Skip links

Ruimtelandbouw is de toekomst

Eén argument ten gunste van ruimteverkenning wijst op de voordelen die helpen bij het bestuderen, monitoren en aanpakken van ernstige problemen op aarde, zoals klimaatverandering en voedselproductie.

Het is een controversieel debat of we geld moeten uitgeven aan ruimteverkenning of aan het oplossen van ernstige problemen op aarde, zoals klimaatverandering en voedseltekorten. Maar één argument ten gunste van ruimteverkenning wijst op de voordelen die wel degelijk helpen bij het bestuderen, monitoren en aanpakken van ernstige problemen zoals klimaatverandering en voedselproductie.

Naarmate onze toegang tot de ruimte toeneemt, groeit het potentieel om op aarde hier voordelen uit te halen.

De landbouw is bijvoorbeeld aanzienlijk verbeterd door kennis en toepassingen die we in de ruimte hebben ontdekt. Het gebeurt nu steeds vaker dat voedingsmiddelen zijn geproduceerd met behulp van ruimtevaarttechnologieën, zoals ingevroren voedsel, of door het gebruik van gewasmonitoring vanuit observatoria in de ruimte.

Monitoring van landbouwgronden

Satellietbewaking is een alom bekend instrument die onze landbouw verbeterd. Satellieten monitoren dag en nacht de landbouwgronden overal ter wereld. Gespecialiseerde sensoren op satellieten controleren verschillende parameters die relevant zijn voor de landbouw.

Sensoren die de bodemvochtigheid monitoren kunnen ons vertellen wanneer en hoe snel de bodem uitdroogt, wat helpt om op regionale schaal efficiënter te irrigeren. Met weersatellieten kunnen droogte, overstromingen, neerslagpatronen en uitbraken van plantenziekten worden voorspeld. 

Satellietgegevens helpen ons de dreiging van voedselonzekerheid of misoogsten te voorspellen.

Plantkunde

Het zijn niet alleen levenloze machines die in de ruimte verblijven. Mensen zijn erin geslaagd te overleven en planten te kweken in een lage baan om de aarde aan boord van verschillende ruimtevaartuigen en stations. De ruimte is de ultieme “harde omgeving” voor leven, inclusief planten, vanwege nieuwe stressfactoren zoals kosmische straling en gebrek aan zwaartekracht.

Planten zijn in staat om in hun genetische gereedschapskist te grijpen en de instrumenten die ze nodig hebben opnieuw te maken om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving van de ruimte. De nieuwe gereedschappen en gedragingen die planten tijdens een ruimtevlucht tot uiting brengen, kunnen worden gebruikt om de problemen op te lossen waarmee gewassen in het veranderende klimaat op aarde worden geconfronteerd.

Onderzoekers van de NASA stuurden katoenzaden naar het internationale ruimtestation om te begrijpen hoe katoenwortels groeien in afwezigheid van zwaartekracht. De bevindingen van het onderzoek zullen helpen bij de ontwikkeling van katoenplantensoorten met een dieper wortelstelsel om efficiënter water te bereiken en te absorberen uit de bodem in droogtegevoelige gebieden.

Landbouwtechnologieën

Binnenkort gaan mensen naar de maan en uiteindelijk naar Mars. Daar zullen astronauten hun eigen voedsel moeten verbouwen.

Ruimtevaartorganisaties hebben gewerkt aan gespecialiseerde systemen die de voorwaarden scheppen voor plantenteelt in de ruimte. Deze systemen zijn containers die de interne omgeving kunnen controleren en planten zonder aarde onder LED-verlichting kunnen laten groeien. NASA’s onderzoek naar systemen met gecontroleerde omgeving om planten te kweken was van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van de hedendaagse verticale landbouwsector – binnenboerderijen die gewassen in stapels zonder grond onder de paarse waas van LED’S kweken.

Verticale boerderijen zijn nu een bloeiende industrie en produceren enorme hoeveelheden verse en gezonde bladgewassen met een fractie van het water en de voedingsstoffen die in landbouwsystemen op het land worden gebruikt. Verticale boerderijen kunnen worden opgezet in steden, precies waar de vraag ligt, waardoor transport over lange afstanden overbodig wordt.

Omdat de gewassen binnen worden geteeld in een gecontroleerde omgeving, kunnen verticale boerderijen de afhankelijkheid van herbiciden en pesticiden aanzienlijk verminderen, terwijl water wordt gerecycled en het wegvloeien van voedingsstoffen wordt voorkomen.

Ruimtelandbouw, voordelen voor de aarde

Gezien de beperkingen van de ruimte moeten de technieken voor de productie van gewassen energie-efficiënter zijn en een minimale menselijke inbreng vereisen. Gewassen moeten ook rijk zjn aan voedingsstoffen en bestand zijn tegen hoge druk. Deze eigenschappen zijn ook wenselijk voor gewassen op aarde.

Wetenschappers ontwikkelen een aardappelgewas met een efficiënter gebruik van hulpbronnen, waarbij de hele. plant kan worden geconsumeerd, inclusief wortels, scheuten en vruchten. Dergelijke gewassen zullen een centrale rol spelen in de voedsel- en voedingszekerheid op aarde en in de ruimte.

De verkenning van de ruimte heeft gediend als een belangrijke motor voor technologische vooruitgang. De hernieuwde belangstelling voor de ruimte kan de landbouw hier op aarde alleen maar ten goede komen door nieuwe mogelijkheden te bieden om de landbouw te verbeteren. Innovaties die letterlijk buitenaards zijn, kunnen ons instrumenten bieden om de voedselproductie aan te pakken onder de dreiging van de wereldwijde klimaatverandering.

Het artikel Ruimtelandbouw is de toekomst verscheen eerder op Space.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: