Skip links

Groene Pionier Claudia: “Plastic bekers, ronkende motors,…ik dacht dit kan anders”

In onze serie “100 seconden met…” ontmoeten we wekelijk in een vraaggesprek een nieuwe pionier. En een groene pionier is een bijzonder soort innovatieve ondernemer die het pad effent naar een écht groene economie. Vandaag is het de beurt aan Claudia Walraven, duurzaamheidsadviseur. Leer meer over duurzame evenementen organiseren, de uitdagingen en successen, frustraties en dromen van deze groene pionier.

Wie ben je?
Ik ben Claudia Walraven. Ik werk als duurzaamheidsadviseur vooral in de evenementenbranche. En ik droom van een leefbare groene planeet.

Hoe ben je in de duurzaamheid gekomen?

Ik denk dat het bij mij altijd wel onderdeel van mijn leven was. Als kind al was ik wel heel erg met natuur en dieren bezig en groen. En eigenlijk ben ik de afgelopen jaren, ik werkte heel lang in de evenementenindustrie als producent.

Vooral in de festivalwereld. En ik zag daar de laatste jaren dat ik daar aan het werken was, zag ik daar steeds meer dingen waarvan ik dacht, dat voelt niet meer goed. De ronkende dieselaggregaten, de plastic bekertjes, dat soort dingen.

Ik zag dat daar dingen beter konden qua duurzaamheid, ergeren me aan dingen. En zodoende ben ik er zelf mee gestart, maar kwam ik ook een partij tegen die dat al deed. En daarmee ben ik in contact gekomen en zodoende ben ik zelf ook daar voor gegeven. En daarmee ben ik ook daarvoor gaan werken en doe ik het nu zelf ook. 

Hoe gaat het nu?

Ik denk dat het heel goed gaat. Er zijn echt ontzettend veel ontwikkelingen. Er is zelfs een Green Deal Circular Festival vanuit het ministerie van Infra opgezet. Waarin 43 Europese festivals met elkaar afspraak hebben gemaakt om klimaatneutraal en circulair te worden in de komende jaren. Dus ik denk dat dat, en die delen ook heel veel kennis. Dus ik denk dat als je daar naar kijkt, dat is wel echt heel gaaf. En die willen ook juist met partijen die daar nog niet zo ver mee zijn ook die kennis weer delen. Dus ik denk dat dat echt wel goed gaat. Maar ja, er is ook nog een hoop te winnen. Vooral misschien buiten de Randstad is dat nog wat minder een thema merk ook wel. Dus ja, er moet nog wel wat.

Wat is voor jou een succes?

Nou, wat ik heel mooi vind de afgelopen maanden, jaar, een beetje wat er gaande is, is dat festivals nu ook het duurzame stuk van festivals worden gebruikt als een soort voorbeeld voor andere branches. Of bijvoorbeeld zelfs voor een stad. Dus in Amsterdam wordt er gekeken naar, het festival is een soort proeftuin voor stedelijke innovatie. Dus wat je op een festival kan testen is natuurlijk allemaal afgesloten, vaak met een hek eromheen. Bijvoorbeeld met afvalstromen of met water, of energie met batterijen. En er wordt nu gekeken, ook in de bouw worden er nu dingen toegepast die op evenementen al eerder gebruikt zijn qua inzet. Dus het idee is echt dat evenementen ook een soort middel kunnen zijn. En dat vind ik wel echt een succes denk ik. En dat ik denk dat het heel tof is.

Hoe kan er nog meer een succes behaald worden?

Nou, ik denk om nog meer succes voor elkaar te krijgen, is het denk ik heel belangrijk dat er onderling, tussen de festivals, maar ook tussen andere branches, nog meer kennis wordt gedeeld. En ik denk ook een grote rol voor de overheid ligt om meer regelgeving op bepaalde thema’s op te gaan leggen. Zodat het nog meer in een schroomversnelling komt.

Wat is je grootste frustratie?

Ja, ik denk toch de klimaatontkenners of mensen die er te luchtig of nonchalant over doen. Dat ik denk, ja, er is wel echt een crisis gaande en dat wordt gewoon niet altijd gezien door mensen. En ik kan daar wel heel boos aan. Ja, en dan denk ik misschien vooral de grote bedrijven. Ook waar, vanuit Extinction Rebellion, waar ik tegen gedemonstreerd wordt. Gewoon echt de Shells en dat soort partijen. Ik denk dat ik daar wel het meest gefrustreerd door raak.Omdat ze maar door blijven gaan en niet stoppen of zo. Dus, ja. 

Sluit je ogen…vertel ons waar je echt gelukkig van wordt.

Wat mij echt gelukkig maakt is dat ik gewoon hoop, dat ik een hele grote groep mensen in alle lagen van de samenleving kan inspireren op het gebied van duurzaamheid. En dat ik ook echt kan enthousiasmeren. Dat ze daar ook echt plezier in krijgen om daar wat mee te doen. Dat zou ik echt heel fijn vinden.

Wil je meer weten over Claudia en duurzame evenementen?
Lees dan hier alle details over haar op haar website, Claudia Walraven of stuur haar een mailtje op
hello@claudiawalraven.com.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: