Skip links

Duurzamer reizen én eten: ‘klimaatpositieve’ winkels openen op treinstations

De trein is een duurzame manier om van A naar B te komen. Wie naast reizen ook milieuvriendelijker wil eten, kan ook terecht op het treinstation. De nieuwe keten Natoo richt zich op gezondere en duurzamere voeding en is naar eigen zeggen klimaatpositief.

De nieuwe eetgelegenheid strijkt neer op Rotterdam CS, Den Haag CS en Leiden CS. De locatie in Rotterdam is net geopend, de winkels in Den Haag en Leiden volgen volgende maand. Natoo is onderdeel van Lagardère Travel Retail. De Franse winkelorganisatie heeft al verschillende retailformules in Nederland, waaronder cafetaria Smullers.

DUURZAME AMBITIES 

De nieuwe formule heeft duurzame ambities. Zo is die naar eigen zeggen 110 procent klimaatpositief. Om dit te bereiken wordt samengewerkt met leveranciers die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Irene Shahbazi-Boots, communicatiemanager bij Natoo: “Veel van onze partners zijn klimaatneutraal of klimaatpositief. De koffie komt van Peeze, de yoghurt van YB (Yoghurt Barn) en de vleesvervangers komen van de Vegetarische Slager. Zo dragen we door de hele keten zorg voor het milieu.”

REDUCTIE EN COMPENSATIE 

Natoo wil zijn CO2-uitstoot tot het minimum beperken. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld door gebruik te maken van groene energie en een duurzamer menu. Een andere belangrijke pijler is het tegengaan van voedselverspilling.

Vooralsnog moet er CO2 gecompenseerd worden om het klimaatpositieve doel te bereiken. “We zetten zoveel mogelijk in op CO2-reductie. Onze uitstoot is al significant lager dan andere reguliere foodconcepten”, aldus Shahbazi-Boots. “Wat overblijft, compenseren we via FairClimateFund. We planten bomen aan in Peru en steunen een project in Kenia om mensen te laten koken op kooktoestellen in plaats van open vuur.”

VEELAL VEGETARISCH EN VEGAN 

Natoo verkoopt onder andere salades, sappen, smoothies, koffies en yoghurt. Het assortiment is voor 85 procent vegetarisch, waaronder ook veel vegan opties. 80 procent van de ingrediënten komt van Nederlandse bodem, vertelt Shahbazi-Boots. “We zetten in op verse seizoensproducten dicht bij huis.” 

“Niet het hele assortiment is vegetarisch of vegan”, benadrukt Shahbazi-Boots. “Als we dat wel zouden doen, lopen we misschien een grote groep mensen mis. Daarom hebben we ook wat te bieden voor reizigers die wel vlees of vis willen eten. In deze gerechten gebruiken we uitsluitend Beter Leven kip-producten en MSC gecertificeerde vis.”

TREND

De vraag naar duurzame voeding zit in de lift, meent Shahbazi-Boots. “Die trend is al langer aan de gang. De consument vraagt om gezondere en duurzamere voeding. Daar spelen we met Natoo op in.”

Bij de NS zien ze deze trend ook. Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement & Exploitatie bij NS: “Natoo is een vernieuwend concept met gezonde voeding en een grote duurzame ambitie. Het is een mooie aanvulling op ons aanbod voor de reizigers op de stations en sluit goed aan bij hun wensen.”

Dit artikel “Duurzamer reizen én eten: ‘klimaatpositieve’ winkels openen op treinstations” verscheen eerder op Change Inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: