Skip links

‘Tribride’ treinen: oplossing voor verduurzamer Europees vervoer

Dagelijks brengt Het Groene Podium concrete oplossingen die nu al klimaatverandering tegengaan. Zo kunnen we elkaar inspireren om écht duurzame oplossingen in te voeren en de transitie naar een klimaatvriendelijke economie te versnellen. Vandaag nemen we een kijkje in een innovatieve treinenfabriek van Hitachi in Pistoia, Italië.

Kiezen voor openbaar vervoer in plaats van privé-auto’s is een grote stap in het verminderen van onze uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Maar zelfs in het geval dat 1.000 mensen de trein nemen in plaats van de auto, is een dieselmotor nooit goed voor de planeet – ongeacht wat die motor aandrijft.

Recente investeringen in de infrastructuur doen je misschien denken: “Zijn onze spoorwegen niet geëlektrificeerd? Dan hebben we geen dieseltreinen meer nodig.” Maar in werkelijkheid is tot nu toe slechts 60 procent van de spoorlijnen in Europa vernieuwd.

“In Italië is dit bijvoorbeeld ongeveer 70 procent, in sommige gebieden zoals Duitsland en Frankrijk zitten we rond de 50 procent,” legt Luca D’Aquila, CEO van Hitachi Rail Italië, uit. “Maar er is een grote klus te klaren in het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal elektrificaties ongeveer 38 procent is.”

Alleen al in Italië komt dat neer op ongeveer 4.000 km niet-geëlektrificeerd spoor. Er zijn decennia nodig om alle spoorwegen in Europa te elekticificeren en de kosten zouden enorm zijn. Het is dus onwaarschijnlijk dat sommige kleine regionale lijnen ooit zo’n investering zullen zien.

Om de uitstoot te helpen verminderen met behulp van de beperkte infrastructuur in Europa, heeft Hitachi Rail zijn Masaccio tri-brid trein ontwikkeld. Euronews Green ging naar hun fabriek in Pistoia, Italië voor meer informatie.

WAT IS EEN ‘TRIBRIDE’ TREIN?

De Masaccio van Hitachi is een passagierstrein die net in Italië in gebruik is genomen. Het is het soort trein dat veel mensen gebruiken om dagelijks naar steden te pendelen.

Hij kan op drie manieren worden aangedreven: via bovenleidingen, via een hybride dieselmotor of via een batterij. De revolutionaire batterij kan worden opgeladen wanneer de trein rijdt op elektriciteit van de bovenleiding. Hij kan ook gebruik maken van de remenergie die vrijkomt bij het stoppen van de trein om hem op te laden.

“Alle energie tijdens het remmen gaat [meestal] verloren in de remweerstanden en wordt omgezet in warmte. Dit is verspilling,” vertelt Marco Sacchi, hoofd van de Mainline Design Organization.
“Terwijl we het met deze trein kunnen overbrengen naar de batterij en later opnieuw gebruiken om de trein te versnellen.”

HOE ENERGIE-EFFICIËNT IS EEN ‘TRIBRIDE’ TREIN?

De accu aan boord van de Masaccio komt in twee verschillende scenario’s van pas. De eerste is om de trein volledig van energie te voorzien, zonder de noodzaak van diesel voor korte baanvakken met gaten in de elektrificatie.

De tweede is voor het naderen en verlaten van een station. Door de batterijmodus te gebruiken, produceert de trein op die manier geen lawaai en geen luchtvervuiling.

Bovendien kan de Masaccio dankzij de extra energie van de batterij veel sneller optrekken dan vorige treinen, wat betekent dat de reistijden korter worden.

Volgens CEO Luca D’Aquila is de uitstoot sinds de introductie in Italië met 50% gedaald.

IS EEN ‘TRIBRIDE’ TREIN ECHT BETER VOOR DE PLANEET?

Net als met elektrische auto’s weten we dat niets een perfecte oplossing is. Maar Hitachi lijkt geleerd te hebben van een aantal fouten in de autowereld. Elektrische auto’s zijn meestal zwaarder, waardoor hun banden sneller slijten en de wegeninfrastructuur zwaarder belast wordt.

De Masaccio van Hitachi is gebouwd met ultralichte metalen. Dit betekent dat alle sterkte en veiligheid nog steeds aanwezig zijn, maar dat ze met het extra gewicht van de batterijen niet zwaarder zijn dan een gewone trein.

Hitachi heeft ook samengewerkt met andere onderdelen van de bredere familie om zo hergebruik en herverdeling van materialen in hun producten – met name kritieke mineralen zoals lithium – mogelijk te maken.

WAT IS DE VOLGENDE STAP VOOR DE ECOTREINEN VAN HITACHI?

Luca zegt dat het hoofddoel is om uiteindelijk volledige klimaatneutraliteit te bereiken. Om dat te bereiken werken ze al aan een trein die volledig op batterijen werkt en die ze in 2030 in dienst hopen te hebben.

Zowel bij de productie van de ’tribride’ trein als de toekomstige batterijtrein is Hitachi van plan om veel van hun oude modellen achteraf in te bouwen om het materiaalverbruik te verminderen.

“Daarnaast gaan we beginnen met het gebruik van zonnepanelen in onze treinen om het grootste deel van onze behoeften terug te winnen,” legt Luca uit. “Onze schatting is dat we ongeveer 70 procent van onze energiebehoefte kunnen dekken met zonnepanelen. Dat betekent een vermindering van ongeveer 7.000 ton CO2 per jaar.”

Met het oog op de toekomst van klimaatverandering test het bedrijf al zijn treinen ook in een speciaal gebouwde klimaatkamer. Door temperaturen van -50 Celsius tot +40 Celsius te simuleren, hoopt het bedrijf ervoor te zorgen dat als de wereld verandert, de treinen van Hitachi nog steeds rijden en de passagiers comfortabel blijven.

Bron: Euro News en het Groene Podium

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Ontvang tips & advies!

E-mailadres: