Skip links

Energie besparen: tien slimme tips voor milieubewuste meiden

Sta jij wel eens stil bij je energieverbruik? Wel zo handig, want minder energie gebruiken kan je een (flinke) kostenbesparing opleveren en het is ook nog eens goed voor het milieu. Wil jij wel graag energie besparen, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Check dan deze tien slimme tips.

Sta jij wel eens stil bij je energieverbruik? Wel zo handig, want minder energie gebruiken kan je een (flinke) kostenbesparing opleveren en het is ook nog eens goed voor het milieu. Wil jij wel graag energie besparen, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Check dan deze tien slimme tips.

TIP 1. GA MINDER VAAK IN BAD 

Met een warm bad creëer je natuurlijk een heerlijk verwenmoment. Maar het kost wel een heleboel water, namelijk zo’n 120 liter per keer. Als dat water moet ook nog eens verwarmd worden en dat kost veel energie. Beperk het in bad gaan dus zoveel mogelijk. Zo geniet je er extra van als je wél een warm bad vol laat lopen.

TIP 2. DOUCHE WAT MINDER VAAK

Het is heerlijk om een douche te nemen na een drukke werkdag. Toch is het beter om niet elke dag te douchen. Volgens dermatologen is een tot twee keer per week douchen al genoeg. Elke dag warm water zorgt namelijk voor een droge huid. Minder douchen zorgt dus niet alleen voor een gezonde huid, maar bespaart ook energie en kosten. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker koud douchen.

TIP 3. CHECK WELKE ENERGIELEVERANCIER BIJ JE PAST

Een handige manier om op je kosten te besparen is door te kijken of je nog wel het meest voordelige energiecontract hebt. Je kan hiervoor je energie vergelijken bij verschillende leveranciers. Het is handig om dit elk jaar te doen, dan weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

TIP 4. KOOP EEN THEEMUTS 

Ben jij een echte theeleut en drink je de hele dag door thee? Dan is het handig om een theemuts aan te schaffen. Een theemuts is gemaakt van dik en isolerend materiaal en zorgt er zo voor dat de theepot langere tijd warm blijft. Hierdoor hoef je minder vaak water te koken.

TIP 5. WAS JE KLEDING OP MAXIMAAL 30 OF 40 GRADEN

De meeste kleding wordt ook goed schoon als je het op 30 of 40 graden wast. Met deze lage temperatuur bespaar je een hoop stroom én zorg je ervoor dat je favoriete items langer mooi blijven.

TIP 6. HANG DE WAS OP

De meeste wasdrogers zijn energieslurpers. Het is daarom beter om je was zoveel mogelijk uit te hangen om het te laten drogen. Gebruik hiervoor een droogrek of laat het buiten aan een waslijn drogen als het lekker weer is.

TIP 7. ZET ‘S NACHTS EN ALS JE WEGGAAT DE VERWARMING OP 15 GRADEN

Draai de verwarming ‘s nachts en als je weggaat naar 15 graden. Zo heb je ‘s nachts nog steeds een aangename temperatuur maar bespaar je wel flink op je stookkosten. Ook stook je zo niet onnodig als je weg bent.

TIP 8. HAAL OPLADERS UIT HET STOPCONTACT

Het is natuurlijk makkelijk om opladers in het stopcontact te laten zitten zodat je op elk gewenst moment je apparaten kan opladen. Toch kan je dit beter niet doen, want opladers blijven zo namelijk energie verbruiken en dat is zonde. Haal opladers dus altijd na het opladen uit het stopcontact om onnodig energieverbruik en extra kosten te voorkomen.

TIP 9. WEES ZUINIG MET WARM WATER

Warm water in de keuken is verantwoordelijk voor ruim twintig procent van je gasverbruik. Handig dus om zo zuinig mogelijk met warm water om te gaan. Zet de warme kraan alleen aan als het echt nodig is. Het kan ook helpen om de keukenkraan te vervangen door eentje met een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer.

TIP 10. BRAND KAARSEN IN PLAATS VAN LAMPEN

Brandende lampen kunnen ongemerkt energieslurpers zijn. Schakel ze daarom eens wat vaker uit en steek een paar gezellige kaarsen aan! Dat kost niet alleen minder energie, maar is vaak ook nog eens een stuk knusser. Kaarsen zorgen daarnaast ook voor warmte, waardoor de verwarming wat lager kan. Dat scheelt niet alleen in de kosten maar belast ook gelijk het milieu een stuk minder. Win-win dus!

Dit artikel “Energie besparen: tien slimme tips voor milieubewuste meiden” verscheen eerder op Trendalert.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: