het klimaat in een verticale kwekerij wordt geregeld door toevoer van voedingsstoffen, temperatuur en verlichting. We weten dat planten verschillende lichtfrequenties kunnen waarnemen. We weten ook hoe verschillende soorten licht het metabolisme, de kleur en de vorm van de plant beïnvloeden.

Een plant die snel moet bloeien, krijgt een kortere nacht. De verlichting wordt ’s morgens vroeger ingeschakeld om meer licht te geven. Voor planten die niet snel moeten bloeien, wordt de verlichting later ingeschakeld.

Belichtingsformule is geen pasklare oplossing

Dit soort verlichtingsformules zijn echter niet ‘one size fits all’ oplossingen: Verschillende lichtspectra en lichtintensiteiten hebben een ander effect op de ene groep planten dan op de andere. Een bepaalde hoeveelheid extra infrarood licht bij het kweken van basilicum leidt tot langere stelen. Bij een andere plant werkt dat niet noodzakelijkerwijs zo.

Verschillende video’s op YouTube presenteren verticale landbouw als een mogelijke oplossing voor de groei van de wereldbevolking en voor het gebrek aan ruimte voor het verbouwen van voedselgewassen zoals granen. Maar dat lijkt niet erg realistisch. Het opzetten van een verticale boerderij is duur en verbruikt veel elektriciteit. In landen waar de dagen lang zijn, is het verbouwen van graan op velden veel efficiënter. De zon schijnt immers gratis.

Minder bestrijdingsmiddelen

Een voordeel is dat verticale bedrijven met goede fytosanitaire maatregelen minder of zelfs helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Tenminste, als je weet hoe je ongedierte buiten de deur houdt. Dat is dan zeker een voordeel.

Maar als landbouw op het land net zo goed is, waarom dan die dure verticale boerderijen opzetten? Dat komt omdat bepaalde gewassen, zoals bladgroenten die niet lang houdbaar zijn, heel dicht bij hun consumenten zoals die in grote steden kunnen worden geteeld. Ze kunnen dan direct na de oogst aan winkels en horeca worden geleverd.

Bovendien zijn er genoeg groenten die je in de winter wilt eten, maar alleen in de zomer buiten kunt telen, zoals bijvoorbeeld sla. Door ze in een verticaal bedrijf te telen, ben je het hele jaar door verzekerd van kwaliteit.

Het bericht Doorbraken met fotonica: sla kweken met rood en blauw licht verscheen eerst op Innovation Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: