Skip links

“Het vliegverkeer kan vóór 2025 CO2-neutraal”

Elk moment van de dag zijn er zo’n 24.000 vliegtuigen in het luchtruim en de voorspelling is dat dit aantal over 20 jaar zelfs verdubbelt. Terwijl vliegtuigreizen zwaar onder vuur liggen door de nefaste impact op het klimaat. Hier leest u experts op zoek zijn naar manieren om het vliegverkeer te verduurzamen.

ZeroAvia is ervan overtuigd dat koolstofneutrale commerciële vluchten tegen 2025 een realiteit kunnen zijn. De luchtvaartindustrie zet stappen om haar impact op het klimaat te verminderen en koolstofneutraal te worden, maar dat gebeurt nog steeds te langzaam. Dat terwijl we vandaag al de impact voelen van de klimaatopwarming, met warmterecords die sneuvelen. Het Britse bedrijf ZeroAvia werkt aan koolstofvrije vliegtuigen die vliegen op waterstof.

Het bedrijf heeft al negen testvluchten uitgevoerd met een prototype van een waterstofmotor en hoopt tegen 2025 koolstofvrije commerciële vluchten te kunnen aanbieden. ZeroAvia is ambitieus en heeft al meer dan 1.500 exemplaren van zijn eerste koolstofneutrale motor besteld, meldt de BBC. Het bedrijf is veel sneller dan zijn concurrenten, omdat het zich concentreert op de ontwikkeling van kleine vliegtuigen die worden aangedreven door zo’n waterstofmotor. Het eerste prototype, genaamd Dornier 228, zal ongeveer 12 passagiers kunnen vervoeren. Het geschatte bereik is 550 km. ZeroAvia wil dan tegen 2027 een krachtigere motor ontwikkelen om grotere vliegtuigen aan te drijven, die ongeveer 50 passagiers vervoeren en een bereik hebben tot 1.850 km. Tegen 2040 mikt het bedrijf op een vliegtuig dat meer dan 200 passagiers kan vervoeren en 9.260 km kan afleggen

Hoe? Tijdens de tests werd één van de brandstofmotoren vervangen door een motor die wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel. De andere motor werd nog steeds aangedreven door kerosine in geval van problemen. Maar zodra de technologie is gevalideerd, zullen de twee motoren draaien op elektriciteit die wordt geproduceerd door de waterstofbrandstofcel. Indien ZeroAvia de volledig koolstofneutrale vluchten wil realiseren, zal het bedrijf ervoor moeten zorgen dat de waterstof groen is.

300 PROCENT MEER UITSTOOT IN DE LUCHTVAARTSECTOR

De luchtvaart moet streven naar koolstofneutraliteit om de planeet te helpen redden. De luchtvaart moet zijn uitstoot van broeikasgassen, die ongeveer 2 procent van het wereldtotaal uitmaakt, drastisch verminderen. CO2 en andere schadelijke gassen die door vliegtuigen worden uitgestoten, kunnen tegen 2050 verdrievoudigen als er niets wordt gedaan. Om koolstofneutraliteit te bereiken, moeten we groenere brandstoffen en innovatievere technologieën gebruiken. IATA (International Air Transport Association), de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart, streeft ernaar dit ambitieuze doel tegen 2050 te bereiken.

Gezien de urgentie van de situatie lopen er verschillende projecten om koolstofneutrale vluchten mogelijk te maken. De gigant Airbus zet in op waterstof. Het bedrijf heeft een groot onderzoeksproject gelanceerd met de naam ZeroE, dat twee manieren onderzoekt om waterstof als brandstof te gebruiken. Bij de eerste methode worden waterstofbrandstofcellen gebruikt om elektriciteit op te wekken en zo de motoren te laten draaien. Bij de tweede methode wordt vloeibare waterstof rechtstreeks in de motoren verbrand.

Airbus wil vliegtuigen op waterstof laten vliegen in 2035, tien jaar na de kleine ZeroAvia-motoren. Air France heeft ook een programma gelanceerd om vanaf 1 januari 2020 100 procent van de CO2-uitstoot van haar binnenlandse vluchten te compenseren. De luchtvaartmaatschappij heeft zes projecten geselecteerd in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, in samenwerking met EcoAct, om de CO2-uitstoot van haar binnenlandse vluchten te compenseren. Luxair zet zich ook in om zijn CO2-uitstoot te verminderen en streeft naar koolstofneutraliteit tegen 2050. Een eeuwigheid, vergeleken met wat ZeroAvia belooft.


Bron: Het Groene Podium/BusinessAM

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: