Skip links

Zonnepanelen op vrachtwagens: zo wordt transport groener

Uiteraard weten we dat de huidige vrachtverkeer een grote aanslag betekent op ons milieu. Alleen al in 2021 stootte de Nederlandse transportsector zo’n 22 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit, zo stelt het CBS. Daarom zoeken we bij Groene Oplossingen naar alternatieven en meer duurzame aanpak. Zou ’s werelds eerste vrachtwagen op zonne-energie het antwoord kunnen zijn op het emissie-vrij maken van het transport? Wij zochten het uit.

De Zweedse fabrikant Scania heeft een transporttrailer ontwikkeld die is uitgerust met zonnepanelen die bestaande vrachtwagens koolstofvrij kunnen maken. Transport in Europa is verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de koolstofuitstoot op het continent. Een aanzienlijk deel daarvan is afkomstig van zware transportvoertuigen. Goederenvervoer is niet iets waar we zonder kunnen – tenzij we lege winkels en supermarkten willen. Maar hoe kunnen we de milieu-impact van transport verminderen?

We spraken met de Zweedse voertuigfabrikant Scania om meer te weten te komen over haar zoektocht om dit probleem op te lossen.

HET WAGENPARK KOOLSTOFVRIJ MAKEN

Een vrachtwagen die op dit moment wordt geproduceerd, gaat naar verwachting zo’n 15 tot 20 jaar mee, wat betekent dat er in Europa veel behoorlijk oude vrachtwagens rondrijden. Het zou om verschillende redenen praktisch onmogelijk en onpraktisch zijn om alle oude voertuigen van de weg te halen en te vervangen door de nieuwste en meest efficiënte trucks. “We onderzoeken allerlei opties en kijken naar op zonne-energie was een van die opties,” vertelt Eric Falkgrim, technologieleider voertuigontwerp bij Scania.

“En voor mij persoonlijk was het meer nadenken over de batterij-elektrische trucks die we nu hebben. Tien tot 15 jaar geleden waren ze te duur, maar met de toegenomen energiedichtheid en lagere kosten werd het ineens interessant.” “En dus was de gedachte vergelijkbaar met zonne-energie – dat als de efficiëntie toeneemt en de kosten blijven dalen, zal het op een gegeven moment de moeite waard zijn. En dat is wat we proberen te onderzoeken.”

HOE WERKT EEN HYBRIDE VRACHTWAGEN OP ZONNE-ENERGIE?
Een vrachtwagen bestaat uit twee delen: de voorste ’trekker’ en de achterste ’trailer’. Scania heeft in samenwerking met de Universiteit van Uppsala een trailer ontwikkeld die bedekt is met zonnepanelen.
Het voordeel is dat deze kan worden aangesloten op een hybride trekker en kan fungeren als een extra accu. Hij kan ongeveer 200 kilowattuur energie opslaan, ruwweg drie keer zoveel als de trekker.

“Daarnaast kun je ook dynamisch opladen – als de zon schijnt – zodat je oplaadt terwijl je rijdt, wat een groot voordeel is van de panelen op de truck in plaats van aan de kant van de weg”, legt Eric uit.

Wat Eric’s team bij Scania nog steeds probeert te perfectioneren, maar wat de trailer bijzonder uniek zal maken, is om de met zonnepanelen bedekte trailer in wezen te laten fungeren als een onafhankelijk aangedreven elektrisch voertuig. Dit zou betekenen dat hij zowel aan een oude verbrandingstrekker als aan een moderne hybride trekker kan worden gekoppeld. De voorlopige gegevens van het testen van een zonneaanhangwagen met een verbrandingsmotor suggereren dat het zou kunnen leiden tot een vermindering van brandstofverbruik met ongeveer 40% kan verminderen.

WANNEER ZIEN WE HYBRIDE VRACHTWAGENS OP ZONNE-ENERGIE OP DE WEG?

De hybride vrachtwagens worden momenteel getest op de wegen in Zweden – en zullen doorgaan tot 2024. Het lijkt misschien een vreemde keuze om een product op zonne-energie product te testen in een land dat ’s winters heel weinig zon krijgt, maar Eric legt uit dat “de gedachte was dat als het hier werkt in Zweden, dan werkt het overal.”En, weet je, als je naar Spanje of Australië of ergens anders waar het veel zonniger is, dan heb je natuurlijk veel meer profijt van de truck zelf.”

Een van de grootste uitdagingen in dit proces was volgens Eric het vinden van geschikte zonnepanelen.
“De meeste panelen zijn gemaakt voor huizen, toch? Ze zijn dus gemaakt om op statische huizen”, legt hij uit. “In de autosector hebben we het probleem dat ze worden blootgesteld aan vuil, viezigheid en zelfs takken die over de weg leunen en de zijkanten schrapen.”

En dan zijn er ook nog de trillingen die ontstaan als de vrachtwagens over de weg rijden, zegt Eric.
“Dus de panelen zelf, degene die we hebben gebruikt, zijn eigenlijk heel licht en heel sterk, heel duurzaam. ” Maar daarnaast heb je ook veiligheidsvoorzieningen nodig die bij een ongeluk geen kortsluiting veroorzaken, zodat hulpdiensten niet worden blootgesteld aan hoge spanningen.
“Ik denk dat deze dingen moeten worden geregeld voor een schaalvergroting van dit soort technologie.”

Bekijk de video hieronder voor meer informatie over ’s werelds eerste hybride vrachtwagen op zonne-energie.

Bron: Euronews en het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Laat je email achter en ontvang tips & advies!

E-mailadres:

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: