Skip links

Geluidsschermen die ook de luchtkwaliteit verbeteren

Birgit van Duyvenbode voltooide de interdisciplinaire masteropleiding Environmental Technologies & International Affairs aan de Technische Universiteit van Wenen en de Diplomatieke Academie van Wenen. Ze had net voet aan de grond gekregen in de consultancy toen ze hoorde over een milieuvriendelijke technologie voor geluidsschermen. Deze was al in 2008 voortgekomen uit een zeer gesubsidieerd EU-project. Birgit was enthousiast en probeerde aanvankelijk anderen over te halen om het project op de markt te brengen – maar tevergeefs. Toen ze het idee in haar slaap voortzette, besefte ze dat ze het zelf moest doen.

In 2021 richtte ze REEDuce – noise protection technologies op, begon met de ontwikkeling van het prototype, vroeg financiering aan en liet normmetingen uitvoeren. In 2022 kwam ze met haar startup op de 30 Under 30-lijst van Forbes magazine. Dit voorjaar wordt in samenwerking met ASFINAG een testveld van 16 meter aangelegd op een snelweg.

Birgit over haar innovatie en de uitdagingen van het opstarten van REEDuce:

WELK PROBLEEM LOS JE OP EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

“REEDuce is het eerste ecologische geluidsschermsysteem van riet, thermisch behandeld hout en klei. Het is gebouwd in de geest van de circulaire economie en bindt meer CO₂ dan bij de productie ervan wordt gegenereerd. Daardoor vermindert het niet alleen effectief het lawaai van wegen, fabrieken en andere geluidsbronnen, maar helpt het ook de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien kan het duurzame geluidsscherm ook een thuis bieden aan insecten.”

WAT IS UW MOTIVATIE?

“Alleen al in Oostenrijk worden jaarlijks oppervlakten ter grootte van meer dan vijftig voetbalvelden bedekt met conventionele geluidsschermen. Ze worden CO₂-intensief geproduceerd en moeten aan het einde van hun levensduur – na ongeveer twintig tot dertig jaar – als gevaarlijk afval worden verwijderd. Vooral de isolatiematerialen en de impregnering zijn problematisch.

Het eerste testveld voor onze ecologische geluidswering werd al in 2008 in het kader van het onderzoeksproject aangelegd – en staat er nog steeds. Daarom weten we dat REEDuce een lange levensduur heeft en langer kan meegaan dan geluidsschermen van chemisch behandeld hout of traditionele betonconstructies.”

WAT WAS HET GROOTSTE OBSTAKEL DAT U MOEST OVERWINNEN?

“Het verkrijgen van marktgoedkeuring voor geluidsbeheersingssystemen is een langdurig, betrokken en kostbaar proces. In het proces is het uitvoeren van een reeks akoestische en mechanische standaardmetingen verplicht. Deze normen zijn essentieel omdat ze de kwaliteit van de producten waarborgen. Sommige van deze normen worden echter opgesteld door instanties die voornamelijk bestaan uit gevestigde fabrikanten van conventionele oplossingen. Dit werpt een barrière op die voor een jong en innovatief bedrijf zeer moeilijk te overwinnen is. Momenteel zitten we nog in de fase van marktgoedkeuring, maar we hopen tegen 2024 alle noodzakelijke metingen met succes te hebben afgerond.”

OP WELKE PRESTATIES BENT U ECHT TROTS?

“We krijgen dagelijks positieve feedback van potentiële klanten – en dat zijn zowel particulieren die last hebben van veel geluidsoverlast, als bedrijven en overheidsinstanties die hun medemensen willen beschermen tegen lawaai. Dit stimuleert ons enorm en laat ons zien dat we met REEDuce op de goede weg zijn.”

HOE MOEILIJK WAS HET OM FINANCIERING TE KRIJGEN?

“Er is een breed scala aan financiering beschikbaar in Oostenrijk en we hebben al een aantal belangrijke subsidies ontvangen. Vermeldenswaard zijn bijvoorbeeld de First Incubator van Austria Wirtschaftsservice Gesellschaft (AWS), het GROW accelerator programma van Impact Hub Vienna en Deloitte Future Fund en het Greenstart initiatief van het Oostenrijkse klimaat- en energiefonds. Wij hebben deze subsidies gebruikt om het prototype te ontwikkelen en de eerste standaardmetingen uit te voeren. Momenteel schrijven we verdere financieringsaanvragen om ook de ontbrekende metingen te kunnen uitvoeren.”

HOE ZIJN DE OMSTANDIGHEDEN OP UW LOCATIE?

“Oostenrijk – en Wenen in het bijzonder – heeft een levendige startup-scene. De toegang tot financiering en financiering is relatief eenvoudig. De geografische ligging in het hart van Europa vergemakkelijkt ook de uitbreiding naar Midden- en Oost-Europese landen en het hele Duitstalige gebied. Bovendien is Wenen volgens de Economist ranking de meest leefbare stad ter wereld!”

WAAR WILT U OVER VIJF JAAR STAAN MET UW BEDRIJF – WAT IS UW UITEINDELIJKE DOEL?

“We willen met het REEDuce geluidsscherm een nieuwe standaard neerzetten in de publieke en private sector. Als we in de toekomst over Europese snelwegen en landwegen rijden, willen we geen muren zien van aluminium, beton, plastic of chemisch geïmpregneerd hout, maar alleen muren die milieuvriendelijk zijn en een duurzame meerwaarde hebben. We zijn er ook van overtuigd dat riet een enorm potentieel heeft als duurzaam bouwmateriaal. Daarom zijn we van plan ons portfolio uit te breiden en meer hoogwaardige, kostenefficiënte en ecologische bouwproducten te ontwikkelen.”

WAT MAAKT UW INNOVATIE BETER/ANDERS DAN BESTAANDE DINGEN?

“Wij vertrouwen op hernieuwbare, hoogwaardige en veerkrachtige grondstoffen die niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn waarde toevoegen. De speciale opstelling van het riet zorgt voor een efficiënte geluidsreductie. In dit opzicht kan het REEDuce geluidsscherm concurreren met conventionele producten op het gebied van geluidsreductie. Tegelijkertijd dient ons geluidsscherm als CO2-bak. Dat wil zeggen dat het meer CO2 kan vastleggen dan het tijdens de productie genereert.”

Dit artikel ”REEDuce builds noise barriers that also improve air quality” verscheen eerst op Innovation Origins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: