Skip links

Tijd van de waarheid: ‘De klimaatinstorting is begonnen.”

De redactie van Het Groene Podium kon de uitspraak van António Guterres niet negeren: ‘De ineenstorting van het klimaat is begonnen’. Zo waarschuwt secretaris-generaal van de VN António Guterres. Hieronder vindt u in onderstaand artikel een samenvatting van uitspraken door klimaatwetenschappers naar aanleiding van de recordtemperaturen wereldwijd van afgelopen maand.

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de aarde de heetste zomer op het noordelijk halfrond ooit gemeten. Vorige maand was niet alleen de heetste augustus die wetenschappers ooit hebben gemeten met moderne apparatuur, het was ook de op één na heetste maand gemeten, na alleen juli 2023, aldus de WMO en de Europese klimaatdienst Copernicus woensdag bekendgemaakt.

Augustus was ongeveer 1,5 graden Celsius warmer dan het pre-industriële gemiddelde, wat de opwarmingsdrempel is die de wereld niet probeert te overschrijden. Maar de drempel van 1,5 graden Celsius is een kwestie van tientallen jaren – niet van slechts één maand – dus wetenschappers vinden die korte passage niet zo belangrijk. De oceanen – meer dan 70 procent van het aardoppervlak – waren het warmst ooit, bijna 21 Celsius, en hebben drie maanden achter elkaar een hoge temperatuur gemeten, aldus de WMO en Copernicus.

“De hondsdagen van de zomer blaffen niet alleen, ze bijten ook,” zei secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties in een verklaring. “De ineenstorting van het klimaat is begonnen.”

2023 WORDT EEN VAN DE WARMSTE JAREN OOIT

Tot nu toe is 2023 het op één na warmste jaar na 2016, volgens Copernicus. Wetenschappers wijten de almaar opwarmende, door de mens veroorzaakte klimaatverandering aan de verbranding van kolen, olie en aardgas met een extra zetje van een natuurlijke El Nino. Dit is een tijdelijke opwarming van delen van de Stille Oceaan die het weer wereldwijd verandert. Gewoonlijk voegt een El Nino, die eerder dit jaar begon, extra warmte toe aan de temperaturen op aarde, maar meer in het tweede jaar.

Klimatoloog Andrew Weaver zei dat de door de WMO en Copernicus aangekondigde cijfers niet als een verrassing komen, en betreurde dat regeringen de kwestie van de opwarming van de aarde niet serieus genoeg nemen. Hij uitte zijn bezorgdheid dat het publiek de kwestie gewoon zal vergeten wanneer de temperaturen weer dalen.

“Het is tijd dat wereldleiders de waarheid gaan vertellen,” zei Weaver, een professor aan de School of Earth and Ocean Sciences van de Universiteit van Victoria in Canada. “We zullen de opwarming beperken tot 1,5C; we zullen de opwarming niet beperken tot 2,0C. Het is nu alle hens aan dek om opwarming van de aarde met 3,0C te voorkomen – een niveau van opwarming dat wereldwijd een ravage zal aanrichten.”

EEN DUIDELIJK GEVOLG VAN DE OPWARMING VAN HET KLIMAATSYSTEEM

Copernicus, een afdeling van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, heeft gegevens die teruggaan tot 1940, maar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaan de wereldwijde gegevens terug tot halverwege de vorige eeuw en deze weer- en wetenschapsagentschappen zullen naar verwachting binnenkort melden dat de zomer een recordbreker was.

“Wat we waarnemen, niet alleen nieuwe extremen maar het voortduren van deze recordbrekende omstandigheden en de impact die deze hebben op zowel mensen als de planeet, zijn een duidelijk gevolg van de opwarming van het klimaatsysteem,” zei Carlo Buontempo, directeur van de Copernicus Klimaatveranderingsdienst.

Wetenschappers hebben boomringen, ijskernen en andere proxy’s gebruikt om te schatten dat de temperaturen nu warmer zijn dan ze in ongeveer 120.000 jaar zijn geweest. De wereld is eerder warmer geweest, maar dat was vóór de menselijke beschaving, de zeeën waren veel hoger en de polen waren niet ijzig.

Tot nu toe zijn de dagelijkse temperaturen in september hoger dan ooit eerder is gemeten voor deze tijd van het jaar, volgens de Climate Reanalyzer van de Universiteit van Maine.

Terwijl de lucht en oceanen records vestigden voor warmte, bleef Antarctica records vestigen voor lage hoeveelheden zee-ijs, aldus de WMO.


Bron: Het Groene Podium/Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: