Skip links

Groene Pionier David: “Warm douchen met restwarmte van servers”

In onze serie “100 seconden met…” ontmoeten we wekelijk in een vraaggesprek een nieuwe pionier. En een groene pionier is een bijzonder soort innovatieve ondernemer die het pad effent naar een écht groene economie. Vandaag is het de beurt aan David Kohnstamm, medeoprichter van Leaf Cloud. Leer meer over een écht duurzame cloud oplossing, de uitdagingen en successen, frustraties en dromen van een groene pionier.

Wie ben je?

Ik ben David Kohnstamm van LeafCloud. Wij maken echt duurzame cloud. Dus zetten niet een grote container in een weiland en gooien dan restwarmte weg.

Maar wij leveren de restwarmte van servers op plekken waar die daadwerkelijk gebruikt worden. We zouden 50% van alle douches in Nederland kunnen voorzien met restwarmte van datacenters. Laten we in ieder geval naar 25% komen.

Hoe gaat het nu?

Het gaat nu echt lekker. Het is een hele lastige markt, de cloudmarkt is een hele lastige markt om in te stappen, om in te groeien.

Maar we hebben nu mede door de enorme AI-boom, het ontwikkelen en het trainen van AI is iets wat enorm veel stroom kost. En eigenlijk een best vanzelfsprekende groei te pakken die we willen doorpakken.

Wat is voor jou een succes?

Voor mij is het grootste succes dat wat ik nu al heb. Dat we het gewoon echt aan het doen zijn. Dat we met een team echt duurzame cloud aan het neerzetten zijn.

En dat we daar de ruimte voor hebben vanuit onze investeerder om dat verder uit te bouwen. Dat is gewoon heel erg leuk om daar echt te zijn gekomen in de afgelopen jaren.

Hoe kan er nog meer een succes behaald worden?

Ik denk zeker dat een gebrek aan developerbewustzijn te mede te maken heeft met dat cloud nog steeds zo ontzettend veel uitstoot. En dat die vaststaat. En dat die vastzit in bepaalde patronen, aankooppatronen die doorbroken moeten worden.

Wat is je grootste frustratie?

Corporate greenwashing en de onwil van hele grote Amerikaanse partijen om daadwerkelijk groener te worden. In plaats van alleen maar een groener verfvlaagje over hun concepten heen te gooien.

Sluit je ogen…vertel ons waar je echt gelukkig van wordt.
Ik word echt gelukkig van met mijn kids gaan zwemmen, lekker op het strand zijn. En daar kunnen uitzoomen van alle stress die de onderneming met zich meebrengt.

Wil je meer weten over David en het bedrijf Leaf Cloud?
Lees dan hier alle details over hoe Leaf Cloud met restwarmte een écht groene cloud neerzet
of stuur een mailtje naar info@leaf.cloud.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: