Skip links

Groene pionier Rutger Bregman: “We moeten de ondernemer in ons allemaal ontdekken”

In onze serie “100 seconden met…” ontmoeten we in een vraaggesprek een nieuwe pionier. En een groene pionier is een bijzonder soort innovatieve ondernemer die het pad effent naar een écht groene economie. Vandaag is het de beurt aan Rutger Bregman, bekend als Nederlands geschiedkundige, opiniemaker en schrijver van onder andere zijn nieuwste boek ‘Morele Ambitie’. Leer meer over wat de boodschap is aan groene ondernemers als oplossing van het klimaatprobleem van deze groene pionier.

Wat is jouw advies aan groene ondernemers? 

Mijn advies aan duurzame pioniers is om schaamteloos lid te worden en te blijven van een groene cult. Een groene cult is een groep van ambitieuze, ik zou zeggen moreel ambitieuze mensen, die willen gaan waar het stil is, die oplossingen wil implementeren die nog niet bekend zijn, die in die zin ook vaak niet zo heel sexy zijn, maar die wel onwijs belangrijk zijn.

Kijk naar het thema als klimaatverandering. Sommige dingen gaan nog heel goed, groene energie, batterijen, zonnepanelen, maar andere dingen zijn nog zwaar onderbelicht. Neem bijvoorbeeld iets als de hervorming van de landbouw, technologieën als kweekvlees of precisie fermentatie. Daar hebben we nog veel meer pioniers nodig. En dan voelt het in het begin misschien een beetje van ik zit in een bubbel, maar ja, zo begint verandering vaak en omarm dat. 

Wat kan het Groene Podium voor ondernemers betekenen? 

Mensen weten heel veel over de grote problemen in de wereld, over de ellendige toestand in de bio-industrie, over temperatuurrecord na temperatuurrecord dat wordt verbroken, over meer dan 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Ieder platform, ieder podium dat mensen kan uitdagen om daadwerkelijk iets te doen, is zeer, zeer welkom. Dus dat is het belangrijkste eigenlijk wat het groene podium zou moeten doen, is mensen motiveren om echt in actie te komen.

Waarom denk je dat juist ondernemers zo belangrijk zijn in het oplossen van het klimaatprobleem?

Een van mijn grootste lessen toen ik de geschiedenis van de antislavernijbeweging in Groot-Brittannië bestudeerde, was dat die beweging niet werd geleid door intellectuelen of schrijvers of opiniemakers of ambtenaren, maar de ondernemers.

Tien van de twaalf oprichters van de British Society for the Abolition of the Slave Trade waren ondernemers. Mensen die weten hoe je moet bouwen, hoe je moet schalen, hoe je van nul naar één gaat, hoe je echt een groot verschil maakt in de strijd tegen de grootste wereldproblemen en die dat talent, die ambitie inzetten voor het goede. Dus ik denk eigenlijk dat we de ondernemer in ons allemaal moeten ontdekken.

Je wordt niet geboren als ondernemer, maar je kan het wel worden. En je kan ook binnen een bedrijf je ondernemend opstellen en zeggen van hé, waarom doen we dit eigenlijk zo, kan dit niet anders? Dus ja, dat stukje ondernemerschap, ik ben daar een heel groot fan van. 

Heb je nog een boodschap aan onze groene pioniers?

Mijn laatste boodschap aan de groene pioniers is, als je je soms eenzaam voelt, als je je soms raar voelt, als je op feesten en partijen denkt, niemand snapt waar ik mee bezig ben, probeer dan een beetje uit te zoomen en na te denken over, wat zullen de historici van de toekomst zeggen over mensen zoals ik? Want misschien zullen ze dan wel zeggen: ha, er waren een paar mensen die er al vroeg bij waren en die al vroeg aan de kar trokken en zo groot mogelijk verschil probeerden te maken.

Wil je meer weten over Rutger Bregman of zijn nieuwe boek ‘Morele Ambitie’?
Ga dan naar de website van Rutger of stuur ons een mailtje redactie@hetgroenepodium.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: